Mákos tarkedli
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 646.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 262 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 225 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 29.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.9 g
Zsír
-
Összesen 47.7 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 390 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2584.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 112 mg
-
Kálcium 1048 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 239 mg
-
Foszfor 902 mg
-
Nátrium 260 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 243.4 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 117 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 251 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 223 micro
-
Kolin: 318 mg
-
Retinol - A vitamin: 249 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 528 micro
- 11% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 391.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.9 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 17.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a tojások sárgáját, a sót, a darált mákot, a citromhéjat, a fahéjat és a vaníliarúd kikapart magját (nekem épp volt egy kis darabom, ezért felhasználtam, de aroma vagy vaníliás cukor is megteszi, akár ki is hagyhatjuk).
- Kicsit kevergetjük, majd elkezdjük hozzáadagolni a lisztet. Közben alaposan, csomómentesre kikeverjük a tésztát. A palacsintatésztánál jóval sűrűbb, de kelt tésztától hígabb állagot kell elérnünk.
- Langyos helyen hagyjuk pihenni, kelni fél órát a tésztát, de ha sietünk, rögtön ugorhatunk a következő lépésre.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a mákos masszába. Ekkor még ideális esetben újabb fél órát kelesztjük a tésztát.
- A tarkedlisütő vagy tükörtojássütő mélyedéseit kevéske vajjal kikenjük, majd 1-2 perc alatt pirosra sütjük benne a tésztát.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 6758
- Feltöltés dátuma: 2014. december 07.
Ajánló
Lekvárral fogyasztjuk, a mákhoz nagyon jól illik a szilvalekvár, mi azzal pusztítottuk el percek alatt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Több évvel ezelőtt sikerült szert tennem erre a gyönyörű, régi, öntöttvas tarkedlisütőre. Ki is próbáltam párszor, de valahogy nem volt az igazi. De ezzel a recepttel nagyon finom, ropogós kis golyók sültek ki belőle, ráadásul sütőben. Sajnos ez egy nagyon pici sütő, szaporátlan vele a munka, ezért én rásegítettem tükörtojássütő serpenyővel is, azok inkább élesztős minipalacsintára emlékeztettek, de ezzel a fűszerezéssel az is teljesen újszerű volt. Nagyon-nagyon könnyű a tésztája az élesztő és a tojáshab miatt. Ha épp olyan sütőnk van, mint a képen látható, akkor süthetjük sütőben, 200 fokon kb. 10 perc, de így elég lassan halad a dolog, mert nagyjából 7 adagnyi tésztát kapunk az adott mennyiségekből, szóval ennyiszer 10 perc.