r
Nosalty Logó

Mákos kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Mákos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Összesen 319 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Összesen 3189 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Összesen 246 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    594.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 319 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.6 g

Zsír

  • Összesen
    33.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5946.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    317 mg
  • Kálcium
    445 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    1198 mg
  • Nátrium
    3612 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    605.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    536.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    469 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    679 micro
Összesen 3189 kcal
  • 9% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    457.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    278 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 246 kcal

Hozzávalók

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Elkészítés

Öregtészta

  1. A langyos vízben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk.
  2. Dagasztógép táljába mérjük a hozzávalókat, és hozzátöltjük az élesztős vizet. 8-10 percig dagasztjuk, majd letakarva 12 órára magára hagyjuk.
  3. A "túlkelt" tésztát átdagasztjuk egy perc alatt.

Kenyértészta

  1. Az élesztőt a langyos, cukros vízben felfuttatjuk.
  2. Az öregtésztához mérjük a kenyértészta hozzávalóit és a felfuttatott élesztős vizet, és ruganyos tésztát dagasztunk belőle addig, amíg a tál falától el nem válik.
  3. Letakarva kelesztjük egy órát.
  4. A megkelt tésztát munkalapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Először kétfelé vesszük: 1/3, 2/3 arányban, majd ezeket az adagokat 4-4 részre osztjuk. A nagyobbakat kb. 50 cm-es, a kisebbeket kb. 25 cm-es rudakká sodorjuk. A hosszabbakat egymás mellé fektetjük, a rövidebbekkel pedig szövetszerűen "megszőjük". A kilógó végeket párosával összecsípjük, a tészta alá hajtjuk.
  5. Az így kapott kenyeret formába fektetjük.

Tetejére

  1. A kenyér tetejét megkenjük kis vízzel elkevert tojásfehérjével, és megszórjuk mákkal.
  2. Letakarva 30-40 percet kelesztjük.
  3. A megkelt kenyeret 230 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd a hőt 180-190 fokra csökkentve, további 15-20 percig sütjük.
  4. A megsült kenyeret rácsra téve hűtjük ki.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x15
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 768
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákos kenyér
Évi néni 1830 recept

Húsvétra a sonkához ezt a kenyeret sütöttem.

Hozzávalók

Öregtészta

Kenyértészta

Tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...