Majonézes tonhalsushi- és maki
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
80g tonhalkonzerv158 kcal
-
100g sushi rizs358 kcal
-
10g mirin13 kcal
-
50g majonéz268 kcal
-
26g nori lap9 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
50g kígyóuborka7 kcal
-
5g szójaszósz3 kcal
-
0 kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
160g tonhalkonzerv317 kcal
-
200g sushi rizs716 kcal
-
20g mirin27 kcal
-
100g majonéz535 kcal
-
52g nori lap18 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
100g kígyóuborka15 kcal
-
10g szójaszósz6 kcal
-
0 kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
22.2g tonhalkonzerv44 kcal
-
27.7g sushi rizs99 kcal
-
2.8g mirin4 kcal
-
13.9g majonéz74 kcal
-
7.2g nori lap3 kcal
-
11.1g sárgarépa4 kcal
-
13.9g kígyóuborka2 kcal
-
1.4g szójaszósz1 kcal
-
0 kcal
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 33 g
Zsír
-
Összesen 37.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1542.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 390 mg
-
Nátrium 951 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 172 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 386 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 215 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 284 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 1243 micro
-
β-karotin 3783 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 66.1 g
Zsír
-
Összesen 74.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3084.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 780 mg
-
Nátrium 1903 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 177.9 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 344 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 771 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 430 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 30 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 568 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 2486 micro
-
β-karotin 7565 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 205 micro
- 10% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 427.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 264 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 344 micro
-
β-karotin 1048 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Hozzávalók
-
200 g sushi rizs
-
20 ml mirin
-
100 g majonéz
-
2 db nori lap
-
1 db sárgarépa
-
0.3 db kígyóuborka
-
1 ek wasabi konzerv
Elkészítés
- Miután sok receptet és rengeteg blogot átnéztem, úgy döntöttem, hogy a sushi rizs elkészítését Gasztrobloggerférj Sushi kezdőknek recept instrukciói szerint készítem, így mindent az ő leírása szerint csináltam. Szerintem nagyon profi! A rizs valóban olyan formálható állagú lesz, amilyennek lennie kell.
- A konzerves tonhalból csavarjuk ki a felesleges olajat, és tegyük egy edénybe. Adjuk hozzá a majonézt és egy kevés szójaszószt. Jól keverjük össze, és tegyük félre egy fél órára állni.
- Addig a répát és az uborkát hámozzuk meg, és gyufaszál vastagságúra vágjuk őket.
- A norilapot tegyük sushitekerő gyékénytekercsre afényesebbik oldalával lefelé fordítva, és vizes kézzel vékony rétegben befedjük rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 cm-es csíkothagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük.
- A rizs közepén a hüvelyujjunkkal húzzunk egy vékony csík wasabit. Erre a csíkra helyezzük a majonézes tonhalat, a répát és az uborkát. (Ne túl sokat, mert túl duci lesz a makink, és nem bírjuk feltekerni rendesen, így kifolyhat a cucc vagy elszakadhat a norink!)
- Fogjuk össze a gyékénytekercset, majd tekerjük fel óvatosan. Ezt ismételjük meg párszor, amíg a norilap jól össze nem tapad.
- Éles vizes késsel vágjuk el az elkészült tekercseket kb. hüvelykujjnyi vastag darabokra. Elkészült a makink.
- A majonézes tonhalshusihoz a megmaradt rizsből kis hengereket formálunk, és erre simítjuk rá viszonylag vastagon a tonhalat.
- Szójaszósszal és wasabival tálaljuk a sushit és a makit.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 31
- Össznézettség: 17100
- Feltöltés dátuma: 2012. június 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Az az igazság, hogy én 6 évvel ezelőtt ettem utoljára sushit egy futószalagos étteremben, és valahogy nem nyerte el a tetszésemet, mondhatám úgy is, hogy undorítónak találtam a nyers halat. A párom viszont nagy rajongója neki, és ő szinte minden héten egyszer a kedvenc éttermében eszik valamelyik ügyfelével. Az évfordulónkra viccből vettem neki egy sushi-szettet, amiben a sushi otthoni elkészítéséhez alkalmas minden hozzávaló megtalálható volt. Gondoltam, majd ő megcsinálja valahogy magának. Pár hete rávett, hogy menjek el vele a már említett étterembe, és kóstoljam meg a sushit, hátha így hat év után ízlik. És láss csodát, nem haltam bele.:) Na nem azt mondom, hogy mostantól őrült nagy fan vagyok, de barátkozok a gondolattal, és úgy érzem, minél többet eszek, annál jobban ízlik. Így sejthetitek, hogy a sikeres éttermes misszió után én voltam a soros az otthoni sushi készítésben... Igazából azt sem tudtam, hogy kezdjek hozzá, és bizonyára a nagy sushi szakértők is kiszúrták a képemen, hogy ez még nálam elég gyerekcipőben jár, de ahhoz képest, hogy először csináltam nem olyan rossz. Megnéztem egy csomó "how to make" videót a youtube-on, és jó sok receptet, blogot, meg fórumot is áttanulmányoztam. Azért döntöttem végül a nyers hal helyett a majonézes tonhal mellett, mert abban a bizonyos étteremben is kínáltak pont ilyet. Úgy gondoltam, hogy ez nem olyan szokványos, és én is kis szeretném próbálni. Természetesen egy pár nyers lazacos sushi is volt, de azt direkt nem fotóztam le, mert olyan már van. Szóval nagyban ismerkedek az ázsiai konyha világával, és bevallom egyre jobban a hatása alá kerülök! A szkeptikus, magyaros ízekhez szokott, nem kísérletező háziasszonyoknak, viszolygóknak és előre ítélkezőknek azt tudom javasolni, hogy gondoljunk bele, a magyar konyhában is van egy pár igen furcsa és más nemzetek szemében undorító étel (pl. pacal, köröm, véres hurka, vér, kocsonya és még sorolhatnám), de persze nekünk ez a természetes. Szóval azt tudom ajánlani, hogy próbáljuk ki az új, érdekes, meghökkentő ízeket, ne egyszer, ne kétszer, inkább háromszor, és hirtelen azt vesszük észre, hogy megszerettük őket.