Majdnem borscs
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
500g sertés rövidkaraj830 kcal
-
753g cékla217 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
96 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
8g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g méz76 kcal
-
10g almaecet2 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
12.1g sertés rövidkaraj20 kcal
-
18.3g cékla5 kcal
-
3.9g sárgarépa1 kcal
-
4.9g burgonya3 kcal
-
1.2g vöröshagyma0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
2 kcal
-
48.5g víz0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.6g méz2 kcal
-
0.2g almaecet0 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 20.8 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1371.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 258 mg
-
Nátrium 969 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 576.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 216 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 107 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 825 micro
-
β-karotin 2156 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 9264 micro
-
Lut-zea 79 micro
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 124.9 g
Zsír
-
Összesen 52.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 320 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8230.8 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 140 mg
-
Kálcium 321 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 375 mg
-
Foszfor 1548 mg
-
Nátrium 5817 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 136.1 g
-
Cukor 79 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 3457.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1297 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 96 mg
-
D vitamin: 105 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 645 micro
-
Kolin: 392 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 12937 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 55581 micro
-
Lut-zea 477 micro
- 3% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 141 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 83.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 120 micro
-
β-karotin 314 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1349 micro
-
Lut-zea 12 micro
Hozzávalók
-
0.5 kg sertés rövidkaraj (3 szép szelet, de választhatunk szaftosabb húst is sertés- vagy pulykacombot, illetve marhahúst is)
-
3 közepes db cékla
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db burgonya
-
1 kis db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 l víz
-
3 db babérlevél
-
2 kávéskanál só
-
10 szem bors
-
1 ek méz
-
2 ek almaecet
-
1 ek olívaolaj
Elkészítés
- A sertéskarajt felkockázzuk, és kb. 2 liter sós vízben feltesszük főni. Ha forr a víz, visszavesszük, és lassú tűzön főzzük. Kb. 1 óra alatt finom, puhára fő.
- Amíg a hús fő, a céklát és a répát megtisztítjuk, és durvára reszeljük. Egy serpenyőben, egy kevés olívaolajon fedő alatt megpároljuk. Időnként megkevergetjük. Addig pároljuk, amíg megpuhul, de a zöldségek színe még szép, élénk, narancssárga és bordós lila. Fűszerezni nem szükséges, mert a zöldségek finom édes íze így megmarad.
- Ha a hús megfőtt, a répát és a céklát hozzáadjuk, és szép lassan tovább főzzük. Babérlevéllel és szemes borssal ízesítjük.
- A levest felöntjük az aprított paradicsomkonzervvel vagy passzírozott paradicsommal. Ennek sokkal intenzívebb gyümölcsíze van, mintha pürét használnák.
- Hozzáadjuk a mézet és az almaecetet.
- Amíg fő a leves, a vöröshagymát és fokhagymát meghámozzuk és apróra kockázzuk. A zöldségek helyére dobjuk a serpenyőbe, és addig pirítjuk, amíg a vöröshagyma üveges nem lesz, és a fokhagyma illatozni nem kezd. Ekkor a leveshez adjuk.
- Közben a burgonyát is meghámozzuk és felkockázzuk. A leveshez adjuk. Kb. 15-20 percet főzzük. Szükség szerint sózzuk. (Én itt már nem szoktam, nekünk az édes íz dominanciája jobban bevált, illetve a hús főzésekor elég sós marad az alaplé.)
- Amikor a burgonya is megpuhult, kész a leves. Tálalhatjuk joghurttal, tejföllel, kaporral, petrezselyemmel, frissen őrölt borssal vagy akár bazsalikommal.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1184
- Feltöltés dátuma: 2019. január 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A céklát sosem szerettem... egészen addig, amíg a hozzátáplálás és az egészséges étkezés során rá nem jöttem, hogy nem csak a savanyított, föld ízű, menza verzió létezik a világon... hanem milyen sokféleképpen elkészíthető, és milyen finom! Egészséges és nagyon édes! Lehet sütni, főzni, zöldség- és gyümölcslevet készíteni belőle... igazi vitaminbomba és nagyon tápláló! Az egész levest tulajdonképpen ez jellemzi, friss ízes zöldségek minimális fűszerrel. A receptet egy orosz konyha oldalán találtam, és nagyon zavart, hogy a leves hozzávalóit miért kell külön-külön készíteni, miért nem dobhatom be a fazékba... de aztán rájöttem, mindennek megmarad a saját íze, és sokkal intenzívebb, harmonikusabb. Nincs minden agyonfőzve, és más domináns ízekkel elnyomva... azt hiszem, más leveseknél is ki fogom ezt a módszert próbálni... az 1 éves fiam pürésítve 3 merőkanállal azonnal benyomott belőle. Az eredeti recepten kicsit módosítottam, mert gyorsítani is szerettem volna, illetve nem kaptam szép káposztát, de végül nem is hiányzott belőle... igazi melengető vitaminbomba lett a végeredmény!