r
Nosalty Logó

Majdnem borscs

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hófehérke
Majdnem borscs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 248 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1492 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 35 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1371.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    969 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    576.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    216 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    825 micro
  • β-karotin
    2156 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    9264 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 248 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    124.9 g

Zsír

  • Összesen
    52.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    320 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8230.8 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    321 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    375 mg
  • Foszfor
    1548 mg
  • Nátrium
    5817 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.1 g
  • Cukor
    79 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    3457.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1297 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    645 micro
  • Kolin:
    392 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    12937 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    55581 micro
  • Lut-zea
    477 micro
Összesen 1492 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    120 micro
  • β-karotin
    314 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1349 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 35 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sertéskarajt felkockázzuk, és kb. 2 liter sós vízben feltesszük főni. Ha forr a víz, visszavesszük, és lassú tűzön főzzük. Kb. 1 óra alatt finom, puhára fő.
  2. Amíg a hús fő, a céklát és a répát megtisztítjuk, és durvára reszeljük. Egy serpenyőben, egy kevés olívaolajon fedő alatt megpároljuk. Időnként megkevergetjük. Addig pároljuk, amíg megpuhul, de a zöldségek színe még szép, élénk, narancssárga és bordós lila. Fűszerezni nem szükséges, mert a zöldségek finom édes íze így megmarad.
  3. Ha a hús megfőtt, a répát és a céklát hozzáadjuk, és szép lassan tovább főzzük. Babérlevéllel és szemes borssal ízesítjük.
  4. A levest felöntjük az aprított paradicsomkonzervvel vagy passzírozott paradicsommal. Ennek sokkal intenzívebb gyümölcsíze van, mintha pürét használnák.
  5. Hozzáadjuk a mézet és az almaecetet.
  6. Amíg fő a leves, a vöröshagymát és fokhagymát meghámozzuk és apróra kockázzuk. A zöldségek helyére dobjuk a serpenyőbe, és addig pirítjuk, amíg a vöröshagyma üveges nem lesz, és a fokhagyma illatozni nem kezd. Ekkor a leveshez adjuk.
  7. Közben a burgonyát is meghámozzuk és felkockázzuk. A leveshez adjuk. Kb. 15-20 percet főzzük. Szükség szerint sózzuk. (Én itt már nem szoktam, nekünk az édes íz dominanciája jobban bevált, illetve a hús főzésekor elég sós marad az alaplé.)
  8. Amikor a burgonya is megpuhult, kész a leves. Tálalhatjuk joghurttal, tejföllel, kaporral, petrezselyemmel, frissen őrölt borssal vagy akár bazsalikommal.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1184
  • Feltöltés dátuma: 2019. január 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Hófehérke 19 recept

A céklát sosem szerettem... egészen addig, amíg a hozzátáplálás és az egészséges étkezés során rá nem jöttem, hogy nem csak a savanyított, föld ízű, menza verzió létezik a világon... hanem milyen sokféleképpen elkészíthető, és milyen finom! Egészséges és nagyon édes!  Lehet sütni, főzni, zöldség- és gyümölcslevet készíteni belőle... igazi vitaminbomba és nagyon tápláló! Az egész levest tulajdonképpen ez jellemzi, friss ízes zöldségek minimális fűszerrel. A receptet egy orosz konyha oldalán találtam, és nagyon zavart, hogy a leves hozzávalóit miért kell külön-külön készíteni, miért nem dobhatom be a fazékba... de aztán rájöttem, mindennek megmarad a saját íze, és sokkal intenzívebb, harmonikusabb. Nincs minden agyonfőzve, és más domináns ízekkel elnyomva... azt hiszem, más leveseknél is ki fogom ezt a módszert próbálni... az 1 éves fiam pürésítve 3 merőkanállal azonnal benyomott belőle. Az eredeti recepten kicsit módosítottam, mert gyorsítani is szerettem volna, illetve nem kaptam szép káposztát, de végül nem is hiányzott belőle... igazi melengető vitaminbomba lett a végeredmény!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...