Lúdláb torta
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
41g tojás52 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
8g rétesliszt27 kcal
-
6 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
67g habtejszín195 kcal
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
1g porcukor5 kcal
-
3g rum6 kcal
-
25g meggy11 kcal
A díszítéshez
-
8g meggy4 kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
495g tojás623 kcal
-
90g cukor348 kcal
-
90g rétesliszt328 kcal
-
68 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A krémhez
-
800g habtejszín2336 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
30g rum69 kcal
-
300g meggy135 kcal
A díszítéshez
-
100g meggy45 kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 18% Zsír
A piskótához
-
23g tojás29 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
4.2g rétesliszt15 kcal
-
1.4g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
37.2g habtejszín109 kcal
-
9.3g étcsokoládé51 kcal
-
0.7g porcukor3 kcal
-
1.4g rum3 kcal
-
13.9g meggy6 kcal
A díszítéshez
-
4.6g meggy2 kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 29.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 210 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 454.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 194 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 98.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 264 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 121 mg
-
Retinol - A vitamin: 241 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 275 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 216 micro
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 100.6 g
Zsír
-
Összesen 357.3 g
-
Telített zsírsav 208 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 110 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 2524 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5452.8 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 1166 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 603 mg
-
Foszfor 2334 mg
-
Nátrium 1117 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 383.5 g
-
Cukor 256 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1183.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3163 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 541 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 299 micro
-
Kolin: 1449 mg
-
Retinol - A vitamin: 2889 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 3304 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2587 micro
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 16.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 117 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 253.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 147 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 154 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 120 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
9 db tojás
-
9 ek cukor
-
6 evőkanál rétesliszt
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 tk sütőpor
A krémhez
-
8 dl habtejszín
-
2 ek porcukor
-
30 ml rum
A díszítéshez
-
10 dkg meggy
Elkészítés
A piskótához
- A krém alapját egy nappal korábban elkészítjük: Felforraljuk a tejszínt, beletördeljük a csokoládét, beletesszük a cukrot, és addig főzzük, amíg a cukor és a csoki el nem olvadnak. Megvárjuk, amíg kihűl, és egy éjszakán át hűtőben tároljuk.
- A piskótához különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét.
- Afehérjét 1 csipet sóval nagyon kemény habbá verjük.
- Lassan, állandó habverőzés mellett belekeverjük a cukrot is, addig dolgoztatjuk a gépet, amíg szép fényes nem lesz.
- Belekeverjük a sárgákat, tovább verjük a krémet.
- Végül hozzádolgozzuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport is.
- Vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük a masszát, és előmelegített sütőbe dugva 45 percig sütjük. (Közben folyamatosan lessük csukott ajtón keresztül, hogy viselkedik a piskóta. Ha már kb. 10 perce feljött, akkor jöhet a tűpróba. Előtte ne nyitogassuk az ajtót, mert összeesik.)
- Ha a piskóta kész, kivesszük a kapcsos formából, és sütőrácson legalább 20 percig pihentetjük.
- Ha kihűlt, keresztben háromba vágjuk.
- A hűtőből kikapjuk a csokis-tejszínes krémünket, és habverővel legalább 10 percig dolgozunk rajta. Akkor jó, ha a hab olyan kemény lesz, hogy szinte "formázható". (Ezért nagyon fontos az egy éjszakás pihentetés. Ha a tejszínt először felforraljuk, aztán teljesen kihűtjük, gyönyörű kemény habot verhetünk belőle, ami később sem esik össze, mint a sima tejszínhab. Így a tejszínes krém nem fog kifolyni a tortából, ésstramm módonfogja bírni a piskótalapokat is.)
- A meggyet nagyon kinyomkodjuk. Levéhez öntünk egy pici rumot, és nagyon óvatosan bespricceljük vele a legalsó rétegnek szánt piskótát. (Legegyszerűbb, ha belemártjuk az ujjunk végét, és úgy rázogatjuk rá a levet a piskótára.)
- Rászórunk egy adag kimagozott, nagyon erősen kinyomkodott meggyet (ha nincs eléggé kinyomkodva, eláztatja a piskótát), és rákenünk egy jó adag krémet, majd az egészre rátesszük a második emelet piskótát.
- Ugyanezt megcsináljuk a következő piskótalapokkal is.
- A torta oldalát is vastagon bekenjük a krémmel.
- A maradék krémet habzsákba töltjük, és 12 kis csokifészket nyomunk a tetejére. Mindegyik fészekbe 1-1 meggyszem kerül. (Ezt már nem szükséges kinyomkodni.)
- Hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 1132
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 68
- Össznézettség: 229647
- Feltöltés dátuma: 2010. március 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Van egy ismerősöm, aki alapvetően egyáltalán nem édesszájú, és a csokival meg úgy van, hogyha nagyon muszáj, akkor fél évente egyszer elmajszol egy-két kockát. Ebből a tortából még ő is két szeletet evett. Egymás után! :) Tudom, hogy az eredeti recept szerint a lúdláb kréme vajas, de őszintén megvallva nem rajongok a vajalapú krémekért. Sőt, azt is tudom, hogy az eredeti recept szerint exrta csokimáz is van a tetején, de ez a torta annyira könnyű, annyira finom, és annyira csokis, hogy szerintem fölösleges fokozni. Elkészítésében pedig semmi fifika vagy nehézség sincsen, ha túljutottunk azon az idegtépő időszakon, hogy a piskótánk megfelelő állagú lett-e. Onnantól csak játékos kenegetés, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, aki nem rutinos cukrászpalánta, de mégis szeretne egy mennyei és mutatós tortát készíteni! - és aztán az elismeréseket bezsebelni.:) Az eredeti recept Lajos Mari: 99 sütemény és torta című szakácskönyvében található.