Lizus Néni omlós grízgaluskája
- 12% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 12% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 12% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 84.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
- 12% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.7 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 336.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 243 micro
- 12% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 138 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 258.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 34.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 187 micro
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy kisebb tálba kanalazzuk a búzadarát, ráütünk egy szép házivagy bio tojást, megsózzuk, végül a fagyos zsírral szép simára keverjük. Ha nehéz keverni, egy tk vizet adhatunk hozzá. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű.
- Legalább egy fél órát pihentetjük. (A pihentetés alatt a dara dagadni fog egy keveset, amitőlkicsit sűrűbb lesz a keverék.)
- Ezután óvatosan a csendesen forró levesbe(vagysós vízbe) kanalazzuk, röpke1percig csendesen forraljuk, majd letakarjuk.
- 1-2 tisztakonyharuhát teszünk a fedőtetejére, és a gőzben hagyjuk még dagadni legalább 30 percet, de ha hagyjuk tovább, akkor még könnyebb, omlósabb lesz. :)
- Elkészítettem: 600 alkalommal
- Receptkönyvben: 565
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 38
- Össznézettség: 65195
- Feltöltés dátuma: 2013. június 09.
Ajánló
Húslevesben főzve az igazi!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Már édesanyám is küszködött, hogy a grízgaluskája puhára sikerüljön, mikor főzte az "aranylevest" (húgommal hívtuk így az aranyló-csillogó húslevesét). Én addig folytattam ezt az idegtépő hagyományt, míg Lizus Nénink (aki kelt tészta sütésre is megtanított) meg nem mutatta az Ő módszerét. "Nagyon egyszerű- mondta: 5 kanál dara, egy tojás, csipet só és egy kanál fagyos zsír. Az fontos, hogy a zsír fagyos legyen! Jól átkevered, hagyod legalább 30 percet állni, de állhat tovább is. Azután csendesen fövő levesben, lassú tűzön főzöd egy percig, majd elzárod a tüzet alatta, hogy a gőzben puhuljon! Ha hirtelen főzöd nagy tűzön, akkor nem tud a dara kedvére dagadni. Grízgaluska az "gőzgaluska"; próbálj így emlékezni...menni fog!" Nagyon hálás vagyok ezért is Lizus Néninek, mert az elmúlt 40 év alatt valószínű több százszor készítettem sikerrel!