Lisztes sterz
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
83g finomliszt300 kcal
-
25g mangalica zsír226 kcal
-
150g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
25g kefir15 kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
330g finomliszt1201 kcal
-
100g mangalica zsír902 kcal
-
600g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
-
100g kefir61 kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
29.1g finomliszt106 kcal
-
8.8g mangalica zsír80 kcal
-
52.9g víz0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
8.8g kefir5 kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 26.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 620.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 407 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 181.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.6 g
Zsír
-
Összesen 106.5 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2482.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 114 mg
-
Kálcium 189 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 451 mg
-
Nátrium 1627 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 256.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 726.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 104 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 218.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 143 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Hozzávalók
-
1 kk só
Elkészítés
- Fél liter 3-as számú búzalisztet (közönséges finomliszt)megsózunk, és cserépedényben (vagy bármilyen lábasban) sárgára pirítunk.
- Ha a kellő hőfokot elérte, mit úgy tudunk meg, hogy ropog a főzőkanál alatt, vagy alig állja el az ujjunk, forró vízzel föleresztjük merőkanálonkint, nehogy túl sokat öntsünk rá.
- Egy tömeggé kell összeállítani, mit forró zsírral, pléhkanállal elszélesztünk apró golyókká, illetve szaggatott darabokká. (Itt úgy járunk el, ahogy a császármorzsa készítésnél szokás. Vagyis az edényben addig kevergetjük, amíg a nagy tömeg darabokra esik. Akkor jó, ha a darabok néhány helyen lepirulnak.)
- Sokan édes forralt tejjel eszik ezen jóízű parasztételt. Húskörözettül is fel lehet használni. Mi aludtejjel ettük annak idején, de vannak, akik lekvárral szeretik.
- Receptkönyvben: 115
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 34685
- Feltöltés dátuma: 2010. július 17.
Ajánló
Egy nagy pohár fröcss!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A recept beküldését Gargoyle ihlette, hiszen kutakodott egy olyan recept után, aminek a nevét még soha nem hallottam. A gondolat egyből adódott, és felvetettem neki, hogy ismeri-e ezt az ételt, és megérdemel-e egy kutatómunkát. De aztán megkönnyítettem a dolgát, és felajánlottam, hogy a hétvégén elkészítem, és felteszem. Gyerekkorom egyik meghatározó étele volt (nagyim minden héten készítette), ami a mai táplálkozástudományi hozzáértők szerint valószínűleg a tiltott ételek listájára kerül, ám akkoriban (legalábbis nálunk), kellett a kalória a munkához. Aztán egy időre feledésbe merült a recept, a mamám sem tudta már átadni, anyukám pedig inkább a modern főzőcskének szentelte a hétvégéit. Szerencsére a családi fészek alapos felkutatása kezembe adta annak a lehetőségét, hogy egy régi-régi könyvben felfedezzem gyermekkorom fő étkeit, és nekilássak sorjában elkészíteni őket. Azóta, egy-egy rész fellapozása után mindig eszembe jut, hogy a drága mamám milyen könnyedén, kisujjból tette ezeket a hagyományos ételeket az asztalra! Se szakácskönyv, se receptfüzet, minden a vérében volt! A receptet ebből a könyvből írom le, eredeti szöveggel, a helyesírási hibáival, és zárójelben hozzáfűzött magyarázatokkal. Sajnos sem szerzőt, sem címet nem tudok közölni, mert egy padláson fellelt, se eleje-se hátulja, hiányzó oldalú, porladó, elég rossz állapotú, nagyon régi könyvről van szó. Megjegyzés: Kipróbálásra csak bátraknak ajánlom ezt a kihalófélben levő receptet, elég egyszerű ízvilága van. De nosztalgiának tökéletes!