Levendulakrémes párnácska
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kovács Györgyi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
42g finomliszt152 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
5g víz0 kcal
Krém
-
42g tej23 kcal
-
0g levendula0 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
13 kcal
Összesen
453
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
250g finomliszt910 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
32g víz0 kcal
Krém
-
250g tej140 kcal
-
0g levendula0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
76 kcal
Összesen
2713
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
28.2g finomliszt103 kcal
-
11.3g cukor44 kcal
-
11.3g vaj81 kcal
-
4.5g tojássárgája15 kcal
-
3.6g víz0 kcal
Krém
-
28.2g tej16 kcal
-
0g levendula0 kcal
-
2.3g tojássárgája7 kcal
-
8.5g cukor33 kcal
-
2.3g kukoricakeményítő9 kcal
Összesen
308
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 220.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 149 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 117 micro
Összesen
453
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 43.7 g
Zsír
-
Összesen 104.5 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 866 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1324.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 427 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 531 mg
-
Nátrium 175 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 396.2 g
-
Cukor 186 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 111 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 913 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 156 micro
-
Kolin: 537 mg
-
Retinol - A vitamin: 894 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 211 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 701 micro
Összesen
2713
kcal
- 6% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 149.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.7 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 12.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
308
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
25 dkg finomliszt
-
10 dkg cukor
-
10 dkg vaj
-
2 db tojássárgája
Krém
-
2.5 dl tej
-
5 db levendula
-
1 db tojássárgája
-
7.5 dkg cukor
-
2 dkg kukoricakeményítő
Elkészítés
Tészta
- A lisztet, a cukrot, a vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a hideg vizet. Jól összedolgozzuk, majd legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- A hűtőből kivéve lisztezett deszkára tesszük a tésztát, jól átgyúrjuk, majd kb. 5 cm átmérőjű hengert formázzuk belőle. Kb. 1,5 cm-es korongokat vágunk belőle, melyeket nyújtófával ovális alakúra nyújtunk.
- Az egyik felébe kiskanállal kis kupacot rakunk a kihűtött krémből, majd a másik felét ráhajtjuk, körbenyomkodjuk, és kisebb (6 cm-es) linzerszaggatóval kiszúrjuk. A maradék tésztát újra és újra összegyúrjuk, és új párnácskákat készítünk belőle. Tepsibe sorakoztatjuk. Nekem ebből a mennyiségből 25 db lett.
- Előmelegített sütőben 210 C fokon 10-15 perc alatt világosra sütjük. A sütőből kivéve porcukorral bőven meghintjük.
Krém
- A tejet felforraljuk, belerakjuk a levendula virágokat és lefedjük. Ha kihűlt, egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
- Másnap leszűrjük a tejet.
- A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a keményítőt, majd a hideg tejet is apránként hozzáadagoljuk, majd sűrű krémmé főzzük.
- Ha megfőtt, hideg vízbe tesszük, kihűtjük, közben kevergetjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 53
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2310
- Feltöltés dátuma: 2014. október 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Kovács Györgyi
57 recept
A házunk körül nagyon sok levendula van. Már régóta azon töröm a fejem, hogy a szokásos levendulás kekszen kívül milyen édességet tudnék belőle készíteni. Ez lett az eredmény. Nagyon finom, puha a tésztája még másnap is. Melegen szenzációs, de hidegen is nagyon eteti magát.