Kürtőskalács HocuSpocktól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
N-ivaló
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
grill
- 7% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
125g finomliszt455 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g só0 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
63g tej35 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
6g margarin45 kcal
-
63g cukor242 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
Összesen
1047
kcal
- 7% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
4g só0 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
500g tej280 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
500g cukor1935 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
Összesen
8375
kcal
- 7% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
41g finomliszt149 kcal
-
5.2g napraforgó olaj46 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
20.5g tej11 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
2.1g margarin15 kcal
-
20.5g cukor79 kcal
-
3.5g napraforgó olaj31 kcal
Összesen
343
kcal
- 7% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.6 g
Zsír
-
Összesen 35.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 597.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 246 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 164.9 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 27.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
1047
kcal
- 7% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 132.7 g
Zsír
-
Összesen 282.4 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 122 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 95 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4777.5 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 374 mg
-
Kálcium 795 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 244 mg
-
Foszfor 1359 mg
-
Nátrium 1972 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1319.5 g
-
Cukor 552 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 223.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 565 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 93 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 61 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 503 micro
-
Kolin: 403 mg
-
Retinol - A vitamin: 539 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 305 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 668 micro
Összesen
8375
kcal
- 7% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 196 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
343
kcal
Hozzávalók
-
100 dkg finomliszt
-
1.5 dl napraforgó olaj
-
2 db tojás
-
1 kávéskanál só
-
3 csapott ek cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
0.5 l tej
-
25 g élesztő
Elkészítés
- Az élesztőt langyos tejben, egy kis cukorral felfuttatjuk. Összekeverjük a hozzávalókkal, kivétel az olvasztott margarin.
- Jól összegyúrjuk, és nem túl meleg helyen kb. 15-20 percig kelesztjük. Ha túl sokáig kel a tészta, akkor le fog szakadni a fáról sütés közben!
- A kelt tésztát 5 cipóba osztjuk. A sütőfát az első sütés előtt felmelegítjük, és bekenjük olajjal.
- A cukrot (akár fahéj keverékkel) egy tálcára öntjük. A tésztát kinyújtjuk, és deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát, csak a végeknél maradjon ki kb. 1-1 cm.
- Bekenjük a tésztát olvasztott vajjal és meghempergetjük a (fahéjas) cukorban.
- Amikor megsült, hagyjuk egy-két percig hűlni, és utána már le lehet szedni a fáról. Ha kihűlne a fa vagy nem elég olajos, akkor ugyanúgy rá kell melegíteni, és be kell olajozni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 87
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 10260
- Feltöltés dátuma: 2014. június 01.
Ajánló
A kalács forgatásához használt cukrot ízesíthetjük fahéjjal, dióval..stb. A sütőfát használat előtt kenjük meg olajjal, és melegítsük át a parázs felett. Használható sütőfát (nagyot), legegyszerűbben Bauhaus áruházakban kapunk, kb. 1500 forint összegért.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
N-ivaló
7 recept
A recept nem saját (egy kedves ismerősöm családi receptje), de ez az elkészült kalács ízvilágát nem befolyásolja! ;) A sütés alapvetően szabad tűzön (parázson) történik, de ha minden kötél szakad, grillezős elektromos sütőkben is elpepecselhetünk vele, megéri! :-)