r
Nosalty Logó

Kullogó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Kullogó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 565 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 3395 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 332 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    754.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    480 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 565 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.1 g

Zsír

  • Összesen
    139.2 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    588 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4527.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    198 mg
  • Kálcium
    462 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    839 mg
  • Nátrium
    2880 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    454.2 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    167.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    276 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    189 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    351 micro
  • Kolin:
    455 mg
  • Retinol - A vitamin:
    269 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    532 micro
Összesen 3395 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    443 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    282 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 332 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral megfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, és mellékanalazzuk a zsírt, a tejfölt, a tojássárgákat és a sót.
  3. Jól összedolgozzuk, addig dolgozunk rajta, amíg puha tésztát nem kapunk.
  4. Egy nagy fazékba engedünk legalább 4 liter hideg vizet.
  5. A tésztát tiszta konyharuhába kötjük, lazán, hogy legyen helye nőni, és belehelyezzük a hideg vízbe úgy, hogy a csomó legyen felül.
  6. 1-2 órán át pihentetjük, amíg a tészta meg nem fordul, vagyis a csomó alulra nem kerül.
  7. Vastagon lisztezzük a munkafelületünket, kikészítünk egy tálcán kristálycukrot, és a tésztát kivesszük a vízből, tésztaszűrőn lecsöpögtetjük.
  8. Ökölnyi darabokat tépünk belőle, és azokból kb 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk, és egyenlő részekre vágjuk őket (ne spóroljunk a liszttel, a tészta pontosan úgy nyúlik és cuppog, mint ami 2 órát állt vízben).
  9. A kis rudakat a két végéről megcsavarjuk (mint a sajtos masnit), és meghempergetjük a cukorban.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk.
  11. Félidőben (kb 15-20 perc) megfordítjuk, mert az alsó része a cukor miatt hamar megpirul.
  12. Akkor készült el, ha szép aranybarnára sült minden oldalról.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 10x15x30
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 559
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 67516
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 03.

Ajánló

Mivel a tésztában nincsen cukor, sós ropogtatnivalót is készíthetük belőle: egyszerűen nem cukorba, hanem nagyszemű sóba, vagy különböző magvakba forgatjuk a nyers tésztát sütés előtt. A kommenteknék írta Bera, hogy az ő nagynénje darált diót is szórt a cukorra...szerintem érdemes úgy is kipróbálni :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Dédnagymamám receptje, ami, ha nem kezdek el mesélni nagymamámnak új szerelmemről, a paraszti konyháról, talán örökre feledésbe merül. De hát meséltem, nagyi szeme felcsillant, és hozott nekem egy köteg receptet. Álmomban nem gondoltam volna, hogy nála akadok ilyen kincsekre, mert szerintem az egyik legmodernebbül főző nagyi, már akkor csinált csempészett mascarponéból tiramisut, mikor azt hitték, a szó valami olasz káromkodás. Mikor kiörömködtem magam, és kérdeztem, honnan ezek az egyszerű, csodás receptek, akkor vidáman csak ennyit felelt: "Jaj, Drágám, aki a háború alatt volt kamasz, és az ötvenes évek elején voltak kisgyerekei, az mindenből megtanult édességet csinálni." Még azt is megtudtam, hogy eredetileg a tiszta konyharuhába tekert tésztát a hideg kútba engedték le. Egyébként tényleg egy nagyon régi, egyszerű népi kelt tésztáról van szó, országszerte mindenhol más és más neve volt, hívták vízben kőttnek, vízen kullogónak, vagy egyszerűen kullogónak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...