Kullogó
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
83g finomliszt303 kcal
-
17g disznózsír150 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
33g tej19 kcal
-
4 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g cukor32 kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g disznózsír902 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
200g tej112 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
7g só0 kcal
-
50g cukor194 kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 17% Zsír
-
48.9g finomliszt178 kcal
-
9.8g disznózsír88 kcal
-
3.9g tojássárgája13 kcal
-
9.8g tejföl19 kcal
-
19.6g tej11 kcal
-
2 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
4.9g cukor19 kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 754.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 480 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 27.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.1 g
Zsír
-
Összesen 139.2 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 588 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4527.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 198 mg
-
Kálcium 462 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 839 mg
-
Nátrium 2880 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 454.2 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 167.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 276 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 189 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 351 micro
-
Kolin: 455 mg
-
Retinol - A vitamin: 269 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 532 micro
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 443 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 282 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
10 dkg disznózsír
-
2 db tojássárgája
-
1 dl tejföl
-
2 dl tej
-
2 dkg friss élesztő
-
1 tk cukor
-
1 tk só
Elkészítés
- Az élesztőt a langyos tejben a cukorral megfuttatjuk.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, és mellékanalazzuk a zsírt, a tejfölt, a tojássárgákat és a sót.
- Jól összedolgozzuk, addig dolgozunk rajta, amíg puha tésztát nem kapunk.
- Egy nagy fazékba engedünk legalább 4 liter hideg vizet.
- A tésztát tiszta konyharuhába kötjük, lazán, hogy legyen helye nőni, és belehelyezzük a hideg vízbe úgy, hogy a csomó legyen felül.
- 1-2 órán át pihentetjük, amíg a tészta meg nem fordul, vagyis a csomó alulra nem kerül.
- Vastagon lisztezzük a munkafelületünket, kikészítünk egy tálcán kristálycukrot, és a tésztát kivesszük a vízből, tésztaszűrőn lecsöpögtetjük.
- Ökölnyi darabokat tépünk belőle, és azokból kb 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk, és egyenlő részekre vágjuk őket (ne spóroljunk a liszttel, a tészta pontosan úgy nyúlik és cuppog, mint ami 2 órát állt vízben).
- A kis rudakat a két végéről megcsavarjuk (mint a sajtos masnit), és meghempergetjük a cukorban.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk.
- Félidőben (kb 15-20 perc) megfordítjuk, mert az alsó része a cukor miatt hamar megpirul.
- Akkor készült el, ha szép aranybarnára sült minden oldalról.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 10x15x30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 559
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 67516
- Feltöltés dátuma: 2010. október 03.
Ajánló
Mivel a tésztában nincsen cukor, sós ropogtatnivalót is készíthetük belőle: egyszerűen nem cukorba, hanem nagyszemű sóba, vagy különböző magvakba forgatjuk a nyers tésztát sütés előtt. A kommenteknék írta Bera, hogy az ő nagynénje darált diót is szórt a cukorra...szerintem érdemes úgy is kipróbálni :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
Dédnagymamám receptje, ami, ha nem kezdek el mesélni nagymamámnak új szerelmemről, a paraszti konyháról, talán örökre feledésbe merül. De hát meséltem, nagyi szeme felcsillant, és hozott nekem egy köteg receptet. Álmomban nem gondoltam volna, hogy nála akadok ilyen kincsekre, mert szerintem az egyik legmodernebbül főző nagyi, már akkor csinált csempészett mascarponéból tiramisut, mikor azt hitték, a szó valami olasz káromkodás. Mikor kiörömködtem magam, és kérdeztem, honnan ezek az egyszerű, csodás receptek, akkor vidáman csak ennyit felelt: "Jaj, Drágám, aki a háború alatt volt kamasz, és az ötvenes évek elején voltak kisgyerekei, az mindenből megtanult édességet csinálni." Még azt is megtudtam, hogy eredetileg a tiszta konyharuhába tekert tésztát a hideg kútba engedték le. Egyébként tényleg egy nagyon régi, egyszerű népi kelt tésztáról van szó, országszerte mindenhol más és más neve volt, hívták vízben kőttnek, vízen kullogónak, vagy egyszerűen kullogónak.