Krumplis pirog gombás töltelékkel
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
250g burgonya144 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
2g só0 kcal
-
18 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
A töltelékhez
-
50g csiperkegomba11 kcal
-
25g vöröshagyma9 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tetejére
-
20g tojásfehérje10 kcal
-
15g zsemlemorzsa59 kcal
A sütéshez
-
128g napraforgó olaj1127 kcal
Összesen
1540
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
500g burgonya289 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
4g só0 kcal
-
35 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A töltelékhez
-
100g csiperkegomba21 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tetejére
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
30g zsemlemorzsa119 kcal
A sütéshez
-
255g napraforgó olaj2254 kcal
Összesen
3080
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
46.8g burgonya27 kcal
-
4.7g finomliszt17 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj3 kcal
-
1.9g tojássárgája6 kcal
A töltelékhez
-
9.4g csiperkegomba2 kcal
-
4.7g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
0.7g napraforgó olaj7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tetejére
-
3.7g tojásfehérje2 kcal
-
2.8g zsemlemorzsa11 kcal
A sütéshez
-
23.9g napraforgó olaj211 kcal
Összesen
288
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.1 g
Zsír
-
Összesen 137.6 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 50 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1373 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 252 mg
-
Nátrium 939 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 242.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 55 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 215 micro
Összesen
1540
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.2 g
Zsír
-
Összesen 275.2 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 126 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 99 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2746 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 133 mg
-
Foszfor 505 mg
-
Nátrium 1878 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 485.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 110 mg
-
C vitamin: 86 mg
-
D vitamin: 50 micro
-
K vitamin: 74 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 240 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 202 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 431 micro
Összesen
3080
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 257.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 176 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
288
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg burgonya
-
5 dkg finomliszt
-
1 kk só
-
1 db tojássárgája
A töltelékhez
-
1 kk kakukkfű
-
1 ek petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A tetejére
-
1 db tojásfehérje
-
3 ek zsemlemorzsa
A sütéshez
-
3 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A tésztához
- A krumplit héjastól megfőzzük, sós vízben kb. 20 perc alatt, ezután leszűrjük, s amíg hűl, összeállítjuk a tölteléket.
- Olajon megdinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, sót, borsot és a kakukkfüvet. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, így főzzük kb.8 percig, majd hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, és hagyjuk hűlni.
- A krumplit meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, sót, olajat és a tojássárgáját (a fehérjét félretesszük). Alaposan összegyúrjuk, ha túl lágy, ragadós, még tehetünk hozzá lisztet.
- Kinyújtjuk fél cm vastagságúra, és bögrével 16 kört (eredeti recept szerint 8 nagyobbat) szaggatunk belőle, a körök közepében elosztjuk a tölteléket, a szélüket megkenjük a tojásfehérjével, félbehajtjuk, majd villával körbenyomkodjuk.
- Végül megkenünk minden batyut tojásfehérjével, és megszórjuk zsemlemorzsával, majd közepesen forró olajban aranybarnára sütjük őket (hideg olajba véletlenül se tegyük bele, mert akkor olajos lesz a tészta).
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 174
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 15825
- Feltöltés dátuma: 2011. november 22.
Ajánló
Mellé 3 nagy evőkanál tejfölt kevertem össze egy csipet apróra vágott kakukkfűvel, és egy nagy csipet sóval.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A pirog egy orosz töltött tésztaféle, ami itthon is közismert. Mi az olajban kisütött, kelt változatát ismertük eddig, de készítik kelt- vagy leveles tésztából tepsiben sütve, és így, burgonyásan is. Az elkészítése időigényes, de megéri, mert a végeredmény mennyei: a zsemlemorzsától ropogós, a tészta puha, a gombás töltelék pedig ízletes, és ha megfelelő hőfokon sül, egyáltalán nem olajos. A recept a HVG Ízek és kultúrák c. sorozatának Orosz kötetéből származik.