r
Nosalty Logó

Kovászos rozsos kenyér arvai.m konyhájából

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
arvai.m
Kovászos rozsos kenyér arvai.m konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 525 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2097 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 215 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1397.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    1072 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 525 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5590.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    177 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    199 mg
  • Foszfor
    795 mg
  • Nátrium
    4288 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    442.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    367.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    302 micro
Összesen 2097 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    572.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 215 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az anyakovász megetetjük, 6-8 óra múlva aktív lesz, akkor adjuk hozzá majd az autolizált tésztához. (Érdemes reggel etetni, így késő délután neki tudunk állni a tésztának, és másnap reggel süthető a kenyér.)
  2. A liszteket összeöntjük, szárazon elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet, és meggyúrjuk. 50 percig letakarva pihentetjük, ezt nevezzük autolizálásnak. Ha valaki nem tud beszerezni rozslisztet, nyugodtan lehet helyette teljes kitörlésűt használni, de sajnos csak BL55-ből nem lehet kenyeret sütni. A rozs egy kellemes savanykás ízt ad a kenyérnek, ha valakinek ez nem ízlése, csökkentheti és kipótolhatja akár 100%-ban teljes kiőrlésűvel.
  3. A tésztához hozzáadjuk a kovászt, és 4-5 percig dagasztjuk, a sót ezt követően adjuk hozzá, és tovább dagasztjuk 3-5 percig, a dagasztás akkor van kész, ha a tészta leválik a tál oldaláról. A tésztát lisztezett munkalapon kiterítjük, meghajtogatjuk, és kiolajozott tálban pihentetjük 40 percig.
  4. A tésztát kiborítjuk, ekkor már nem szükséges lisztezett munkalapra, majd finoman ujjbeggyel szétterítjük, meghajtogatjuk, és 40 percet pihentetjük.
  5. Még egyszer meghajtogatjuk, majd ezt követően 60 percig pihenni hagyjuk.
  6. A tésztát kiborítjuk, majd finoman ujjbeggyel szétterítjük, és veknit formálunk. Majd kilisztezett szakajtóban egy éjszakára a hűtőbe tesszük. (Szakajtó helyett én egy püspökkenyér formába terítek konyharuhát, és azt lisztezem ki.)
  7. Másnap reggel kivesszük a hűtőből, és 2 órát szobahőmérsékleten hagyjuk. Előmelegítjük a sütőt 250°C-ra alsó-felső sütésen (nekem a légkeverés az egyetlen opció, így én azon sütöttem), egy palalappal vagy tepsivel, amin a kenyeret sütni fogjuk. A kenyeret sütőpapírra kiborítjuk, majd a rajta maradt felesleges lisztet lesöpörjük, vagy egy kés tompa felével finoman lekaparjuk. Kivesszük a felmelegített palalapot vagy tepsit, és a sütőpapírral együtt rátesszük a kenyeret. A kenyeret hosszában egy borotvapengével vagy szikével megvágjuk és díszítjük. A sütőpapírt és a kenyeret vízzel megspricceljük, és a sütőbe tesszük.
  8. Az első 20 percen 250°C-on sütjük, ha a sütő tudja, akkor gőzölés mellett, ha nem, akkor, közben a sütőbe vizet spriccelünk, vagy jégkockát teszünk be. A jégkocka és a víz spriccelése kiváltható, ha egy kis tepsit teszünk be a sütőbe, amiben víz van. Ha lejárt a 20 perc, visszavesszük 210°C-ra a sütőt, és ha van bent vizes tepsi, akkor kivesszük, majd további 30 percig sütjük. A sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját résnyire kinyitjuk, és 10-15 percig így pihentetjük, majd a kenyeret konyhapulton pihentetjük, amíg ki nem hűl. Csak akkor vágjuk, fel ha már kihűlt.
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1534
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos rozsos kenyér arvai.m konyhájából
arvai.m 2 recept

Régóta tervezett hobbimra lett sok időm, a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt azonban most nehezebben szerezhetők be a kenyérlisztek és társaik, így kisebb kínálatból Szabi a pék és egyéb pékek receptjei által az általam beszerezhető hozzávalókból ez a receptem alakult ki 4 kenyér után.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...