Kovászos rozsos kenyér arvai.m konyhájából
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
arvai.m
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
vadkovászos
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
13g rozsliszt44 kcal
-
42 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
75g víz0 kcal
-
3g só0 kcal
-
41g kovász75 kcal
Összesen
525
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
50g rozsliszt175 kcal
-
166 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
300g víz0 kcal
-
11g só0 kcal
-
165g kovász300 kcal
Összesen
2097
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
5.1g rozsliszt18 kcal
-
17 kcal
-
41g finomliszt149 kcal
-
30.7g víz0 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
16.9g kovász31 kcal
Összesen
215
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1397.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 199 mg
-
Nátrium 1072 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 91.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
525
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.8 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5590.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 177 mg
-
Kálcium 112 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 199 mg
-
Foszfor 795 mg
-
Nátrium 4288 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 442.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 367.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 156 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 302 micro
Összesen
2097
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 572.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 439 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 37.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
215
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Az anyakovász megetetjük, 6-8 óra múlva aktív lesz, akkor adjuk hozzá majd az autolizált tésztához. (Érdemes reggel etetni, így késő délután neki tudunk állni a tésztának, és másnap reggel süthető a kenyér.)
- A liszteket összeöntjük, szárazon elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet, és meggyúrjuk. 50 percig letakarva pihentetjük, ezt nevezzük autolizálásnak. Ha valaki nem tud beszerezni rozslisztet, nyugodtan lehet helyette teljes kitörlésűt használni, de sajnos csak BL55-ből nem lehet kenyeret sütni. A rozs egy kellemes savanykás ízt ad a kenyérnek, ha valakinek ez nem ízlése, csökkentheti és kipótolhatja akár 100%-ban teljes kiőrlésűvel.
- A tésztához hozzáadjuk a kovászt, és 4-5 percig dagasztjuk, a sót ezt követően adjuk hozzá, és tovább dagasztjuk 3-5 percig, a dagasztás akkor van kész, ha a tészta leválik a tál oldaláról. A tésztát lisztezett munkalapon kiterítjük, meghajtogatjuk, és kiolajozott tálban pihentetjük 40 percig.
- A tésztát kiborítjuk, ekkor már nem szükséges lisztezett munkalapra, majd finoman ujjbeggyel szétterítjük, meghajtogatjuk, és 40 percet pihentetjük.
- Még egyszer meghajtogatjuk, majd ezt követően 60 percig pihenni hagyjuk.
- A tésztát kiborítjuk, majd finoman ujjbeggyel szétterítjük, és veknit formálunk. Majd kilisztezett szakajtóban egy éjszakára a hűtőbe tesszük. (Szakajtó helyett én egy püspökkenyér formába terítek konyharuhát, és azt lisztezem ki.)
- Másnap reggel kivesszük a hűtőből, és 2 órát szobahőmérsékleten hagyjuk. Előmelegítjük a sütőt 250°C-ra alsó-felső sütésen (nekem a légkeverés az egyetlen opció, így én azon sütöttem), egy palalappal vagy tepsivel, amin a kenyeret sütni fogjuk. A kenyeret sütőpapírra kiborítjuk, majd a rajta maradt felesleges lisztet lesöpörjük, vagy egy kés tompa felével finoman lekaparjuk. Kivesszük a felmelegített palalapot vagy tepsit, és a sütőpapírral együtt rátesszük a kenyeret. A kenyeret hosszában egy borotvapengével vagy szikével megvágjuk és díszítjük. A sütőpapírt és a kenyeret vízzel megspricceljük, és a sütőbe tesszük.
- Az első 20 percen 250°C-on sütjük, ha a sütő tudja, akkor gőzölés mellett, ha nem, akkor, közben a sütőbe vizet spriccelünk, vagy jégkockát teszünk be. A jégkocka és a víz spriccelése kiváltható, ha egy kis tepsit teszünk be a sütőbe, amiben víz van. Ha lejárt a 20 perc, visszavesszük 210°C-ra a sütőt, és ha van bent vizes tepsi, akkor kivesszük, majd további 30 percig sütjük. A sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját résnyire kinyitjuk, és 10-15 percig így pihentetjük, majd a kenyeret konyhapulton pihentetjük, amíg ki nem hűl. Csak akkor vágjuk, fel ha már kihűlt.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1534
- Feltöltés dátuma: 2020. április 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
arvai.m
2 recept
Régóta tervezett hobbimra lett sok időm, a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt azonban most nehezebben szerezhetők be a kenyérlisztek és társaik, így kisebb kínálatból Szabi a pék és egyéb pékek receptjei által az általam beszerezhető hozzávalókból ez a receptem alakult ki 4 kenyér után.