Kovászos kenyér házilag (karanténkenyér)
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
138g kenyérliszt bl80496 kcal
-
113g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
-
100g kovász182 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
550g kenyérliszt bl801986 kcal
-
450g víz0 kcal
-
14g só0 kcal
-
400g kovász728 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
38.9g kenyérliszt bl80140 kcal
-
31.8g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
28.3g kovász51 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.5 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1705.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 187 mg
-
Nátrium 1365 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 137.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 135.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 118 micro
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.9 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6823.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 286 mg
-
Kálcium 127 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 186 mg
-
Foszfor 750 mg
-
Nátrium 5459 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 550.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 543.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 234 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 471 micro
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 482.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 386 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Hozzávalók
-
550 g kenyérliszt bl80
-
2 tk só
Elkészítés
- Először a kovászt készítjük el. Ehhez 300 g lisztet, 250 g vizet és 1 zacskó, azaz 7 g száraz élesztőt csomómentesre keverünk. Egy kelesztőtálban szobahőn lefedve 4-6 órát kelesztjük. Ebből szedjük ki az első 200 grammnyi tésztamennyiséget, amihez hozzáteszünk 110 g lisztet és 90 g vizet. Fakanállal jól összedolgozzuk, majd egy fedett edényben betesszük a hűtőbe, ebből lesz a kovászunk. A maradék tésztát felhasználjuk másra.
- A fenti eljárást csak egyszer kell végig csinálni, ettől kezdve mindig a hűtőből kivett kovászt használjuk.
- A kenyérsütés napján kivesszük a hűtőből a 400 g kovászt, hozzámérünk 165 g lisztet és 135 g vizet, jól összekeverjük, majd szobahőmérsékleten, lefedve 3-6 órát kelesztjük (időt kell adni, hogy a hűtőben ledermedt élesztőgombák magukhoz térjenek és elkezdjenek szaporodni…).
- A 700 g tésztából kiveszünk 200 g-t, amihez hozzákeverünk újabb 110 g lisztet és 90 g vizet, mint ahogy az első alkalommal. Ez lesz a következő sütéshez a 400 g kovászunk. Jól eldolgozzuk, aztán mehet zárt edényben a hűtőbe, a következő sütésig (figyelem: a kovászhoz nem szabad sót tenni!!!)
- A maradék tésztához, (500 g), hozzáadunk 275 g lisztet és 225 g vizet (így kb. 1 kilós kenyeret kapunk), valamint a sót, és csomómentesre keverjük. Az állaga egy jó sűrű nokedlitésztához hasonlítson.
- A sütéshez fedeles edényt használjunk, lehetőleg vastag falút. (Pl.: jénai, cserép, öntöttvas vagy hőálló műanyag). Az edényt kivajazzuk, beleöntjük a tésztát, és vizes kézzel elsimítjuk a tetejét. Rátesszük a fedőt és egy-másfél órát kelesztjük.(Ha a tésztában megjelennek az apró buborékok, akkor már jó.)
- Az edényt a hideg sütőbe tesszük, majd a hőfokot beállítjuk 180-190 fokra. 1 óra 20 percet sütjük végig a fedél alatt.
- A végén kiborítjuk a formából egy sütőlemezre vagy tepsire, és visszatesszük 10 percre légkeverésre, hogy a héja jó ropogós legyen.
- Ha kész, lekapcsoljuk a sütőt és kinyitjuk az ajtaját, úgy hagyjuk kihűlni.
- Megjegyzések: A hozzávalók mennyiségének tekintetében az arányokra kell figyelni, ami a következő: 6 rész liszt és 5 rész víz. A tésztát nem dagasztjuk, csak keverjük. A kivajazás szó szerint értendő. Minden más zsiradéknál bele fog ragadni. Nagyobb kenyérhez értelemszerűen nagyobb edény és több tészta kell, de a fenti arányokat mindig tartsuk be.
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 464
- Feltöltés dátuma: 2023. március 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Az elnevezéstől nem kell megijedni, nem arról van szó, hogy a rettegett vírus legújabb mutációja képes megfertőzni gabonatermékeket, hogy a markába röhögve ily módon pusztítsa el az emberiséget. Egyszerűen csak azért adtam neki ezt a nevet, mert a covid-járvány kitörése, és az ezt követő pillangó-effektus miatt kialakult élesztőhiány vett rá arra, hogy kísérletezzek a kovásszal sütött kenyérrel. (Tudjátok: azt nevezik pillangó-effektusnak, amikor Kínában a piacon valaki denevérpörköltet eszik, és emiatt Bivalyszörcsögön a kisboltból eltűnik az élesztő … ) (Ami engem eddig a kovász használatától visszatartott, az a mindenhol olvasható eljárás volt, hogy a kovászt naponta kell „etetni”. Nos emberek, ez nem igaz. Én egyszer, a kenyérsütés napján etetem meg a kovászomat, aztán egy zárható edényben berakom a hűtőbe, és ott 4-6 napig simán eláll. Sőt – volt amikor a 7. napos kovászból is sütöttem kenyeret gond nélkül.)