r
Nosalty Logó

Kovászos kenyér házilag (karanténkenyér)

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Kexdoki
Kovászos kenyér házilag (karanténkenyér)
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

678
Kalória
21.5g
Fehérje
137.7g
Szénhidrátok
2.3g
Zsír
135.8g
Víz
-
Koleszterin
4.3g
Rost
426.3mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 678 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2714 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 191 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1705.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    1365 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    135.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 678 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6823.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    286 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    186 mg
  • Foszfor
    750 mg
  • Nátrium
    5459 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    550.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    543.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    471 micro
Összesen 2714 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    482.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    386 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    38.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 191 kcal

Elkészítés

  1. Először a kovászt készítjük el. Ehhez 300 g lisztet, 250 g vizet és 1 zacskó, azaz 7 g száraz élesztőt csomómentesre keverünk. Egy kelesztőtálban szobahőn lefedve 4-6 órát kelesztjük. Ebből szedjük ki az első 200 grammnyi tésztamennyiséget, amihez hozzáteszünk 110 g lisztet és 90 g vizet. Fakanállal jól összedolgozzuk, majd egy fedett edényben betesszük a hűtőbe, ebből lesz a kovászunk. A maradék tésztát felhasználjuk másra.
  2. A fenti eljárást csak egyszer kell végig csinálni, ettől kezdve mindig a hűtőből kivett kovászt használjuk.
  3. A kenyérsütés napján kivesszük a hűtőből a 400 g kovászt, hozzámérünk 165 g lisztet és 135 g vizet, jól összekeverjük, majd szobahőmérsékleten, lefedve 3-6 órát kelesztjük (időt kell adni, hogy a hűtőben ledermedt élesztőgombák magukhoz térjenek és elkezdjenek szaporodni…).
  4. A 700 g tésztából kiveszünk 200 g-t, amihez hozzákeverünk újabb 110 g lisztet és 90 g vizet, mint ahogy az első alkalommal. Ez lesz a következő sütéshez a 400 g kovászunk. Jól eldolgozzuk, aztán mehet zárt edényben a hűtőbe, a következő sütésig (figyelem: a kovászhoz nem szabad sót tenni!!!)
  5. A maradék tésztához, (500 g), hozzáadunk 275 g lisztet és 225 g vizet (így kb. 1 kilós kenyeret kapunk), valamint a sót, és csomómentesre keverjük. Az állaga egy jó sűrű nokedlitésztához hasonlítson.
  6. A sütéshez fedeles edényt használjunk, lehetőleg vastag falút. (Pl.: jénai, cserép, öntöttvas vagy hőálló műanyag). Az edényt kivajazzuk, beleöntjük a tésztát, és vizes kézzel elsimítjuk a tetejét. Rátesszük a fedőt és egy-másfél órát kelesztjük.(Ha a tésztában megjelennek az apró buborékok, akkor már jó.)
  7. Az edényt a hideg sütőbe tesszük, majd a hőfokot beállítjuk 180-190 fokra. 1 óra 20 percet sütjük végig a fedél alatt.
  8. A végén kiborítjuk a formából egy sütőlemezre vagy tepsire, és visszatesszük 10 percre légkeverésre, hogy a héja jó ropogós legyen.
  9. Ha kész, lekapcsoljuk a sütőt és kinyitjuk az ajtaját, úgy hagyjuk kihűlni.
  10. Megjegyzések: A hozzávalók mennyiségének tekintetében az arányokra kell figyelni, ami a következő: 6 rész liszt és 5 rész víz. A tésztát nem dagasztjuk, csak keverjük. A kivajazás szó szerint értendő. Minden más zsiradéknál bele fog ragadni. Nagyobb kenyérhez értelemszerűen nagyobb edény és több tészta kell, de a fenti arányokat mindig tartsuk be.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az elnevezéstől nem kell megijedni, nem arról van szó, hogy a rettegett vírus legújabb mutációja képes megfertőzni gabonatermékeket, hogy a markába röhögve ily módon pusztítsa el az emberiséget. Egyszerűen csak azért adtam neki ezt a nevet, mert a covid-járvány kitörése, és az ezt követő pillangó-effektus miatt kialakult élesztőhiány vett rá arra, hogy kísérletezzek a kovásszal sütött kenyérrel. (Tudjátok: azt nevezik pillangó-effektusnak, amikor Kínában a piacon valaki denevérpörköltet eszik, és emiatt Bivalyszörcsögön a kisboltból eltűnik az élesztő … ) (Ami engem eddig a kovász használatától visszatartott, az a mindenhol olvasható eljárás volt, hogy a kovászt naponta kell „etetni”. Nos emberek, ez nem igaz. Én egyszer, a kenyérsütés napján etetem meg a kovászomat, aztán egy zárható edényben berakom a hűtőbe, és ott 4-6 napig simán eláll. Sőt – volt amikor a 7. napos kovászból is sütöttem kenyeret gond nélkül.)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Krumplis focaccia

Kívül ropogós, belül légiesen puha kenyértészta hordozza magán a fűszeres krumplikockákat és sajttal-hagymával pirult burgonyaszeleteket. Ez a focaccia kiváló étkezéskísérő vagy ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Súlyos betegséget okozhat a klóros víz fogyasztása

Sokan a csapból folyó vizet fogyasztják, mint ivóvizet, hiszen sokkal olcsóbb, mint palackozott ásványvizet venni, nem is beszélve a palackvisszaváltás kényszeréről. Svéd kutatók friss kutatása alapján azonban úgy tűnik, bizonyos megbetegedések és a klóros víz fogyasztása között összefüggés lehet.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!