r
Nosalty Logó

Kovászos kenyér házilag (karanténkenyér)

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Kexdoki
Kovászos kenyér házilag (karanténkenyér)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 678 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2714 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 191 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1705.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    1365 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    135.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 678 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6823.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    286 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    186 mg
  • Foszfor
    750 mg
  • Nátrium
    5459 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    550.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    543.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    471 micro
Összesen 2714 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    482.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    386 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 191 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először a kovászt készítjük el. Ehhez 300 g lisztet, 250 g vizet és 1 zacskó, azaz 7 g száraz élesztőt csomómentesre keverünk. Egy kelesztőtálban szobahőn lefedve 4-6 órát kelesztjük. Ebből szedjük ki az első 200 grammnyi tésztamennyiséget, amihez hozzáteszünk 110 g lisztet és 90 g vizet. Fakanállal jól összedolgozzuk, majd egy fedett edényben betesszük a hűtőbe, ebből lesz a kovászunk. A maradék tésztát felhasználjuk másra.
  2. A fenti eljárást csak egyszer kell végig csinálni, ettől kezdve mindig a hűtőből kivett kovászt használjuk.
  3. A kenyérsütés napján kivesszük a hűtőből a 400 g kovászt, hozzámérünk 165 g lisztet és 135 g vizet, jól összekeverjük, majd szobahőmérsékleten, lefedve 3-6 órát kelesztjük (időt kell adni, hogy a hűtőben ledermedt élesztőgombák magukhoz térjenek és elkezdjenek szaporodni…).
  4. A 700 g tésztából kiveszünk 200 g-t, amihez hozzákeverünk újabb 110 g lisztet és 90 g vizet, mint ahogy az első alkalommal. Ez lesz a következő sütéshez a 400 g kovászunk. Jól eldolgozzuk, aztán mehet zárt edényben a hűtőbe, a következő sütésig (figyelem: a kovászhoz nem szabad sót tenni!!!)
  5. A maradék tésztához, (500 g), hozzáadunk 275 g lisztet és 225 g vizet (így kb. 1 kilós kenyeret kapunk), valamint a sót, és csomómentesre keverjük. Az állaga egy jó sűrű nokedlitésztához hasonlítson.
  6. A sütéshez fedeles edényt használjunk, lehetőleg vastag falút. (Pl.: jénai, cserép, öntöttvas vagy hőálló műanyag). Az edényt kivajazzuk, beleöntjük a tésztát, és vizes kézzel elsimítjuk a tetejét. Rátesszük a fedőt és egy-másfél órát kelesztjük.(Ha a tésztában megjelennek az apró buborékok, akkor már jó.)
  7. Az edényt a hideg sütőbe tesszük, majd a hőfokot beállítjuk 180-190 fokra. 1 óra 20 percet sütjük végig a fedél alatt.
  8. A végén kiborítjuk a formából egy sütőlemezre vagy tepsire, és visszatesszük 10 percre légkeverésre, hogy a héja jó ropogós legyen.
  9. Ha kész, lekapcsoljuk a sütőt és kinyitjuk az ajtaját, úgy hagyjuk kihűlni.
  10. Megjegyzések: A hozzávalók mennyiségének tekintetében az arányokra kell figyelni, ami a következő: 6 rész liszt és 5 rész víz. A tésztát nem dagasztjuk, csak keverjük. A kivajazás szó szerint értendő. Minden más zsiradéknál bele fog ragadni. Nagyobb kenyérhez értelemszerűen nagyobb edény és több tészta kell, de a fenti arányokat mindig tartsuk be.
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 464
  • Feltöltés dátuma: 2023. március 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Kexdoki 1 recept

Az elnevezéstől nem kell megijedni, nem arról van szó, hogy a rettegett vírus legújabb mutációja képes megfertőzni gabonatermékeket, hogy a markába röhögve ily módon pusztítsa el az emberiséget. Egyszerűen csak azért adtam neki ezt a nevet, mert a covid-járvány kitörése, és az ezt követő pillangó-effektus miatt kialakult élesztőhiány vett rá arra, hogy kísérletezzek a kovásszal sütött kenyérrel. (Tudjátok: azt nevezik pillangó-effektusnak, amikor Kínában a piacon valaki denevérpörköltet eszik, és emiatt Bivalyszörcsögön a kisboltból eltűnik az élesztő … ) (Ami engem eddig a kovász használatától visszatartott, az a mindenhol olvasható eljárás volt, hogy a kovászt naponta kell „etetni”. Nos emberek, ez nem igaz. Én egyszer, a kenyérsütés napján etetem meg a kovászomat, aztán egy zárható edényben berakom a hűtőbe, és ott 4-6 napig simán eláll. Sőt – volt amikor a 7. napos kovászból is sütöttem kenyeret gond nélkül.)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek