r
Nosalty Logó

Kovászos kakaós csiga

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lousha
Kovászos kakaós csiga
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Összeállítás

207
Kalória
7.1g
Fehérje
32.3g
Szénhidrátok
6.5g
Zsír
5.5g
Víz
-
Koleszterin
4.1g
Rost
904.6mg
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 207 kcal
  • 14% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 2480 kcal
  • 14% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 278 kcal
  • 14% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    283.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    5.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 207 kcal
  • 14% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.3 g

Zsír

  • Összesen
    78.3 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3397 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    141 mg
  • Kálcium
    432 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    550 mg
  • Foszfor
    1329 mg
  • Nátrium
    903 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    387.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

Víz

  • Összesen
    66 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    410 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    140 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    384 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    313 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    407 micro
Összesen 2480 kcal
  • 14% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    382.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    7.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 278 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A liszteket és a sikért a tejjel és az édesítővel keverjük el, hagyjuk állni 1-2 órát.
  2. Adjuk hozzá a kovászt is, keverjük el, megint pihenjen fél-1 órát. Adjuk hozzá a margarint, dagasszuk ki jó alaposan, közben a só és az aszkorbinsav is belemehet.
  3. Dagasztás után pihentessük 10 percet, majd gombóccá formálva lisztezzük körbe (én rizslisztet használok erre), és kelesszük letakarva 1-2 órát.
  4. Ha megduplázódott, egyszer hajtogassuk át, inkább finoman húzva, mint lapítva, azaz tegyük ki a tésztát a finoman meglisztezett deszkára, nyomjuk le a közepét, majd lisztes kézzel markoljuk meg a szélét egy ponton. Finoman, óvatosan húzzuk felfelé, míg a tészta engedi, aztán hajtsuk be középre, és nyomkodjuk le óvatosan. Fogjuk meg a tészta szélét kicsit arrébb is, ismételjük a műveletet. Ha körbeértünk, fordítsuk az illesztésekkel lefelé, és hagyjuk a deszkán letakarva fél órát. Vágjuk ketté, ha kisebb csigákat szeretnénk, hagyjuk egyben, ha nagyobbakat.

Töltelék

  1. Keverjük el a kakaót az édesítővel.

Összeállítás

  1. Nyújtsuk ki a lapo(ka)t téglalappá. Én vékonyra nyújtottam, de lehet vastagabbra is hagyni, ki milyen csigára vágyik. Kenjük le vékonyan olajjal, a széleket kihagyva, majd ugyanígy szórjuk meg a kakaóval. Finoman nyomkodjuk bele a tésztába tenyérrel a tölteléket. Tekerjük fel szorosan, vizezzük be a tészta végét, mielőtt rányomjuk a tekercsre, így nem fog lenyílni, elválni. Kenjük körbe a tekercset olajjal, hogy ha összeérnek is a sütőben a csigák, el lehessen őket választani. Zárt edényben tegyük a tekercset a hűtőbe 1-2 órára.
  2. Ha kicsit megkeményedett, szedjük ki deszkára, és éles késsel vagy cérnával vágjuk szeletekre, majd ezeket egyengessük vissza karikává. Tegyük sütőpapírra, és letakarva kelesszük meleg helyen 1-2 órát, míg szépen megnőnek.
  3. Előmelegített, 190 fokos sütőben süssük 20-30 percig, míg az aljuk is megszilárdul. Az előmelegítés kezdetén tegyünk a sütőbe egy üres edényt, és mielőtt betennék a csigákat, tegyünk ebbe vizet, valamint spricceljük le a csigákat is vízzel. Letakarva hűtsük ki őket rácson.
  4. Ha még édesebben is, csinosabban szeretjük őket, még forrón szórjuk meg őket porcukorral.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Főzés módja: vadkovászos
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30*40

A péksütemények mellett édes tésztákat is szeretek kovásszal készíteni, finom levegősek, könnyűek lesznek. Az egyik kísérleti alanyom a mindenféle töltelékű csiga. Ezeket mindenki szereti, és sok-sok variációjuk van. Lassan meg is fejtem, milyen töltelék milyen lágyságú, állagú tésztát „kíván”, és egyre szebb, puhább a végeredmény. Van is sikere, egyre több angol ismeri körülöttem a „kakaós csiga” kifejezést, még ha ugyanezt használják is a pizzásra, almásra is...

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Nosalty

Pan de muerto

Mexikói hagyomány szerint Halottak napjára édes kenyérkét szoktak készíteni, aminek tetejét keresztalakban, csontszerű mintával díszítik meg. Az eredetét és jelentését illetően ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!