r
Nosalty Logó

Kovászos kakaós csiga

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lousha
Kovászos kakaós csiga
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Összeállítás

207
Kalória
7.1g
Fehérje
32.3g
Szénhidrátok
6.5g
Zsír
5.5g
Víz
-
Koleszterin
4.1g
Rost
904.6mg
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 207 kcal
  • 14% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 2480 kcal
  • 14% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tészta

Töltelék

Összeállítás

Összesen 278 kcal
  • 14% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    283.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    5.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 207 kcal
  • 14% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.3 g

Zsír

  • Összesen
    78.3 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3397 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    141 mg
  • Kálcium
    432 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    550 mg
  • Foszfor
    1329 mg
  • Nátrium
    903 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    387.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

Víz

  • Összesen
    66 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    410 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    140 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    384 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    313 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    407 micro
Összesen 2480 kcal
  • 14% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    382.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    7.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 278 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A liszteket és a sikért a tejjel és az édesítővel keverjük el, hagyjuk állni 1-2 órát.
  2. Adjuk hozzá a kovászt is, keverjük el, megint pihenjen fél-1 órát. Adjuk hozzá a margarint, dagasszuk ki jó alaposan, közben a só és az aszkorbinsav is belemehet.
  3. Dagasztás után pihentessük 10 percet, majd gombóccá formálva lisztezzük körbe (én rizslisztet használok erre), és kelesszük letakarva 1-2 órát.
  4. Ha megduplázódott, egyszer hajtogassuk át, inkább finoman húzva, mint lapítva, azaz tegyük ki a tésztát a finoman meglisztezett deszkára, nyomjuk le a közepét, majd lisztes kézzel markoljuk meg a szélét egy ponton. Finoman, óvatosan húzzuk felfelé, míg a tészta engedi, aztán hajtsuk be középre, és nyomkodjuk le óvatosan. Fogjuk meg a tészta szélét kicsit arrébb is, ismételjük a műveletet. Ha körbeértünk, fordítsuk az illesztésekkel lefelé, és hagyjuk a deszkán letakarva fél órát. Vágjuk ketté, ha kisebb csigákat szeretnénk, hagyjuk egyben, ha nagyobbakat.

Töltelék

  1. Keverjük el a kakaót az édesítővel.

Összeállítás

  1. Nyújtsuk ki a lapo(ka)t téglalappá. Én vékonyra nyújtottam, de lehet vastagabbra is hagyni, ki milyen csigára vágyik. Kenjük le vékonyan olajjal, a széleket kihagyva, majd ugyanígy szórjuk meg a kakaóval. Finoman nyomkodjuk bele a tésztába tenyérrel a tölteléket. Tekerjük fel szorosan, vizezzük be a tészta végét, mielőtt rányomjuk a tekercsre, így nem fog lenyílni, elválni. Kenjük körbe a tekercset olajjal, hogy ha összeérnek is a sütőben a csigák, el lehessen őket választani. Zárt edényben tegyük a tekercset a hűtőbe 1-2 órára.
  2. Ha kicsit megkeményedett, szedjük ki deszkára, és éles késsel vagy cérnával vágjuk szeletekre, majd ezeket egyengessük vissza karikává. Tegyük sütőpapírra, és letakarva kelesszük meleg helyen 1-2 órát, míg szépen megnőnek.
  3. Előmelegített, 190 fokos sütőben süssük 20-30 percig, míg az aljuk is megszilárdul. Az előmelegítés kezdetén tegyünk a sütőbe egy üres edényt, és mielőtt betennék a csigákat, tegyünk ebbe vizet, valamint spricceljük le a csigákat is vízzel. Letakarva hűtsük ki őket rácson.
  4. Ha még édesebben is, csinosabban szeretjük őket, még forrón szórjuk meg őket porcukorral.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Főzés módja: vadkovászos
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30*40

A péksütemények mellett édes tésztákat is szeretek kovásszal készíteni, finom levegősek, könnyűek lesznek. Az egyik kísérleti alanyom a mindenféle töltelékű csiga. Ezeket mindenki szereti, és sok-sok variációjuk van. Lassan meg is fejtem, milyen töltelék milyen lágyságú, állagú tésztát „kíván”, és egyre szebb, puhább a végeredmény. Van is sikere, egyre több angol ismeri körülöttem a „kakaós csiga” kifejezést, még ha ugyanezt használják is a pizzásra, almásra is...

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Tejszínes carbonara spagetti

Egyszerűen elkészíthető, és mindemellett nagyszerű étel, nem fogyókúrás, de ez kell a magyar gyomornak, isteni volt, érdemes kipróbálnotok...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!