Kovászos kakaós csiga
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lousha
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
vadkovászos
- 14% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 14% Zsír
Tészta
-
8g kovász15 kcal
-
21g finomliszt76 kcal
-
42 kcal
-
3g sikér9 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g édesítőszer0 kcal
-
16g tej9 kcal
-
4g margarin30 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
Töltelék
-
11 kcal
-
2g édesítőszer0 kcal
Összeállítás
-
2g repceolaj15 kcal
Összesen
207
kcal
- 14% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 14% Zsír
Tészta
-
100g kovász182 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
498 kcal
-
30g sikér111 kcal
-
2g só0 kcal
-
15g édesítőszer0 kcal
-
190g tej106 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
1g aszkorbinsav0 kcal
Töltelék
-
137 kcal
-
20g édesítőszer0 kcal
Összeállítás
-
20g repceolaj177 kcal
Összesen
2480
kcal
- 14% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 14% Zsír
Tészta
-
11.3g kovász20 kcal
-
28.2g finomliszt102 kcal
-
16.9g teljes kiőrlésű liszt56 kcal
-
3.4g sikér13 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1.7g édesítőszer0 kcal
-
21.4g tej12 kcal
-
5.6g margarin40 kcal
-
0.1g aszkorbinsav0 kcal
Töltelék
-
6.8g cukrozatlan kakaópor15 kcal
-
2.3g édesítőszer0 kcal
Összeállítás
-
2.3g repceolaj20 kcal
Összesen
278
kcal
- 14% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 283.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 5.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
207
kcal
- 14% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.3 g
Zsír
-
Összesen 78.3 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3397 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 141 mg
-
Kálcium 432 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 550 mg
-
Foszfor 1329 mg
-
Nátrium 903 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 387.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 66 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 410 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 140 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 384 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 313 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 407 micro
Összesen
2480
kcal
- 14% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.6 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 382.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 7.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
278
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
150 g teljes kiőrlésű liszt
-
30 g sikér
-
2 g só
-
190 ml tej
-
1 g aszkorbinsav
Töltelék
-
60 g cukrozatlan kakaópor
Összeállítás
Elkészítés
Tészta
- A liszteket és a sikért a tejjel és az édesítővel keverjük el, hagyjuk állni 1-2 órát.
- Adjuk hozzá a kovászt is, keverjük el, megint pihenjen fél-1 órát. Adjuk hozzá a margarint, dagasszuk ki jó alaposan, közben a só és az aszkorbinsav is belemehet.
- Dagasztás után pihentessük 10 percet, majd gombóccá formálva lisztezzük körbe (én rizslisztet használok erre), és kelesszük letakarva 1-2 órát.
- Ha megduplázódott, egyszer hajtogassuk át, inkább finoman húzva, mint lapítva, azaz tegyük ki a tésztát a finoman meglisztezett deszkára, nyomjuk le a közepét, majd lisztes kézzel markoljuk meg a szélét egy ponton. Finoman, óvatosan húzzuk felfelé, míg a tészta engedi, aztán hajtsuk be középre, és nyomkodjuk le óvatosan. Fogjuk meg a tészta szélét kicsit arrébb is, ismételjük a műveletet. Ha körbeértünk, fordítsuk az illesztésekkel lefelé, és hagyjuk a deszkán letakarva fél órát. Vágjuk ketté, ha kisebb csigákat szeretnénk, hagyjuk egyben, ha nagyobbakat.
Töltelék
- Keverjük el a kakaót az édesítővel.
Összeállítás
- Nyújtsuk ki a lapo(ka)t téglalappá. Én vékonyra nyújtottam, de lehet vastagabbra is hagyni, ki milyen csigára vágyik. Kenjük le vékonyan olajjal, a széleket kihagyva, majd ugyanígy szórjuk meg a kakaóval. Finoman nyomkodjuk bele a tésztába tenyérrel a tölteléket. Tekerjük fel szorosan, vizezzük be a tészta végét, mielőtt rányomjuk a tekercsre, így nem fog lenyílni, elválni. Kenjük körbe a tekercset olajjal, hogy ha összeérnek is a sütőben a csigák, el lehessen őket választani. Zárt edényben tegyük a tekercset a hűtőbe 1-2 órára.
- Ha kicsit megkeményedett, szedjük ki deszkára, és éles késsel vagy cérnával vágjuk szeletekre, majd ezeket egyengessük vissza karikává. Tegyük sütőpapírra, és letakarva kelesszük meleg helyen 1-2 órát, míg szépen megnőnek.
- Előmelegített, 190 fokos sütőben süssük 20-30 percig, míg az aljuk is megszilárdul. Az előmelegítés kezdetén tegyünk a sütőbe egy üres edényt, és mielőtt betennék a csigákat, tegyünk ebbe vizet, valamint spricceljük le a csigákat is vízzel. Letakarva hűtsük ki őket rácson.
- Ha még édesebben is, csinosabban szeretjük őket, még forrón szórjuk meg őket porcukorral.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30*40
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 21813
- Feltöltés dátuma: 2016. június 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Lousha
63 recept
A péksütemények mellett édes tésztákat is szeretek kovásszal készíteni, finom levegősek, könnyűek lesznek. Az egyik kísérleti alanyom a mindenféle töltelékű csiga. Ezeket mindenki szereti, és sok-sok variációjuk van. Lassan meg is fejtem, milyen töltelék milyen lágyságú, állagú tésztát „kíván”, és egyre szebb, puhább a végeredmény. Van is sikere, egyre több angol ismeri körülöttem a „kakaós csiga” kifejezést, még ha ugyanezt használják is a pizzásra, almásra is...