Kovászos almarózsa
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lousha
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
vadkovászos
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
13g kovász23 kcal
-
25g rétesliszt91 kcal
-
36 kcal
-
17g főzőtejszín22 kcal
-
7g édesítőszer0 kcal
-
6 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
4g sikér15 kcal
-
58g alma27 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
2g fahéj4 kcal
Összesen
267
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
75g kovász137 kcal
-
150g rétesliszt546 kcal
-
216 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
-
40g édesítőszer0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
25g sikér93 kcal
-
350g alma164 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
10g fahéj25 kcal
Összesen
1603
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
8.1g kovász15 kcal
-
16.2g rétesliszt59 kcal
-
23 kcal
-
10.8g főzőtejszín14 kcal
-
4.3g édesítőszer0 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
5.9g tojás7 kcal
-
2.7g vaj19 kcal
-
2.7g sikér10 kcal
-
37.8g alma18 kcal
-
2.2g citromlé0 kcal
-
1.1g fahéj3 kcal
Összesen
172
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.7 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 73.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Összesen
267
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55 g
Zsír
-
Összesen 40.3 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 269 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1493.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 345 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 163 mg
-
Foszfor 717 mg
-
Nátrium 150 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 262.4 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 442.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 356 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 107 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 340 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 161 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 537 micro
Összesen
1603
kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 47.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
172
kcal
Hozzávalók
-
150 g rétesliszt
-
100 ml főzőtejszín
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 db tojás
-
25 g vaj
-
25 g sikér
-
0.5 citromból nyert citromlé
Elkészítés
- Keverjük el a liszteket, a sikért, az édesítőt és a vaníliás cukrot a tejszínnel, majd letakarva hagyjuk állni egy órát.
- Keverjük a tésztához a frissen etetett, aktív kovászt, majd pihentessük letakarva 10 percet. Utána dagasszuk ki jó alaposan, majd ismét 10 perc pihenő.
- Adjuk a tésztához a tojást és a vajat, dagasszuk újra, míg egynemű, de lágy, puha tésztát nem kapunk, majd pihentessük újabb 10 percet.
- Lisztezett deszkán mozgassuk át a tésztát, majd formázzunk belőle gombócot, és enyhén körbelisztezve tegyük lefedhető kelesztőtálba. Hagyjuk duplájára kelni. (1-2 óra)
- Vágjuk az almákat félbe, vegyük ki a magházukat, majd szeleteljük őket fel kb. 2 mm vastagon. Forró citromos-édesítős vízben főzzük őket 1-2 percig, csak hogy éppen egy kicsit puhuljanak, de ne főjenek szét. Szűrjük le őket, és hagyjuk lecsepegni, kihűlni.
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és tegyünk a sütő aljába egy üres edényt.
- Hajtogassuk át a tésztát, azaz nyúljunk alá, húzzuk fel egy darabját alulról középre, enyhén nyomjuk le. Fogjuk meg alul kicsit arrébb, mint az előbb, ezt is húzzuk fel. Ha körbeértünk, fordítsuk az illesztéseket alulra. Ezután ismét kelesszük úgy fél órát.
- Vegyük ki a tésztát lisztezett deszkára, és nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél centi vastagra. Szórjuk meg édesítővel és fahéjjal úgy, hogy a rövidebbik oldalak mentén 1-1 ujjnyi terület szabadon maradjon. Vágjuk fel a hosszabb oldal mentén 6 db, 2-3 ujjnyi csíkra.
- Minden csíkra helyezzünk almaszeleteket úgy, hogy az íves oldaluk lelógjon a tésztáról, az egyenes végük pedig a tésztacsík közepéig érjen be. Fedjék egymást úgy, hogy egy almaszelet kb. felénél kezdődjön a következő. A tésztacsík alsó része, valamint a két vége, ahol már nincs fahéj, maradjon szabadon.
- Az alma nélküli alsó részt hajtsuk a felsőre, mintegy körbezárva az almákat. Tekerjük fel a tésztacsíkot az almákkal együtt, végül a tészta fahéj nélküli végét hajtsuk be az így elkészült "rózsa" alá, és finoman nyomjuk oda. Helyezzünk 1-1 tésztarózsát 1-1, bevizezett, sütőpapírral kibélelt muffinformába. Hagyjuk még kelni 20-30 percig.
- Spricceljük le a rózsákat alaposan vízzel, majd öntsünk a sütő aljában lévő edénybe 1-2 deci forró vizet, és toljuk be a tésztát a sütőbe. Süssük 30-40 percig, míg szépen megemelkedik, átsül. Hagyjuk őket rácson kihűlni.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1133
- Feltöltés dátuma: 2016. július 29.
Ajánló
Még szebb a végeredmény, ha rögtön a sütőből kivéve megszórjuk a rózsákat porcukorral. Ha sütés közben barnulni kezdene az almaszeleteken a héj, de a tészta még nem sült át, borítsunk rájuk egy ív sütőpapírt, így fejezzük be a sütést.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Lousha
63 recept
Nagyon szeretem az almarózsa szép látványát, egyszerű elkészítését, de a leveles tésztát annál kevésbé. Ha már úgyis mindent kovásszal sütök mostanság, gondoltam, semmi nem gátolhat meg, hogy ezt a süteményt is elkészítsem kelt tésztából.