r
Nosalty Logó

Kovászos almarózsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lousha
Kovászos almarózsa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 267 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1603 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 172 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    248.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 267 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55 g

Zsír

  • Összesen
    40.3 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    269 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1493.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    345 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    163 mg
  • Foszfor
    717 mg
  • Nátrium
    150 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    262.4 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    442.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    356 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    340 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    161 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    537 micro
Összesen 1603 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    161.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 172 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Keverjük el a liszteket, a sikért, az édesítőt és a vaníliás cukrot a tejszínnel, majd letakarva hagyjuk állni egy órát.
  2. Keverjük a tésztához a frissen etetett, aktív kovászt, majd pihentessük letakarva 10 percet. Utána dagasszuk ki jó alaposan, majd ismét 10 perc pihenő.
  3. Adjuk a tésztához a tojást és a vajat, dagasszuk újra, míg egynemű, de lágy, puha tésztát nem kapunk, majd pihentessük újabb 10 percet.
  4. Lisztezett deszkán mozgassuk át a tésztát, majd formázzunk belőle gombócot, és enyhén körbelisztezve tegyük lefedhető kelesztőtálba. Hagyjuk duplájára kelni. (1-2 óra)
  5. Vágjuk az almákat félbe, vegyük ki a magházukat, majd szeleteljük őket fel kb. 2 mm vastagon. Forró citromos-édesítős vízben főzzük őket 1-2 percig, csak hogy éppen egy kicsit puhuljanak, de ne főjenek szét. Szűrjük le őket, és hagyjuk lecsepegni, kihűlni.
  6. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és tegyünk a sütő aljába egy üres edényt.
  7. Hajtogassuk át a tésztát, azaz nyúljunk alá, húzzuk fel egy darabját alulról középre, enyhén nyomjuk le. Fogjuk meg alul kicsit arrébb, mint az előbb, ezt is húzzuk fel. Ha körbeértünk, fordítsuk az illesztéseket alulra. Ezután ismét kelesszük úgy fél órát.
  8. Vegyük ki a tésztát lisztezett deszkára, és nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. fél centi vastagra. Szórjuk meg édesítővel és fahéjjal úgy, hogy a rövidebbik oldalak mentén 1-1 ujjnyi terület szabadon maradjon. Vágjuk fel a hosszabb oldal mentén 6 db, 2-3 ujjnyi csíkra.
  9. Minden csíkra helyezzünk almaszeleteket úgy, hogy az íves oldaluk lelógjon a tésztáról, az egyenes végük pedig a tésztacsík közepéig érjen be. Fedjék egymást úgy, hogy egy almaszelet kb. felénél kezdődjön a következő. A tésztacsík alsó része, valamint a két vége, ahol már nincs fahéj, maradjon szabadon.
  10. Az alma nélküli alsó részt hajtsuk a felsőre, mintegy körbezárva az almákat. Tekerjük fel a tésztacsíkot az almákkal együtt, végül a tészta fahéj nélküli végét hajtsuk be az így elkészült "rózsa" alá, és finoman nyomjuk oda. Helyezzünk 1-1 tésztarózsát 1-1, bevizezett, sütőpapírral kibélelt muffinformába. Hagyjuk még kelni 20-30 percig.
  11. Spricceljük le a rózsákat alaposan vízzel, majd öntsünk a sütő aljában lévő edénybe 1-2 deci forró vizet, és toljuk be a tésztát a sütőbe. Süssük 30-40 percig, míg szépen megemelkedik, átsül. Hagyjuk őket rácson kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1129
  • Feltöltés dátuma: 2016. július 29.

Ajánló

Még szebb a végeredmény, ha rögtön a sütőből kivéve megszórjuk a rózsákat porcukorral. Ha sütés közben barnulni kezdene az almaszeleteken a héj, de a tészta még nem sült át, borítsunk rájuk egy ív sütőpapírt, így fejezzük be a sütést. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretem az almarózsa szép látványát, egyszerű elkészítését, de a leveles tésztát annál kevésbé. Ha már úgyis mindent kovásszal sütök mostanság, gondoltam, semmi nem gátolhat meg, hogy ezt a süteményt is elkészítsem kelt tésztából. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...