Kossuth-kifli koszider konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
koszider
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
Összesen
390
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
200g finomliszt728 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
3g rum7 kcal
-
100g dió654 kcal
Összesen
3893
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
19g finomliszt69 kcal
-
23.7g cukor92 kcal
-
14.2g vaj102 kcal
-
31.3g tojás39 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
0.3g rum1 kcal
-
9.5g dió62 kcal
Összesen
369
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 140 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 389.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.1 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 149 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 147 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
Összesen
390
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.7 g
Zsír
-
Összesen 216.5 g
-
Telített zsírsav 91 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 58 g
-
Koleszterin 1403 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3894.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 165 mg
-
Kálcium 779 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 243 mg
-
Foszfor 1769 mg
-
Nátrium 911 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 430.9 g
-
Cukor 264 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 280.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1492 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 292 micro
-
Kolin: 942 mg
-
Retinol - A vitamin: 1471 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 249 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1507 micro
Összesen
3893
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 369.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 168 mg
-
Nátrium 86 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.8 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 143 micro
Összesen
369
kcal
Hozzávalók
-
20 dkg finomliszt
-
25 dkg cukor
-
15 dkg vaj
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
0.5 csomag sütőpor
-
3 ml rum
Elkészítés
- Már most begyújthatjuk a sütőt, mert jól elő kell melegíteni. A tepsit kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk-lisztezzük. Mindent kimérünk, a lisztet elkeverjük a sütőporral, a szobahőmérsékletű vajat apróra felkockázzuk, a tojásokat szétválasztjuk. (Ha kisebb tojásunk van, használjunk 7 darabot, csak jót tesz a süteménynek.) A diót durva darabosra felvágjuk.
- Előbb a tojásfehérjéket kemény habbá felverjük. A sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Most beleöntjük a kanálnyi rumot, a vajat és a citrom reszelt héját, és szép, sima krémmé kikeverjük.
- A vajas krémben elvegyítjük a lisztet. Sűrű masszát kapunk, de még mindig lehet keverni a robotgép habverő fejével. A tojáshabból vegyünk ki egy jó kanálnyit, és ezzel lazítsuk fel a tésztát, továbbra is a habverővel. Ha sima, oszlassuk el benne az összes tojáshabot. Ezt már szerencsésebb nagyobb fejű fakanállal végezni, óvatos, széles mozdulatokkal a tál széle felől forgassuk a habot középre, így törjük a legkevésbé.
- Ha sima a masszánk, öntsük a tepsibe - a massza egészen lágy, könnyen önthető és szinte magától elterül, alig kell neki segíteni az egyenletes eloszlásban. Én ilyenkor még nem szórom rá a diót, hogy az ne merüljön bele a lágy tésztába, hanem "üresen" bedugom a sütőbe, és 10 percig sütöm.
- Az "elősütés" alatt a tészta teteje kellően megkeményedik, már rá lehet szórni a darabos diót, nem fog elsüllyedni. Vissza a sütőbe újabb, kb. 20 percre vagy addig, míg a teteje aranyszínű nem lesz. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.
- Ha sütőpapírral sütöttük, könnyű a dolgunk, mert a papírral együtt átemelhetjük a forró tésztát egy deszkára, hűlni. Ha nem, a tepsiben hagyjuk addig hűlni, míg meg lehet fogni. Ha hűlt, egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis holdakat szúrunk ki belőle. Fémdobozban egy hétig is eláll!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 38x24x6
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2113
- Feltöltés dátuma: 2018. január 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
koszider
90 recept
Ez egy kiváló aprósütemény, mert nagyon egyszerű elkészíteni, sokáig eltartható, mutatós, de ami a legfontosabb, hogy csoda finom, szaftos, puha. Bármikor megállja a helyét, kitűnő választás családi ünnepre, de egy egyszerű szerda délutánra is. Kezdők számára is ajánlom, mert rém könnyű, és olyan embert még nem láttam, aki ne imádta volna.