Kolbászos lencseleves kapros krumpligombóccal
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
Leves
-
50g lencse176 kcal
-
25g kolbász113 kcal
-
126 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
250g víz0 kcal
Kapros krumpligombóc
-
50g burgonya29 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
45g kapor19 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
606
kcal
- 6% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
Leves
-
200g lencse704 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
200g debreceni kolbász504 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
1000g víz0 kcal
Kapros krumpligombóc
-
200g burgonya116 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
2423
kcal
- 6% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
Leves
-
8.6g lencse30 kcal
-
4.3g kolbász20 kcal
-
8.6g debreceni kolbász22 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
8.6g burgonya5 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
-
43.2g víz0 kcal
Kapros krumpligombóc
-
8.6g burgonya5 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
7.8g kapor3 kcal
-
2.6g finomliszt9 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
103
kcal
- 6% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.2 g
Zsír
-
Összesen 25.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1390.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 144 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 883 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 413 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 333 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
606
kcal
- 6% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 124.7 g
Zsír
-
Összesen 101.9 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5563.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 577 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 304 mg
-
Foszfor 1061 mg
-
Nátrium 3530 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 258.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 1651.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 776 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 229 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1331 micro
-
Kolin: 385 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 288 micro
Összesen
2423
kcal
- 6% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 240.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 153 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 71.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
103
kcal
Hozzávalók
Leves
-
20 dkg lencse
-
20 dkg debreceni kolbász
-
1 db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 közepes db burgonya
-
1 ek finomliszt
-
1 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
1 ek olívaolaj
-
1 l víz
Kapros krumpligombóc
-
2 közepes db burgonya
-
1 db tojás
-
1 csokor kapor
-
4 ek finomliszt
-
só ízlés szerint
Elkészítés
Leves
- A lencsét válogassuk át, majd alaposan mossuk meg. A füstölt kolbászt és a debrecenit karikázzuk fel. A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockára. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd a vöröshagymát vágjuk fel apróra.
- A lencsét tegyük egy edénybe, öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet, és szórjuk meg egy kevés sóval. Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot és szép lassan főzzük.
- Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, és pár perc alatt süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból.
- A visszamaradt zsiradékot szórjuk meg a liszttel, és pirítsuk pár pillanatig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a összezúzott fokhagymát, és keverjük alaposan össze. Ezután hagyjuk pár percig hűlni, majd öntsük fel egy pohár hideg vízzel, és keverjük csomómentesre.
- A vízzel felengedett rántást öntsük a lencséhez, tegyük bele az előzőleg elősütött kolbászkarikákat, és tegyük bele az apróra vágott krumplit is. Ezután addig főzzük a levest, míg a lencse és a krumpli is megpuhul. (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük a lencsét!!)
Kapros krumpligombóc
- Ameddig a leves fő, készítsük el a kapros krumpligombócot.
- A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára. Amikor megfőtt, szűrjük le, és még melegen nyomjuk át a krumplinyomón. Ezután hűtsük ki teljesen. (krumplinyomó hiányában, villával alaposan törjük össze)
- Amikor a krumpli kihűlt, szórjuk meg egy pici sóval, majd adjuk hozzá a több mint fele lisztet, az apróra vágott kaprot, az egész tojást, majd gyúrjuk össze. Gyúrás közben, apránként adjunk még hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. (ne legyen se túl lágy, se pedig túl kemény)
- Ezután nedves kézzel, formázzunk kisebb gombócokat, majd enyhén sós vízben, főzzük pár perc alatt készre. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük még 3-4 percig, majd szedjük ki a vízből, csepegtessük le, és tálalásig tartsuk melegen.
- Tálaláskor szedjük a levest tányérba, majd helyezzünk bele pár darab gombócot, és úgy kínáljuk.
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2208
- Feltöltés dátuma: 2021. december 27.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
szilveszter
kategória:
szilveszteri levesek, főételek, köretek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Gizi
379 recept