Klasszikus olasz tojásos tészta
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Simon Gábor
adag
Előkészítés
perc
- 12% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
42g durumliszt141 kcal
-
42g finomliszt152 kcal
-
46g tojás58 kcal
Összesen
351
kcal
- 12% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
250g durumliszt848 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
275g tojás346 kcal
Összesen
2104
kcal
- 12% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
32.3g durumliszt109 kcal
-
32.3g finomliszt117 kcal
-
35.5g tojás45 kcal
Összesen
271
kcal
- 12% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 583.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 337 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 210 micro
Összesen
351
kcal
- 12% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.4 g
Zsír
-
Összesen 31.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 900 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3499.9 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 383 mg
-
Kálcium 258 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 444 mg
-
Foszfor 2019 mg
-
Nátrium 354 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 370.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 241.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 387 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 286 micro
-
Kolin: 737 mg
-
Retinol - A vitamin: 387 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1262 micro
Összesen
2104
kcal
- 12% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 451.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 261 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 163 micro
Összesen
271
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
25 dkg durumliszt
-
25 dkg finomliszt
-
5 db tojás
Elkészítés
- A nyújtódeszkára öntsük egy kupacba a liszteket, formázzunk egy vulkánt belőle, azaz a közepébe csináljunk egy jó nagy mélyedést, amibe a tojásokat bele tudjuk majd ütni. Kezdjük el villával felverni benne a tojást, miközben fokozatosan keverjük hozzá a lisztet.
- Amikor teljesen összekevertük, elkezdhetjük gyúrni a tésztát. Ha száraznak találjuk, adjunk hozzá 1 ek vizet, ha kissé nedvesnek érezzük, finoman lisztezzük meg. Legalább tíz percig gyúrjuk, idővel kezd szépen simává, bársonyosabbá válni a szerkezete. Amikor elkészült, érezni lehet a különbséget. Túlgyúrni a tésztát nem lehet.
- Csomagoljuk be rögtön fóliába, hogy ne száradjon ki a tészta. Hagyjuk legalább fél órát pihenni, hogy a glutén tudjon pihenni, így könnyebb lesz vele később dolgozni. Mi most 5 féle formát mutatunk be, amik kis gyakorlással könnyen elsajátíthatók!
- Cavatelli: Sodorjuk ki a tésztát 7-10 mm vastagságúra. Ezután vágjunk nagyjából 1-1,5 cm-es darabokat belőle. Jellegzetes formáját egy cérnametélt készítőn is el tudjuk érni. Helyezzünk rá egyet, majd a hüvelykujjunkkal nyomjuk lefelé a csíkozott felülettel megegyező irányba. Fel fog pöndörödni magától.
- Trofie: Sodorjuk ki a tésztát hasonló méretűre, mint a cavatellinél, viszont vágjunk belőle hosszabb darabokat, 2-2,5 cm körül. Tenyerünkkel formázzuk ki először őket, kb. 5 centi hosszúságúra, a végei legyenek vékonyabbak. Egy kés segítségével, a végétől kezdve 45°-os szögben végignyomva pöndörítsük fel a tésztát.
- Fusilli: Vékonyabb hengerré sodorjuk ki a tésztát, nagyjából 5 mm vastagra. Daraboljuk fel 5-6 cm hosszúságúakra. Hurkapálcikára tekerjük fel, tartsuk itt is sréhen a pálcikát. Finoman dolgozzunk vele, különben rátapadhat.
- Pappardelle: Nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 mm vastagságúra, formázzuk téglalap alakúra. Szórjuk meg liszttel, utána finoman hajtogassuk fel a tésztát. A tészta hossza 15-20 cm között ideális. 2-4 cm szélesre vágjuk fel. A felvágott tésztákat bontsuk ki, majd tekerjük a két ujjunk köré.
- Farfalle: Nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 mm vastagságúra, vágjunk 2,5 cm-es csíkokat. A farfelle széleihez derelyevágót használjunk, és nagyjából 4 cm szélesek legyenek. Közepét nyomjuk össze úgy, hogy a széleit közbe meghajlítjuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 155
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 12330
- Feltöltés dátuma: 2020. szeptember 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Simon Gábor
63 recept
Az olasz tésztáknak több mint 300 féle formája létezik napjainkban, az egyes fajták pedig több néven is ismertek, így legalább 1000 féle pasztát tartanak számon. Forma alapján lehet hosszú (fettucine, pappardelle), rövid (penne, fusilli), tölteni való (cannelloni, ravioli) és még sorolhatnánk a különböző egyedi formavilágokat.