Kenyér 2.
- 10% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 10% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
2366 kcal
-
400g tönkölybúza liszt1352 kcal
-
100g amarántliszt371 kcal
-
50g napraforgómag292 kcal
-
50g tökmag223 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
0 kcal
-
29 kcal
-
12g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
600g víz0 kcal
- 10% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
117 kcal
-
19.8g tönkölybúza liszt67 kcal
-
5g amarántliszt18 kcal
-
2.5g napraforgómag14 kcal
-
2.5g tökmag11 kcal
-
4.2g olívaolaj37 kcal
-
0 kcal
-
0.4g instant élesztő1 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
29.8g víz0 kcal
- 10% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.6 g
Zsír
-
Összesen 19.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1639 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 256 mg
-
Foszfor 675 mg
-
Nátrium 598 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 92.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 113 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 236 micro
- 10% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 197.1 g
Zsír
-
Összesen 154.9 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 42 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13112.1 g
-
Cink 47 mg
-
Szelén 175 mg
-
Kálcium 547 mg
-
Vas 61 mg
-
Magnézium 2048 mg
-
Foszfor 5401 mg
-
Nátrium 4787 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 37 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 887.9 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 140 mg
VÍZ
-
Összesen 737 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 40 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 91 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 84 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 906 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 71 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1887 micro
- 10% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 650.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 268 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 36.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Hozzávalók
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1 tasak instant élesztő
-
2 teáskanál cukor
Elkészítés
- A különböző liszteket összekeverjük egy nagy tálban a sóval és azőrölt köménnyel.
- Ilyenkor tudjuk megkóstolni, hogy kellőképp sós-e.
- A liszt közepébe mélyedést alakítunk ki és ide tesszük bele az élesztőt és a cukrot. 3 dl langyos vizet öntünk hozzá, és kanál segítségével kevés liszttel együttösszekeverjük. Liszttel betakarva egy órán keresztül meleg helyen érleljük a kovászt.
- Ezután hozzáadjuk a napraforó- és tökmagot és még kb. 3 dl langyos vízzel alaposan kidolgozzuk.
- Inkább lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk, de avíz mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát előfordulhat hogy közben kicsit korrigálnunk kell a tésztát (ha lágy, adjunk hozzá még lisztet; ha kemény, akkor pedig vizet).
- Konyharuhával betakarjuk a tésztát és egy órán át a duplájárakelesztjük.
- Ha megkelt, újra átgyúrjuk és közben beledolgozzuk az olajat is.
- Hosszúkásra formázzuk és egy kiolajozott, kilisztezett 20x30 cm-es magas oldalú tepsibe tesszük. A tetején haránt irányban párhuzamos bevágásokat ejtünk 2-3 cm-re egymástól.
- Még a tepsiben is kelesztjük fél órán át.
- Közben a sütőt begyújtjuk és a sütőrács alá teszünk egy másik tepsit, vagy lábast amibe vizet öntünk.
- Az így képződő pára megakadályozza, hogy a kenyerünk héjja rögtön megkeménykedjen, így a belseje is biztosan átsül.
- Először magas hőmérségketen (200 C-on) sütjük 10 percig, majd 180 C-ra mérsékelve készre sütjük a kenyerünket (kb. még 35-40 perc).
- Ha gyorsan pirulna a teteje, akkor tegyünk rátöbb rétegben összehajtottkéztörlő szalvétát. Ez megakadályozza, hogy megégjen.
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 45245
- Feltöltés dátuma: 2008. május 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A kenyér hazánkban az étkezések egyik főszereplője. Kenyeret eszünk reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára, vacsorára, főzelékhez, leveshez, húsokhoz, lekvárhoz, gyümölcshöz... Apukám még a tésztához is eszik kenyeret! A kenyér elkészítése a paraszti háztartásokban a gazdasszony feladata volt, ami a fizikai erőkifejtést nézve felveszi a versenyt bármely kemény férfimunkával is. Sajnos én már nem láthattam nagyanyámat kenyeret sütni, de annál többször hallottam arról: milyen finom is volt az ő kenyere. Hetente egyszer készítették, és annak ki kellett tartani a következő sütésig. A kenyér szó szerint családtag volt. Ha szűkösebb időket éltek, és spórolni kellett mindennel, akkor nagyanyám azt mondta a gyerekeknek, hogy a "kenyér elment aludni". Ez azt jelentette, hogy aznap már nem lehetett többet enni. Később a pékségek által előállított mindig frissen kapható kenyér térhódításával az otthoni kenyérsütés hagyománya egyre inkább feledésbe merült. Az egészségtudatos táplálkozás elterjedése, illetve a különböző kenyérsütőgépek elérhetővé válása újra divatba hozta az otthon sütött kenyeret. Nincs is finomabb, mint a frissen sült kenyér illata! Azt is mondják, ha valaki el akarja adni a lakását, akkor az érdeklődők látogatása előtt süssön kenyeret, mert kenyér illata rögtön otthonos érzéseket ébreszt. Kenyeret készíteni felér egy imádsággal. Nagyon bensőséges viszony alakul ki a tészta és a szakács között. Egyéb esetekben használok elektromos konyhai eszközöket, de a kenyértészta kidagasztását mindig saját kézzel végzem. Így folyamatosan nyomon tudom követni, hogy hogyan alakulnak át az egyszerű összetevők a világ legcsodálatosabb ételévé. "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk!"