r
Nosalty Logó

Keménylebbencs - ahogy nagyanyám főzte

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
jkerekes8
Keménylebbencs - ahogy nagyanyám főzte
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 512 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2048 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 70 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    212 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    588.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    187 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    67 micro
  • β-karotin
    927 micro
  • β-crypt
    125 micro
  • Likopin
    5805 micro
  • Lut-zea
    561 micro
Összesen 512 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47 g

Zsír

  • Összesen
    81.4 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1732 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    163 mg
  • Kálcium
    243 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    310 mg
  • Foszfor
    850 mg
  • Nátrium
    140 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    285.6 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    2353.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    316 mg
  • D vitamin:
    77 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    747 micro
  • Kolin:
    163 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    267 micro
  • β-karotin
    3706 micro
  • β-crypt
    501 micro
  • Likopin
    23220 micro
  • Lut-zea
    2244 micro
Összesen 2048 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    59 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    791 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 70 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagyobb lábasban hevítsük meg a zsírt/olajat, majd tegyük bele a lebbencstésztát, folyamatos kavargatás mellett, és addig pirítsuk, míg a lebbencs szép közepes-barna, vagy legalább zsemleszínt kap. (Vigyázat, könnyen megéghet!)
  2. Tegyük hozzá a felkockázott krumplit, 1-2 percig pirítsuk együtt, de folymatosan kevergetve.
  3. Adjuk hozzá az aprított vöröshagymát (a sorrend fontos, különben a lebbencs nem tud pirulni), ekkor sisteregni fog.
  4. Pár kavarás után emeljük le a gázról, és óvatosan öntsük fel annyi langyos vízzel, hogy jócskán ellepje. Tegyük vissza, és mehet a hőforrás erős fokozaton.
  5. Jön a fűszerezés: az aprított fokhagyma, a kömény, a bors, a pirosarany, a vegeta, a pirospaprika - ez mind mehet bele. Tegyük hozzá a (felezett, csumázott) paprikát, és az egészben hagyott paradicsomokat is.
  6. Amint forr az étel, vegyük takarékra, és fedő alatt főzzük, de időnként kavargassuk meg. Ahogy issza magába a vizet, pótoljuk 1-1 dl vízzel, hogy mindig maradjon alatta kicsi lé. Az utolsó percekben tegyünk bele paradicsomlevet. Szükség esetén még sózzuk meg.
  7. Amint megfőtt, zárjuk el, és tálalás előtt hagyjuk az edényben még 10 percig pihenni.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 54
  • Össznézettség: 41674
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 06.

Ajánló

Húsimádók főzzenek bele kolbászkarikákat! A fokhagyma mennyisége nálam legalább a duplája, és 2-3 gerezdet még egészben is belefőzök. Aki szereti az erőset, tegyen bele feltétlen egy hegyes zöldpaprikát, mint a pörköltöknél. Legfinomabb, ha tálalásnál is még 1-2 evőkanál paradicsomlét teszünk a tányérba. Zöldborsó szezonban 3-4 marék zsenge zöldborsót főzzünk bele a vége felé (mint egy borsós gombapörköltnél). A főzési időt én most itt az étel forrásának megkezdésétől számítottam, de  addig főzzük, amíg a krumpli megfő, akkor a lebbencs is jó lesz.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Keménylebbencs - ahogy nagyanyám főzte
jkerekes8 12 recept

Gyermekkorom kedvenc nyári vacsorája, amit én is szeretnék még az unokáimnak is átörökíteni. Ez a slambuc - vagy öreglebbencs - modernizált változata, amit tűzhelyen, lábasban készíthetünk el. Egyszerű étel, de nagyon finom, főleg, ha jó szaftos. De bevallom, ezt csak a házi készítésű (1,5 cm X 1,5 cm és legalább 1 mm "vastag" kockák!) lebbencstésztából szeretem, mert a lebbencs bolti változata meg sem közelíti a házit, abból csak valami ízetlen, szétmálló főtt tészta kerekedik ki. Csak házi készítésű lebbencsből lesz - főzés közben felhólyagosodó - szinte roppanós állagú végeredmény , ami miatt  keménylebbencsnek hívjuk ezt az ételt. Sajnos, a környezetemben az idős nénik, akik otthon készítik a lebbencset, lassan kihalnak, ezért előbb-utóbb kénytelen leszek megtanulni a tésztáját kinyújtani.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...