Keménylebbencs - ahogy nagyanyám főzte
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
63g tészta232 kcal
-
19g mangalica zsír169 kcal
-
125g burgonya72 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
1g paprikakrém0 kcal
-
6 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
50g paradicsomlé9 kcal
-
375g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
250g tészta928 kcal
-
75g mangalica zsír677 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
4g paprikakrém0 kcal
-
23 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
200g paradicsomlé34 kcal
-
1500g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
8.5g tészta32 kcal
-
2.6g mangalica zsír23 kcal
-
17g burgonya10 kcal
-
3.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.1g paprikakrém0 kcal
-
0.3g fűszerpaprika1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.4g tv-paprika1 kcal
-
6.8g paradicsom1 kcal
-
6.8g paradicsomlé1 kcal
-
51.1g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 433 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 212 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 588.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 187 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 67 micro
-
β-karotin 927 micro
-
β-crypt 125 micro
-
Likopin 5805 micro
-
Lut-zea 561 micro
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47 g
Zsír
-
Összesen 81.4 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1732 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 163 mg
-
Kálcium 243 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 310 mg
-
Foszfor 850 mg
-
Nátrium 140 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 285.6 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 2353.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 342 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 316 mg
-
D vitamin: 77 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 747 micro
-
Kolin: 163 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 267 micro
-
β-karotin 3706 micro
-
β-crypt 501 micro
-
Likopin 23220 micro
-
Lut-zea 2244 micro
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 59 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 791 micro
-
Lut-zea 76 micro
Hozzávalók
-
5 közepes db burgonya
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1 teáskanál ételízesítő
-
2 teáskanál paprikakrém
-
só ízlés szerint
-
1 db tv-paprika
-
2 közepes db paradicsom
-
2 dl paradicsomlé
-
1.5 l víz
Elkészítés
- Egy nagyobb lábasban hevítsük meg a zsírt/olajat, majd tegyük bele a lebbencstésztát, folyamatos kavargatás mellett, és addig pirítsuk, míg a lebbencs szép közepes-barna, vagy legalább zsemleszínt kap. (Vigyázat, könnyen megéghet!)
- Tegyük hozzá a felkockázott krumplit, 1-2 percig pirítsuk együtt, de folymatosan kevergetve.
- Adjuk hozzá az aprított vöröshagymát (a sorrend fontos, különben a lebbencs nem tud pirulni), ekkor sisteregni fog.
- Pár kavarás után emeljük le a gázról, és óvatosan öntsük fel annyi langyos vízzel, hogy jócskán ellepje. Tegyük vissza, és mehet a hőforrás erős fokozaton.
- Jön a fűszerezés: az aprított fokhagyma, a kömény, a bors, a pirosarany, a vegeta, a pirospaprika - ez mind mehet bele. Tegyük hozzá a (felezett, csumázott) paprikát, és az egészben hagyott paradicsomokat is.
- Amint forr az étel, vegyük takarékra, és fedő alatt főzzük, de időnként kavargassuk meg. Ahogy issza magába a vizet, pótoljuk 1-1 dl vízzel, hogy mindig maradjon alatta kicsi lé. Az utolsó percekben tegyünk bele paradicsomlevet. Szükség esetén még sózzuk meg.
- Amint megfőtt, zárjuk el, és tálalás előtt hagyjuk az edényben még 10 percig pihenni.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 65
- Össznézettség: 41967
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 06.
Ajánló
Húsimádók főzzenek bele kolbászkarikákat! A fokhagyma mennyisége nálam legalább a duplája, és 2-3 gerezdet még egészben is belefőzök. Aki szereti az erőset, tegyen bele feltétlen egy hegyes zöldpaprikát, mint a pörköltöknél. Legfinomabb, ha tálalásnál is még 1-2 evőkanál paradicsomlét teszünk a tányérba. Zöldborsó szezonban 3-4 marék zsenge zöldborsót főzzünk bele a vége felé (mint egy borsós gombapörköltnél). A főzési időt én most itt az étel forrásának megkezdésétől számítottam, de addig főzzük, amíg a krumpli megfő, akkor a lebbencs is jó lesz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Gyermekkorom kedvenc nyári vacsorája, amit én is szeretnék még az unokáimnak is átörökíteni. Ez a slambuc - vagy öreglebbencs - modernizált változata, amit tűzhelyen, lábasban készíthetünk el. Egyszerű étel, de nagyon finom, főleg, ha jó szaftos. De bevallom, ezt csak a házi készítésű (1,5 cm X 1,5 cm és legalább 1 mm "vastag" kockák!) lebbencstésztából szeretem, mert a lebbencs bolti változata meg sem közelíti a házit, abból csak valami ízetlen, szétmálló főtt tészta kerekedik ki. Csak házi készítésű lebbencsből lesz - főzés közben felhólyagosodó - szinte roppanós állagú végeredmény , ami miatt keménylebbencsnek hívjuk ezt az ételt. Sajnos, a környezetemben az idős nénik, akik otthon készítik a lebbencset, lassan kihalnak, ezért előbb-utóbb kénytelen leszek megtanulni a tésztáját kinyújtani.