Kelt tésztás mákos guba
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
175g finomliszt637 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
13g élesztő13 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
63g sütésálló lekvár174 kcal
A tálaláshoz
Összesen
1498
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
700g finomliszt2548 kcal
-
60g porcukor232 kcal
-
0 kcal
-
400g tej224 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
250g sütésálló lekvár695 kcal
A tálaláshoz
Összesen
5989
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
28.6g finomliszt104 kcal
-
2.4g porcukor9 kcal
-
0 kcal
-
16.3g tej9 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
4.1g margarin29 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
10.2g sütésálló lekvár28 kcal
A tálaláshoz
-
4.1g mák21 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
-
1.8g vaníliás pudingpor7 kcal
-
20.4g tej11 kcal
Összesen
243
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.7 g
Zsír
-
Összesen 39.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1589.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 73 mg
-
Kálcium 672 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 511 mg
-
Nátrium 183 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 246.7 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 73.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 243 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 183 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 231 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 153 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 153 micro
Összesen
1498
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 134.9 g
Zsír
-
Összesen 157.5 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 58 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6358.1 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 292 mg
-
Kálcium 2688 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 547 mg
-
Foszfor 2044 mg
-
Nátrium 730 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 986.9 g
-
Cukor 327 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 294.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 974 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 95 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 730 micro
-
Kolin: 420 mg
-
Retinol - A vitamin: 923 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 610 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 613 micro
Összesen
5989
kcal
- 9% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 259.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.3 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
243
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk kb 2,5 dl langyos tejbe. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk. Mikor az élesztő felfutott a mélyedésbe öntjük, kevés lisztet szórunk a tetejére és összekeverjük, hogy galuska állagú legyen.
- Ismét hagyjuk megkelni. Mikor már jó hólyagos, hozzátesszük a tojásokat, a cukrot, az édesítőt, a maradék tejet, egy csipet sót. Határozott mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kanalanként hozzádolgozzuk az olvasztott, de nem meleg margarint, és tovább gyúrjuk. (Lehetőleg ne lisztezzük csak a legeslegvégén, hogy a kezünkről lejöjjön a tészta, ha túllisztezzük a tésztát, sűrű lesz.)
- Ha ezzel megvagyunk, a kelesztőtálat kilisztezzük, a tésztát belehelyezzük, és a tetejét is megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, csak annyit gyúrunk rajta, hogy ne ragadjon a nyújtófához.
- Kinyújtjuk 6-7mm vastagra, és amekkora buktákat szereténk, négyzetekre vágjuk. Sűrű lekvárból (sütésálló lekvár) kb 2 tk-nyit teszünk a közepére, majd feltekerjük buktáknak. Kis hézagokat hagyva tepsibe rakjuk, és kelni hagyjuk fél órát, tetejét olvasztott vajjal megkenjük, majd lassú tűznél, szép aranyszínűre sütjük.
- Ha készen lettek a jól megsült, megkelt buktáink, külön tányérba tesszük, leöntjük kis tejjel, főzött pudinggal és darált cukros mákkal.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 57
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 78
- Össznézettség: 14236
- Feltöltés dátuma: 2011. november 02.
Ajánló
Persze a buktákat simán is lehet enni, nem muszáj mákkal, pudinggal leönteni. Reggelire, vacsorára kis tejjel is kitűnő!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ez a bukta nálunk a Karácsonyi ünnepi menü kötelező desszertje (a többi hagyományos kaja mellett). Mióta ismerem a Párom - és náluk ez nem volt szokás -, azóta nem csak az ünnep alatt kell ilyet készíteni, hanem amikor éppen eszünkbe jut. Nagyon rákapott az ízére! :D Bár nem bánom, hiszen mindenkinek tetszik ez a fajta guba!! :)