r
Nosalty Logó

Kelt tésztás mákos guba

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kelt tésztás mákos guba
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 1498 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 5989 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Összesen 243 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.7 g

Zsír

  • Összesen
    39.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1589.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    672 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    511 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    246.7 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    243 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    183 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    231 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    153 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 1498 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.9 g

Zsír

  • Összesen
    157.5 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6358.1 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    292 mg
  • Kálcium
    2688 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    547 mg
  • Foszfor
    2044 mg
  • Nátrium
    730 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    986.9 g
  • Cukor
    327 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    294.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    974 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    95 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    730 micro
  • Kolin:
    420 mg
  • Retinol - A vitamin:
    923 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    610 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    613 micro
Összesen 5989 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    259.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 243 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk kb 2,5 dl langyos tejbe. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk. Mikor az élesztő felfutott a mélyedésbe öntjük, kevés lisztet szórunk a tetejére és összekeverjük, hogy galuska állagú legyen.
  2. Ismét hagyjuk megkelni. Mikor már jó hólyagos, hozzátesszük a tojásokat, a cukrot, az édesítőt, a maradék tejet, egy csipet sót. Határozott mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kanalanként hozzádolgozzuk az olvasztott, de nem meleg margarint, és tovább gyúrjuk. (Lehetőleg ne lisztezzük csak a legeslegvégén, hogy a kezünkről lejöjjön a tészta, ha túllisztezzük a tésztát, sűrű lesz.)
  3. Ha ezzel megvagyunk, a kelesztőtálat kilisztezzük, a tésztát belehelyezzük, és a tetejét is megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, csak annyit gyúrunk rajta, hogy ne ragadjon a nyújtófához.
  5. Kinyújtjuk 6-7mm vastagra, és amekkora buktákat szereténk, négyzetekre vágjuk. Sűrű lekvárból (sütésálló lekvár) kb 2 tk-nyit teszünk a közepére, majd feltekerjük buktáknak. Kis hézagokat hagyva tepsibe rakjuk, és kelni hagyjuk fél órát, tetejét olvasztott vajjal megkenjük, majd lassú tűznél, szép aranyszínűre sütjük.
  6. Ha készen lettek a jól megsült, megkelt buktáink, külön tányérba tesszük, leöntjük kis tejjel, főzött pudinggal és darált cukros mákkal.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 57
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 14108
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 02.

Ajánló

Persze a buktákat simán is lehet enni, nem muszáj mákkal, pudinggal leönteni. Reggelire, vacsorára kis tejjel is kitűnő!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a bukta nálunk a Karácsonyi ünnepi menü kötelező desszertje (a többi hagyományos kaja mellett). Mióta ismerem a Párom - és náluk ez nem volt szokás -, azóta nem csak az ünnep alatt kell ilyet készíteni, hanem amikor éppen eszünkbe jut. Nagyon rákapott az ízére! :D Bár nem bánom, hiszen mindenkinek tetszik ez a fajta guba!! :)  

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...