r
Nosalty Logó

Kékszőlős, sült ordatorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Kékszőlős, sült ordatorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A szőlőzseléhez

Az ordakrémhez és az összeállításhoz

Összesen 421 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A szőlőzseléhez

Az ordakrémhez és az összeállításhoz

Összesen 5062 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A szőlőzseléhez

Az ordakrémhez és az összeállításhoz

Összesen 196 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    24.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 421 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.2 g

Zsír

  • Összesen
    290.7 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1267 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2512.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    506 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    300 mg
  • Foszfor
    1146 mg
  • Nátrium
    404 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    624.1 g
  • Cukor
    449 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    974.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1602 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    139 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    213 micro
  • Kolin:
    840 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1519 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    1033 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1871 micro
Összesen 5062 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    96.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 196 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A szőlőzseléhez

Az ordakrémhez és az összeállításhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A pihentetés miatt kezdjük a tésztával: tegyük egy aprítógépbe a lisztet, cukrot, mandulát és a sót. Dolgozzuk egyenletesen homokszerűre, majd adjuk hozzá a vajat. Pár másodperc alatt elkezd majd összeállni, ezen a ponton adjuk hozzá a tojássárgáját is.
  2. Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, mert akkor nem lesz omlós. Amint azt látjuk, hogy egyben van a massza, zárjuk el a gépet, és kézzel formázzunk egy labdát a tésztából. A többi lépés erejéig tegyük a hűtőbe, hogy visszadermedjen benne a vaj.

A szőlőzseléhez

  1. Ezután jöhet a szőlő: nagyjából 5-6 közepes fürtről szedjük le a szemeket (nem baj, ha marad benne néhány szár, mert passzírozni fogjuk), mossuk meg, és mérjük le őket. A megtisztított gyümölcs súlya legyen 900 gramm.
  2. A szemeket tegyük egy fazékba a cukorral, majd közepes lángon főzzük nagyjából 20 percig, amíg teljesen szét nem fő. Erre rásegíthetünk egy krumplinyomóval is.
  3. A megfőtt szőlőt passzírozzuk át egy sűrű szűrőn. Adjuk az így kapott szőlőléhez a citromot és a kakukkfüvet, forraljuk fel, majd levéve a lángról hagyjuk állni, hogy a fűszer íze átjárja az egészet.

Az ordakrémhez és az összeállításhoz

  1. Amíg a szőlő rotyog, keverjük be az ordakrémet. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük habbá, a sárgáját pedig adjuk az összes többi hozzávalóval együtt egy nagy tálba. Géppel keverjük össze a krémet (az orda kissé darabos állagú marad, de ez nem baj), majd kézzel forgassuk bele a habos tojásfehérjét is. Felhasználásig tegyük ezt is hűtőbe.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180℃-ra, és vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű kerek formát. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsuk ki. Akkora legyen, hogy a forma oldalának feléig (vagy egy kicsit feljebb) érjen. A sodrófára felcsavarva, óvatosan engedjük bele a formába a tésztát, és igazítsuk el. Ha esetleg szétszakadna (a melegben túl lágy lesz), semmi baj, a lyukas részeket pótoljuk ki, nyomkodjuk bele a darabokat a formába.
  3. Szurkáljuk meg villával, majd béleljük ki alufóliával vagy sütőpapírral a tésztát. Öntsünk bele szárazbabot, rizst vagy egyéb süthető nehezéket, így a tészta nem fog összeesni vagy felpúposodni. Süssük a nehezékkel 20 percig, majd nélküle további 10 percig.
  4. Vegyük ki a sütőből, és kenjük be a tojásfehérjével, ami a tésztakészítésből maradt. Ez a vékony fehérjeréteg megakadályozza majd, hogy a töltelék eláztassa a tésztát. Öntsük az ordakrémet a formába, és egyengessük el a tetejét egy spatulával.
  5. A tortát süssük nagyjából 1 óra 15 perc erejéig, amíg a teteje kissé púpos és foltokban aranybarna nem lesz. Vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  6. Amikor kihűlt a torta, halásszuk ki a kakukkfű szálait a szőlőléből. Melegítsük fel, és keverjük hozzá a tortazselét. A tasak instrukciói szerint főzzük meg, majd öntsük a torta tetejére. Amikor már nem forró, tegyük hűtőbe a kész tortát, minimum 4 órára.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1378
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kékszőlős, sült ordatorta
Lakos Benedek 373 recept

Sok nemzetnek megvan a maga saját sült sajttortája, és a különböző verziók mind nagyon izgalmasak és ízletesek. Ezen felbuzdulva megpróbáltam egy nagyjából magyaros ízeket felvonultató sajttortát készíteni, ennek az eredménye lett az alábbi szőlős ordatorta.

Hozzávalók

A tésztához

A szőlőzseléhez

Az ordakrémhez és az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...