Kékszőlős, sült ordatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
27 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
11g finomliszt39 kcal
-
10g vaj69 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
0g só0 kcal
A szőlőzseléhez
-
75g kékszőlő50 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g tortazselé3 kcal
Az ordakrémhez és az összeállításhoz
-
58g orda68 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
2g tejföl3 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
4g vaj30 kcal
Összesen
421
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
55g mandulapehely325 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
130g finomliszt473 kcal
-
115g vaj825 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
A szőlőzseléhez
-
900g kékszőlő596 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
15g kakukkfű15 kcal
-
12g tortazselé41 kcal
Az ordakrémhez és az összeállításhoz
-
700g orda819 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
50g vaj359 kcal
Összesen
5062
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
2.1g mandulapehely12 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
4.4g vaj32 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
0g só0 kcal
A szőlőzseléhez
-
34.4g kékszőlő23 kcal
-
3.8g cukor15 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
0.6g kakukkfű1 kcal
-
0.5g tortazselé2 kcal
Az ordakrémhez és az összeállításhoz
-
26.8g orda31 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
8.4g tojás11 kcal
-
0.8g tejföl2 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
Összesen
196
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 24.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 106 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 81.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 127 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 86 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 156 micro
Összesen
421
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.2 g
Zsír
-
Összesen 290.7 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1267 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2512.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 130 mg
-
Kálcium 506 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 300 mg
-
Foszfor 1146 mg
-
Nátrium 404 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 624.1 g
-
Cukor 449 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 974.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1602 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 139 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 213 micro
-
Kolin: 840 mg
-
Retinol - A vitamin: 1519 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 1033 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1871 micro
Összesen
5062
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 96.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.9 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
196
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
80 g cukor
-
130 g finomliszt
-
115 g vaj
-
1 db tojás
-
1 csipet só
A szőlőzseléhez
-
100 g cukor
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
5 szál kakukkfű
-
1 csomag tortazselé
Az ordakrémhez és az összeállításhoz
-
120 g cukor
-
4 db tojás
-
1 ek tejföl
-
1 ek finomliszt
-
3 csepp vaníliaaroma
-
1 citromból nyert citromhéj
-
50 g vaj
Elkészítés
A tésztához
- A pihentetés miatt kezdjük a tésztával: tegyük egy aprítógépbe a lisztet, cukrot, mandulát és a sót. Dolgozzuk egyenletesen homokszerűre, majd adjuk hozzá a vajat. Pár másodperc alatt elkezd majd összeállni, ezen a ponton adjuk hozzá a tojássárgáját is.
- Figyeljünk rá, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, mert akkor nem lesz omlós. Amint azt látjuk, hogy egyben van a massza, zárjuk el a gépet, és kézzel formázzunk egy labdát a tésztából. A többi lépés erejéig tegyük a hűtőbe, hogy visszadermedjen benne a vaj.
A szőlőzseléhez
- Ezután jöhet a szőlő: nagyjából 5-6 közepes fürtről szedjük le a szemeket (nem baj, ha marad benne néhány szár, mert passzírozni fogjuk), mossuk meg, és mérjük le őket. A megtisztított gyümölcs súlya legyen 900 gramm.
- A szemeket tegyük egy fazékba a cukorral, majd közepes lángon főzzük nagyjából 20 percig, amíg teljesen szét nem fő. Erre rásegíthetünk egy krumplinyomóval is.
- A megfőtt szőlőt passzírozzuk át egy sűrű szűrőn. Adjuk az így kapott szőlőléhez a citromot és a kakukkfüvet, forraljuk fel, majd levéve a lángról hagyjuk állni, hogy a fűszer íze átjárja az egészet.
Az ordakrémhez és az összeállításhoz
- Amíg a szőlő rotyog, keverjük be az ordakrémet. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük habbá, a sárgáját pedig adjuk az összes többi hozzávalóval együtt egy nagy tálba. Géppel keverjük össze a krémet (az orda kissé darabos állagú marad, de ez nem baj), majd kézzel forgassuk bele a habos tojásfehérjét is. Felhasználásig tegyük ezt is hűtőbe.
- Melegítsük elő a sütőt 180℃-ra, és vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű kerek formát. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsuk ki. Akkora legyen, hogy a forma oldalának feléig (vagy egy kicsit feljebb) érjen. A sodrófára felcsavarva, óvatosan engedjük bele a formába a tésztát, és igazítsuk el. Ha esetleg szétszakadna (a melegben túl lágy lesz), semmi baj, a lyukas részeket pótoljuk ki, nyomkodjuk bele a darabokat a formába.
- Szurkáljuk meg villával, majd béleljük ki alufóliával vagy sütőpapírral a tésztát. Öntsünk bele szárazbabot, rizst vagy egyéb süthető nehezéket, így a tészta nem fog összeesni vagy felpúposodni. Süssük a nehezékkel 20 percig, majd nélküle további 10 percig.
- Vegyük ki a sütőből, és kenjük be a tojásfehérjével, ami a tésztakészítésből maradt. Ez a vékony fehérjeréteg megakadályozza majd, hogy a töltelék eláztassa a tésztát. Öntsük az ordakrémet a formába, és egyengessük el a tetejét egy spatulával.
- A tortát süssük nagyjából 1 óra 15 perc erejéig, amíg a teteje kissé púpos és foltokban aranybarna nem lesz. Vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Amikor kihűlt a torta, halásszuk ki a kakukkfű szálait a szőlőléből. Melegítsük fel, és keverjük hozzá a tortazselét. A tasak instrukciói szerint főzzük meg, majd öntsük a torta tetejére. Amikor már nem forró, tegyük hűtőbe a kész tortát, minimum 4 órára.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 75 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1382
- Feltöltés dátuma: 2021. október 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Lakos Benedek
394 recept
Sok nemzetnek megvan a maga saját sült sajttortája, és a különböző verziók mind nagyon izgalmasak és ízletesek. Ezen felbuzdulva megpróbáltam egy nagyjából magyaros ízeket felvonultató sajttortát készíteni, ennek az eredménye lett az alábbi szőlős ordatorta.