Tejszínben karamellizált tojás
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
110g tojás138 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
211
kcal
- 11% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
220g tojás277 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
423
kcal
- 11% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
81.5g tojás103 kcal
-
18.5g habtejszín54 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
157
kcal
- 11% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 388 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 470.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 207 mg
-
Nátrium 146 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 89.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 85 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 289 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 487 micro
Összesen
211
kcal
- 11% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 25.4 g
Zsír
-
Összesen 33.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 776 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 941.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 414 mg
-
Nátrium 292 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 179.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 449 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 577 mg
-
Retinol - A vitamin: 447 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 974 micro
Összesen
423
kcal
- 11% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 287 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 348.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 66.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 166 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 63 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 214 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 361 micro
Összesen
157
kcal
Hozzávalók
-
4 db tojás
-
50 ml habtejszín (nagyjából 1 evőkanál minimum 30%-os habtejszín vagy magas zsírtartalmú főzőtejszín)
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Válasszunk egy tapadásmentes serpenyőt fedővel, ami elég nagy ahhoz, hogy annyi tojást üssünk bele, amennyit sütni szeretnénk. Fontos, hogy extra sok helyük ne maradjanak a tojásoknak a serpenyőben, úgy kalkuláljunk, hogy egymás mellett kényelmesen elférjenek. Ha nincs a serpenyőhöz illő fedőnk, akkor egy tepsi vagy egy másik serpenyő is jól használható fedőként.
- A serpenyő felmelegítése nélkül öntsünk annyi sűrű tejszínt a serpenyő aljába, hogy vékony réteget kapjon (ez a serpenyő méretétől függ, de egy kisebb serpenyő esetében ez nagyjából 1 evőkanál). A tejszínt ízlés szerint megszórhatjuk sóval, és hozzáütjük a tojásokat.
- Állítsuk a hőt közepes erősségűre, kezdjük el sütni a tojásokat. A sütés közben a tejszín felforr, nedvessége elpárolódik, és végül folyékony vajzsírrá, majd sűrűbb, krémes, szinte vaj textúrájú krémmé alakul. Ha gáztűzhelyet használunk, a krém valószínűleg karamellizálódik a széleken, az elektromos vagy az indukciós tűzhelyek esetében inkább csak alul karamellizálódik. Tartsuk végig szemmel a redukciót, egyrészt mivel igazán látványos, másrészt mivel nagyon fontos a folyamat idejének betartása (nagyjából 5-10 perc alatt megy végbe).
- Amikor a tojásfehérje már majdnem megdermedt, és a tejszín nagyrészt vaj szilárdságú anyaggá vált, vegyük le a serpenyőt a tűzről, és fedjük le egy percre, hogy a fehérje összeálljon, különösen a serpenyő közepén.
- Vegyük ki a tojásokat a serpenyőből, és tálaljuk a reggelit. A végeredmény akkor jó, és akkor lesz igazán ízletes, ha a tojások alja karamellizált, a fehérje puha és krémes, a sárgája kemény, de folyós.
- Tálaljuk önmagában, friss zöldségekkel, vagy pirítós kenyér tetejére téve.
- Receptkönyvben: 113
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 28662
- Feltöltés dátuma: 2022. március 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
189 recept
Ez a tojásrecept megváltoztathatja a tojássütésről alkotott eddigi elképzeléseinket. A legtöbb esetben olajon vagy vajon sütünk tükörtojásokat, ám ez az eljárás az eddigi legizgalmasabb és legízletesebb formájába hozza a tojásokat. Az alábbi mennyiségek és iránymutatások csak javaslatok, a technikája rugalmas, és hamar fel fog tűnni, ha valami nem klappol a folyamatban: ha például a serpenyőben gyorsan elillan a tejszín, és kiszárad, mielőtt a hozzávalók megfőnének, csak adjunk hozzá több tejszínt vagy egy csepp vizet, esetleg alaplevet. Ha túl sok a folyadék/nedvesség a serpenyőben, leöntünk a tejszínből, vagy növeljük a hőt (arra azért figyeljünk, hogy nehogy megégjen, mert tönkretehetjük vele az egészet).