Karamellizált tavaszi zöldségek
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Ági78
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
80g sárgarépa29 kcal
-
170g főzőhagyma62 kcal
-
100g lilahagyma36 kcal
-
12 kcal
-
50g cukorborsó20 kcal
-
35g cukor135 kcal
-
25g fehérborecet5 kcal
-
63g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
299
kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
160g sárgarépa58 kcal
-
340g főzőhagyma124 kcal
-
200g lilahagyma73 kcal
-
25 kcal
-
100g cukorborsó39 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
50g fehérborecet10 kcal
-
125g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
601
kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
13.8g sárgarépa5 kcal
-
29.2g főzőhagyma11 kcal
-
17.2g lilahagyma6 kcal
-
2 kcal
-
8.6g cukorborsó3 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
4.3g fehérborecet1 kcal
-
10.7g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
51
kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 367.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.3 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 454.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 694 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 111 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2506 micro
-
β-karotin 6963 micro
-
β-crypt 231 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 564 micro
Összesen
299
kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 735.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 215 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 104 mg
-
Foszfor 271 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 142.6 g
-
Cukor 105 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 909 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1388 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 223 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 204 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5011 micro
-
β-karotin 13926 micro
-
β-crypt 462 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1128 micro
Összesen
601
kcal
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 63.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 431 micro
-
β-karotin 1197 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 97 micro
Összesen
51
kcal
Hozzávalók
-
2 db sárgarépa
-
2 nagy fej főzőhagyma
-
4 kis fej lilahagyma
-
0.5 db piros kaliforniai paprika
-
7 dkg cukor
-
0.5 dl fehérborecet
-
1 csipet só
-
1 teáskanál citromlé
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A borsóhüvelyekről levágjuk a kocsányt. A sárgarépát 3-4 mm vastag karikákra, a hagymákat cikkekre, a paprikát pedig 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
- A borsót és a sárgarépát egy kis sóval ízesített forró vízben 5 perc alatt előfőzzük. Ha kész, alaposan lecsepegtetjük.
- Közben egy magasabb falú teflon serpenyőben közepes lángon elkezdjük olvasztani a cukrot. Mikor már karamellszerű, óvatosan felöntjük a forró vízzel és a borecettel. Nagyon vigyázzunk, nehogy leforrázzuk magunkat a forró cukorral.
- 2-3 perc elteltével feloldódik a karamell a folyadékban, és gyöngyözve forrni kezd a máz. Ekkor beletesszük a hagymcikkeket, és 5 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a paprikát, újabb 5 percig pároljuk a zöldségeket, majd következik a répa és a cukorborsó. Ha ezek is belekerültek a mázba, óvatosan átforgatjuk a zöldségeket, majd ismét 5 percnyi párolás után elkészül a karamellizált tavaszi zöldségköretünk. Még forrón ízesítjük citromlével, mivel meglehetősen édesek lesznek a zöldségek a mázban, kell egy kis ellensúly.
- Tálalás előtt meghintjük egy csipet sóval és frissen őrölt borssal.
- Elkészítettem: 7 alkalommal
- Receptkönyvben: 105
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 12039
- Feltöltés dátuma: 2012. május 31.
Ajánló
Remekül illik natúr sültekhez, grillezett és párolt húsokhoz. Én most sült csirkecomb mellé tálaltam burgonyapürével.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ági78
149 recept
Kellemes édes-savanykás karamellmáz, friss tavaszi zöldségekkel. :) Már alig vártam, hogy az első borsóhüvelyeket levadászhassam, és elkészíthessem ezt a köretet. (Fontos, hogy tényleg zsenge cukorborsót használjunk, ennek a termésfalán nincs kemény belső hártya, ezért hüvelyestől fogyasztható.) A karamellt ízesíthetjük rozmaringgal, kakukkfűvel, fokhagymával. http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/