Karamellás-tejszínes diótortácska
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
A karamellhez
A töltelékhez
-
63g habtejszín183 kcal
-
2g porcukor7 kcal
-
2g habfixáló7 kcal
A tésztához
Összesen
1268
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
A karamellhez
A töltelékhez
-
250g habtejszín730 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
A tésztához
Összesen
5068
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
A karamellhez
-
47.9g tej27 kcal
-
9.6g cukor37 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
A töltelékhez
-
12g habtejszín35 kcal
-
0.3g porcukor1 kcal
-
0.4g habfixáló1 kcal
A tésztához
Összesen
241
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.5 g
Zsír
-
Összesen 72.9 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 223 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1540.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 521 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 106 mg
-
Foszfor 466 mg
-
Nátrium 426 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 137.3 g
-
Cukor 129 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 57.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 273 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 153 mg
-
Retinol - A vitamin: 266 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 176 micro
Összesen
1268
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 86 g
Zsír
-
Összesen 291.7 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 128 g
-
Koleszterin 892 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6161.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 2083 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 423 mg
-
Foszfor 1865 mg
-
Nátrium 1704 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 549.4 g
-
Cukor 515 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 230.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1094 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 184 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 336 micro
-
Kolin: 613 mg
-
Retinol - A vitamin: 1064 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 337 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 704 micro
Összesen
5068
kcal
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 14 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
241
kcal
Hozzávalók
A karamellhez
-
1 l tej
-
20 dkg cukor
-
1 kk szódabikarbóna
A töltelékhez
-
2.5 dl habtejszín
-
1 csomag habfixáló
A tésztához
-
2 db tojássárgája
-
1 db tojás
-
0.5 csomag sütőpor
-
2 dkg margarin
Elkészítés
A karamellhez
- Elsőként elkészítjük a tejkaramellt (akár napokkal korábban): házi tejet felforralunk, átszűrjük szűrőn, kimossuk a lábost, és visszaöntjük bele a tejet. 20 dkg cukrot és a szódabikarbónát hozzákeverve kis lángon főzzük, néha megkeverjük. Ezt addig csináljuk, amíg sűrű nem lesz a karamell, nagyjából két és fél órát szokott igénybe venni. Hűtőbe téve nagyon sokáig eláll, palacsintához, kenyérre kenve kiváló édesség. Az argentinok dulce de leche-nek hívják.
- Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
- Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit kézzel.
- Választunk egy kerek tárgyat, vagy rajzolunk egy korongot, amekkorára szeretnénk, ha a tortácskák készülnének.
- Lapos tepsibe belehelyezünk sütőpapírt.
- Kis golyókat csípünk a tésztából, és szétnyomkodjuk a sütőpapíron, olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk, közben ellenőrizzük a koronggal vagy tányérral a méretet. 6 perc alatt kisütjük, kivesszük, és óvatosan leemeljük a kerek korongokat egy tálcára úgy, hogy közben átfordítjuk. Erre azért van szükség, mert sülés közben kicsit megkaramellizálódik a cukor és hajlamos leragadni a papírra, így a tálcához is könnyen odatapad. Ezt addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy. Nekem általában 3 adagban sikerül kisütnöm, tehát 12 kis korongocskám készül. A megmaradt tésztából készíthetünk szaggató segítségével szív vagy kör alakú darabokat, amiket a dekoráláshoz felhasználhatunk majd.
- Felverjük a tejszínhabot kevésporcukorral és a habfixálóval. Figyelem: mivel a korongokis nagyon édesek és a karamell is, érdemes ezt viszonylag kevés cukorral készíteni, hogy ne legyen olyan tömény a végeredmény.
- Összeállítjuk a kis tortácskákat: veszünk egy korongot, megkenjük tejszínhabbal, és rátesszük a következő korongot, ezt addig ismételjük, amilyen magasra szeretnénk készíteni a desszertet. (Én az egyik rétegben szoktam karamellt is tenni a tejszínhab alá.)
- A tetejét többféleképpen díszíthetjük: édesebb szájúak kenjék meg karamellel, és tegyenek rá egy forma díszt (a képen elöl), aki kevésbé szeretné töményre, kenje meg tejszínhabbal, és csorgasson rá karamellt csíkokban (a képen ez látszik).
- Tegyük hűtőbe minimum 4 órára, hogy a tejszín felpuhítsa a korongokat és összeérjen a sütemény.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x20
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 9 alkalommal
- Receptkönyvben: 73
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3206
- Feltöltés dátuma: 2013. március 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Nagyon finom és tömény édesség. A diós cukros lapocskák sülés közben megkarmellizálódnak és grillázs szerű ízt kapnak, amit a tejszín puhít fel. A korongok sütése-kiszedése kicsit macerás, viszont nagyon finom a végeredmény. Egy meglévő torta receptjét formáltam saját ízlésem szerint: a mandulát dióra cseréltem, adtam hozzá egy kis margarint, és belecsempésztem a karamellt.