Karamellás-mandulás rózsakalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 17% Zsír
A kalácstésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
38g tej21 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
1g rum2 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A kalács összeállítása és sütése
Összesen
902
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 17% Zsír
A kalácstésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
150g tej84 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
3g rum7 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A kalács összeállítása és sütése
Összesen
3602
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.6 g
Zsír
-
Összesen 37.6 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 653.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 303 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.5 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 41.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 140 micro
Összesen
902
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.4 g
Zsír
-
Összesen 150.2 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2612.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 172 mg
-
Kálcium 559 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 381 mg
-
Foszfor 1214 mg
-
Nátrium 260 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 486.1 g
-
Cukor 162 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 166.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 839 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 399 micro
-
Kolin: 405 mg
-
Retinol - A vitamin: 826 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 162 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 561 micro
Összesen
3602
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 250.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
346
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A kalácstésztához
- Egy pohárban langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- Nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, ráreszeljük a citrom héját, kürtőt készítünk a közepébe, ide ütjük a tojásokat és öntjük a felfuttatott élesztőt, majd enyhén sózzuk. Az alapanyagokat jól összegyúrjuk. A tálat újból lisztezzük, és a tésztát tiszta konyharuhával letakarva úgy fél óráig itt kelesztjük.
A töltelékhez
- Miközben kel a tészta, egy lábasban megpirítjuk a kissé összetört mandulapelyheket, majd egy külön tálba szórjuk őket.
- Ugyanebben az edényben a cukrot vajon karamellizáljuk, hozzáöntjük a pirított mandulát, és összekeverjük vele. Arra figyeljünk, hogy időben készítsük a karamellt, legyen pár perce hűlni a tésztába való töltésig.
A kalács összeállítása és sütése
- Négy közepes, 5-6 cm átmérőjű, sütésre alkalmas cserépedényt előkészítünk: kivajazunk és liszttel körbeszórunk.
- A megkelt tésztát még egyszer összegyúrjuk, négy részre vágjuk, és hengereket készítünk a darabokból. Ezeket ellapítjuk, megkenjük karamellizált mandulával, feltekerjük, és a formákba állítjuk.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük a kalácsot. Miután kivettük az elkészült kalácsrózsákat, várjunk pár percig, hogy kissé kihűljenek és könnyedén kivehessük őket a formából. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 187
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 9186
- Feltöltés dátuma: 2014. április 18.
Ajánló
A töltelékbe tehetünk diót, pekándiót, törökmogyorót és pisztáciát is, mindenképpen nagyszerű lesz. Ha egészben, téglalap alapúra nyújtjuk ki a tésztát, és úgy kenjük, tekerjük, akkor több, kisebb kalácskát is készíthetünk ebből a mennyiségből.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Gréti
583 recept
Húsvétkor szeretnék valami különleges kalácsot készíteni a gyerekeknek. Ez a recept eredetileg dióval készül, de nálunk a mandulának van nagyobb nimbusza, így én darált mandulával készítem, melyben nagyobb, ropogós darabok is vannak.