Karácsonyi torta Jamie Olivertől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
szapbea
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 3% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 8% Zsír
Tészta
-
25g szilva11 kcal
-
97 kcal
-
25g mazsola75 kcal
-
25g piros ribizli14 kcal
-
25g vörösáfonya12 kcal
-
18g cseresznye10 kcal
-
31g rum72 kcal
-
31g vaj224 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g barna cukor95 kcal
-
34g tojás43 kcal
Bevonat
-
15g tojásfehérje8 kcal
-
75g porcukor290 kcal
-
3g citromlé1 kcal
Összesen
1066
kcal
- 3% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 8% Zsír
Tészta
-
200g szilva86 kcal
-
773 kcal
-
200g mazsola598 kcal
-
200g piros ribizli110 kcal
-
200g vörösáfonya92 kcal
-
140g cseresznye81 kcal
-
250g rum578 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g barna cukor760 kcal
-
275g tojás346 kcal
Bevonat
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
600g porcukor2322 kcal
-
20g citromlé4 kcal
Összesen
8515
kcal
- 3% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 8% Zsír
Tészta
-
6.4g szilva3 kcal
-
25 kcal
-
6.4g mazsola19 kcal
-
6.4g piros ribizli3 kcal
-
6.4g vörösáfonya3 kcal
-
4.5g cseresznye3 kcal
-
7.9g rum18 kcal
-
7.9g vaj57 kcal
-
7.9g finomliszt29 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.4g barna cukor24 kcal
-
8.7g tojás11 kcal
Bevonat
-
3.8g tojásfehérje2 kcal
-
19.1g porcukor74 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
Összesen
271
kcal
- 3% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 28.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 417.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 117 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 180.2 g
-
Cukor 147 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 153.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 268 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 258 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 118 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 227 micro
Összesen
1066
kcal
- 3% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.5 g
Zsír
-
Összesen 230.6 g
-
Telített zsírsav 135 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1438 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3339.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 196 mg
-
Kálcium 691 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 268 mg
-
Foszfor 1223 mg
-
Nátrium 933 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1441.3 g
-
Cukor 1178 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 1227.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2145 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 148 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 73 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 239 micro
-
Kolin: 856 mg
-
Retinol - A vitamin: 2065 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 948 micro
-
β-crypt 100 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1813 micro
Összesen
8515
kcal
- 3% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 106.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.8 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
271
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
200 g szilva
-
200 g mazsola
-
200 g piros ribizli
-
200 g vörösáfonya
-
140 g cseresznye
-
250 g finomliszt
-
1 teáskanál szegfűszeg
-
1 teáskanál fahéj
-
2 csipet só
-
200 g barna cukor
-
5 db tojás
Bevonat
-
3 db tojásfehérje
-
600 g porcukor
-
0.5 citromból nyert citromlé
Elkészítés
Tészta
- A szilvát és a cseresznyét aprítsuk fel kis darabokra, majd a kandírozott gyümölccsel, héjjal, mazsolával, áfonyával, ribizlivel együtt tegyük egy nagy tálba. Öntsük rá a rum felét (1,25 ml), jól keverjük meg, és hagyjuk állni a hűtőben éjszakára, hogy jól összeérjenek az ízek, és a gyümölcsök megszívják magukat. (Ha van időnk, néha forgassuk át.)
- Másnap melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Egy 26 vagy 28 cm-es tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki.
- Tegyük a lisztet, a fűszereket és a sót egy nagy tálba, és szitáljuk át. Adjuk hozzá a rumos gyümölcsökhöz, és jól forgassuk meg.
- Egy másik tálban verjük fel habosra a vajat a cukorral. Egyesével törjük bele a tojásokat, jól keverjük el, mielőtt beleütjük a következőt.
- Végül keverjük el a lisztes keverékkel, amíg egynemű masszát nem kapunk. Kanalazzuk a tésztát a formába, és tegyük a 150 fokos sütőbe kb. 2 órára, vagy amíg aranybarnára sül, végezzünk tűpróbát.
- Ha kész, fogpiszkálóval fúrjunk lyukakat a tésztába, és a maradék rummal itassuk meg még melegen. Hűtsük le a tortát, vegyük ki a formából, és helyezzük egy tányérra vagy tortatálra.
Bevonat
- A mázhoz verjük fel a tojásfehérjéket, majd ha már majdnem teljesen kemény, adagoljuk bele lassan az átszitált porcukrot egy kanállal. A végén keverjük bele a citromlevet is, ettől lesz szép fényes a bevonat.
- Dekoráljuk a kihűlt tortát a habbal, én fakanállal alakítottam ki a csúcsokat, de akár habzsák segítségével rózsákkal is díszíthetjük. Végül hagyjuk keményre száradni.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 79
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 9428
- Feltöltés dátuma: 2016. november 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
szapbea
9 recept
A legjobb választás karácsonyra ez a minden finomsággal teli, kinézetében is ünnepi angol torta. Olyan karácsonyi ízek dominálnak benne, mint a narancs és a szegfűszeg, a rummal áztatott tészta, és a gyümölcsök pedig még pikánsabbá teszik a sütit. Jamie receptjéhez képest annyit változtattam rajta, hogy ő fahéj helyett szerecsendióval fűszerezi, és több cukrot tesz bele, amiből visszavettem, mert az aszalt gyümölcsök is nagyon édesek voltak, de ez ízlés kérdése. Az eredeti, skót változatát whiskyvel locsolják meg :-)