Kakaós tészta rozmaringos laskagombával (Tagliatelle al cioccolato)
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
19 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
A gombás szószhoz
-
10g vaj72 kcal
-
40g főzőtejszín52 kcal
-
10g fehérbor8 kcal
-
100g laskagomba29 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
523
kcal
- 7% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
225g finomliszt819 kcal
-
57 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
A gombás szószhoz
-
30g vaj215 kcal
-
120g főzőtejszín157 kcal
-
30g fehérbor25 kcal
-
300g laskagomba88 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1570
kcal
- 7% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
26.5g finomliszt97 kcal
-
2.9g cukrozatlan kakaópor7 kcal
-
13g tojás16 kcal
-
0.9g olívaolaj8 kcal
A gombás szószhoz
-
3.5g vaj25 kcal
-
14.2g főzőtejszín19 kcal
-
3.5g fehérbor3 kcal
-
35.4g laskagomba10 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
185
kcal
- 7% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.7 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 156 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 666.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 355 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 155.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 161 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 157 mg
-
Retinol - A vitamin: 157 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 179 micro
Összesen
523
kcal
- 7% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.2 g
Zsír
-
Összesen 62.1 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 467 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1998.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 266 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 250 mg
-
Foszfor 1065 mg
-
Nátrium 273 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 209.1 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 467 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 482 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 218 micro
-
Kolin: 470 mg
-
Retinol - A vitamin: 470 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 151 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 537 micro
Összesen
1570
kcal
- 7% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 55.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
185
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
225 g finomliszt
-
25 g cukrozatlan kakaópor
-
2 db tojás
-
1 ek olívaolaj
A gombás szószhoz
-
30 g vaj
-
120 g főzőtejszín
-
300 g laskagomba
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- Öntsük egy gyúródeszkára (vagy a konyhapultra) a lisztet és a kakaót egy kis halomba. A kezünkkel formázzunk egy mélyedést a halom közepébe. Üssük bele a tojásokat, és öntsük hozzá az olívaolajat is.
- Egy villával kezdjük el óvatosan felverni a tojásokat, majd fokozatosan keverjük el a liszttel, hogy csomómentes legyen. Ügyeljünk rá, nehogy szétfolyjon a tojás a pulton.
- Amikor már egy lágyabb állagú tésztát kapunk, folytassuk tovább a tészta kialakítását a kezünkkel. Gyúrjuk addig, amíg fel nem veszi az összes lisztet. Ha túl száraz lenne, adjunk hozzá egy kevés vizet (egyszerre csak egy evőkanálnyit), és így dolgozzuk egységesre.
- Miután a tészta teljesen összeállt, gyúrjuk 10 percig, amíg fényes és ruganyos nem lesz. Tegyük félre pihenni 30 percig, és fedjük le egy kis tállal, nehogy kiszáradjon. Közben készítsük el a szószt.
A gombás szószhoz
- A laskagombákat tisztítsuk meg, és vágjuk le a „füleket” a tönkről. A kisebbeket hagyjuk egészben, a nagyobbakat pedig vágjuk hasonló méretűre.
- Olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, majd adjuk hozzá a gombát. Közepes lángon pirítsuk, amíg színt nem kap. Ekkor sózzuk, borsozzuk, és öntsük nyakon a fehérborral. Hagyjuk kissé elpárologni az alkoholt, ekkor adjuk hozzá a tejszínt.
- Alacsony lángon főzzük pár percig, amíg be nem sűrűsödik a szósz, és a legvégén adjuk hozzá az apróra vágott rozmaringot. Az összeállításig tegyük félre.
- Tegyünk fel forrni egy nagy lábas, alaposan megsózott vizet a tésztának. Lisztezett felületen nyújtsuk ki egészen vékonyra a gombócunkat. Minden részén legyen teljesen egyforma vastagságú, ezt ellenőrizzük a kezünkkel.
- A tésztalapot lisztezzük be alaposan, és csavarjuk fel, hogy nagyjából tenyérnyi szélességű legyen. Ebből vágjunk ujjnyi vastag csíkokat. Az így kapott tésztát bontsuk szét, és tegyük az ekkor már lobogó vízbe.
- Főzzük a tésztát 2 percig, majd szűrjük le. A főzővízből tegyünk félre egy bögrényivel. Adjuk a tésztát a szószhoz (ha közben kihűlt volna, melegítsük meg), és keverjük el. Amennyiben szükséges, lazíthatjuk a szószt egy kevés főzővízzel, hogy könnyebben bevonja a szálakat. Tálaljuk frissen, egy kis friss rozmaringgal megszórva.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 10
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1211
- Feltöltés dátuma: 2022. január 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Lássuk be, az összes gyerek álma az, hogy kakaóport szórjon mindenre. A normálistól az abszurdig elindulva tényleg mindenre: tejbegrízre, palacsintára, vajas kenyérre, tésztára. De mi történik a tésztával, ha a szóban forgó gyerek már felnőtt, és nagyon szereti a furcsa ízkombinációkat? Nos, ez.