Ír vaj sósan
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 369.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 254 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 52.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 233 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 228 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
243
kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.7 g
Zsír
-
Összesen 309.1 g
-
Telített zsírsav 193 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4432.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 692 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 610 mg
-
Nátrium 3053 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.6 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 635 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2790 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 230 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 2740 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 600 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
2920
kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 30.7 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 440.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 303 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 63.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 277 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 272 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
290
kcal
Hozzávalók
-
1000 ml habtejszín
Elkészítés
- A habtejszínt használat előtt alaposan behűtjük, így ugyanis sokkal könnyebb lesz felverni.
- A habtejszínt egy nagy tálba öntjük és kézi habverővel habbá verjük. Ezúttal azonban nem állunk meg a gyönyörű állagú tejszínhabbá, hanem könyörtelenül verjük tovább, amíg az egész elkezd szétesni. Először csak a habok halmai kezdenek ikrásan kicsapódni, míg végül az egész szerkezete átalakul, és különválik a szilárdabb, sárgás zsír, és a vizesfehér folyadék, az író.
- A túlvert tejszínt ezután egy szitán átszűrjük, így különválasztva a zsírt és az írót. Utóbbit se dobjuk ki semmiképp, hiszen remek az íze, és remekül használható mindenféle süteménybe.
- Egy nagy edénybe jéghideg vizet öntünk (tegyünk bele jégkockát is, ha tudunk), majd beleteszünk egy kisebb, hideg vízzel félig megtöltött edényt. Ebben a kisebb edényben aztán kézzel "átmossuk" a szitán lecsepegtetett zsiradékot, hogy a maradék savó is távozni tudjon belőle. Ezzel párhuzamosan érezzük, hogy a jeges vízben a vaj megkeményedik, és jól formázható lesz.
- A vaj ekkor már technikailag kész, de mi még nem végeztünk: egy sütőpapírra tesszük a vajdarabot, kézzel gyorsan kinyomogatjuk egy nagy téglalapra, amit alaposan meghintünk sóval. A vajat ezután úgy fogjuk hajtogatni, mint egy pogácsát, azaz félbehajtjuk, picikét kilapítjuk, majd megint félbehajtjuk - ezt addig ismételjük, amíg elérjük a szokásos "vajkocka" méretet-formát. Spatulával vagy fakanállal rásegíthetünk az oldalakra, hogy szabályosabbak legyenek.
- A vajkockát hagyhatjuk egyben, vagy felvághatjuk kisebb adagokra - egy liter tejszínből nagyjából 40-42dkg vaj lesz. A vajdarabokat sütőpapírba csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük kidermedni.
- A kész vajat végül úgy használjuk, mint bolti testvéreit, azonban az íze sokkal finomabb.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 140
- Feltöltés dátuma: 2024. május 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Házi vajat készíteni igazán nem nagy ördöngösség, ráadásul kevés só és némi hajtogatás hozzáadásával prémium minőségűvé varázsolhatjuk a vajunkat. Egy liter tejszínből nagyjából 420 gramm fantasztikusan finom házi vajat nyerhetünk ki - na meg több, mint fél liter házi írót, amit szintén felhasználhatunk édességek széles armadájában.