r
Nosalty Logó

Indiáner torta és tortácskák karamellmázzal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gonoszka1
Indiáner torta és tortácskák karamellmázzal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A mázhoz

A krémhez

Összesen 979 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A mázhoz

A krémhez

Összesen 5869 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A mázhoz

A krémhez

Összesen 264 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    44.5 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    214 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    453.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    206 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.3 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    87.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    190 micro
Összesen 979 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.7 g

Zsír

  • Összesen
    266.8 g
  • Telített zsírsav
    211 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    1281 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2723.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    215 mg
  • Kálcium
    360 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    763 mg
  • Nátrium
    1239 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    764 g
  • Cukor
    537 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    522.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    956 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    218 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    873 mg
  • Retinol - A vitamin:
    935 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    226 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1139 micro
Összesen 5869 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 264 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a tojássárgákat a vízzel és 5 dkg liszttel kikeverjük. A tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákba óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Ezután szórjuk hozzá 2-3 részletben a lisztet, és óvatosan összekeverjük.
  2. A tortaformákat vajjal és liszttel kikenjük, és a tésztát belesimítjuk.
  3. 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, majd pár perc múlva levesszük a hőfokot 170 fokra. Lényeges, hogy gőzmentes legyen a sütő. (Én egy vékony léccel résnyire kitámasztottam a sütő ajtaját.) A kis formában lévő tortácskákat kb. 35 percig, a 22 cm-es tortaformában lévőt kb. 45 percig sütjük. Tűpróba!
  4. Ha megsült a torta, rácsra téve kihűtjük. Ha kihűltek a torták, akkor levágjuk vékonyan a tetejét. A belsejüket kanállal óvatosan kivájjuk, de arra vigyázzunk, hogy a tortát ne vágjuk át, és körbe kb. fél cm maradjon a tésztából.
  5. A mázhoz kb. 5 dkg kristálycukrot karamellizálunk, majd ha szép a színe már akkor hozzáöntjük a tejet óvatosan, mert fröcsög, és kevergetve felolvasztjuk a karamellt.
  6. Ezután hozzáöntjük a maradék cukrot, és beletesszük az étcsokoládét is. Állandóan kevergetve besűrítjük egy kicsit (kb. 4-5 perc), majd belekeverjük a vajat. Lehúzzuk a tűzről, és egyneművé keverjük. Langyossá hűtjük. (Nekem nem volt elég türelmem, így egy kicsit jobban lefolyt a tortáról.)
  7. Amíg hűl a karamell, felmelegítjük a lekvárt, és körbekenjük vele a tortákat.
  8. Ezután rácsra tesszük a tortákat, és ráöntjük-kenjük a mázat. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
  9. Ha megdermedt a karamell, akkor felverjük a 7 dl tejszínt a porcukorral, vaníliás cukrokkal és a habfixálókkal.
  10. Óvatosan leemeljük a torták tetejét, és beletöltjük a tejszínhabot úgy, hogy magasabb legyen, mint a torta pereme. Ezután visszahelyezzük a "kalapjukat", és a hűtőbe tesszük rövid időre, majd szeletelve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 6191
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Indiáner torta és tortácskák karamellmázzal
Gonoszka1 428 recept

A Férjemmel beszéltünk arról, hogy régen a Keletinél volt az Eszkimó cukrászda, ami sajnos évekkel ezelőtt megszünt. Ott nagyon finom süteményeket lehetett kapni olcsón. Ott voltak ilyen mázzal indiánerek, lekvárral a máz alatt. Nagyon-nagyon finomak voltak. Ez adta az ötletet, hogy ilyen tortát készítsek. Azért készítettem két kis tortácskát is, mert az egyiket az egyik ismerősöm kisfiának sütöttem, aki most lett nyolc éves. Természetesen lehet 26 cm-es tortaformában is sütni, vagy kis halmokat nyomva kis indiánereket sütni. A pihentetési, hűtési időket nem számolom az előkészületi időhöz. A kikapart belsejét gondoltam, hogy lekvárral, tejszínnel és a lefolyt karamellel lerétegezem, de erre már nem volt időm, mert a Férjem egy kevés lekvárral és karamellel addigra megette.

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

A krémhez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...