Indiáner torta és tortácskák karamellmázzal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
17g tojássárgája54 kcal
-
67g tojásfehérje35 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g vaj17 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
A mázhoz
-
33g cukor129 kcal
-
17g tej9 kcal
-
12g vaj84 kcal
-
3g étcsokoládé18 kcal
-
46 kcal
A krémhez
-
117g növényi habtejszín293 kcal
-
18g porcukor71 kcal
-
13 kcal
-
4g habfixáló15 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
100g tojássárgája322 kcal
-
400g tojásfehérje208 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A mázhoz
-
200g cukor774 kcal
-
100g tej56 kcal
-
70g vaj502 kcal
-
20g étcsokoládé109 kcal
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
A krémhez
-
700g növényi habtejszín1757 kcal
-
110g porcukor426 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
24g habfixáló90 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
4.5g tojássárgája14 kcal
-
18g tojásfehérje9 kcal
-
4.5g cukor17 kcal
-
9g finomliszt33 kcal
-
2.2g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g vaj5 kcal
-
0.7g finomliszt2 kcal
A mázhoz
-
9g cukor35 kcal
-
4.5g tej3 kcal
-
3.1g vaj23 kcal
-
0.9g étcsokoládé5 kcal
-
4.5g sárgabaracklekvár13 kcal
A krémhez
-
31.5g növényi habtejszín79 kcal
-
4.9g porcukor19 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
-
1.1g habfixáló4 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18 g
Zsír
-
Összesen 44.5 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 214 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 453.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 206 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 127.3 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 87.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 145 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 190 micro
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.7 g
Zsír
-
Összesen 266.8 g
-
Telített zsírsav 211 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 1281 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2723.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 215 mg
-
Kálcium 360 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 763 mg
-
Nátrium 1239 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 764 g
-
Cukor 537 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 522.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 956 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 873 mg
-
Retinol - A vitamin: 935 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 226 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1139 micro
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 122.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 23.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
5 db tojássárgája
-
10 db tojásfehérje
-
20 dkg finomliszt
-
50 ml víz
-
1 csipet só
A mázhoz
-
1 dl tej
-
7 dkg vaj
-
2 dkg étcsokoládé
A krémhez
-
7 dl növényi habtejszín
-
11 dkg porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
3 csomag habfixáló
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a tojássárgákat a vízzel és 5 dkg liszttel kikeverjük. A tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákba óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Ezután szórjuk hozzá 2-3 részletben a lisztet, és óvatosan összekeverjük.
- A tortaformákat vajjal és liszttel kikenjük, és a tésztát belesimítjuk.
- 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, majd pár perc múlva levesszük a hőfokot 170 fokra. Lényeges, hogy gőzmentes legyen a sütő. (Én egy vékony léccel résnyire kitámasztottam a sütő ajtaját.) A kis formában lévő tortácskákat kb. 35 percig, a 22 cm-es tortaformában lévőt kb. 45 percig sütjük. Tűpróba!
- Ha megsült a torta, rácsra téve kihűtjük. Ha kihűltek a torták, akkor levágjuk vékonyan a tetejét. A belsejüket kanállal óvatosan kivájjuk, de arra vigyázzunk, hogy a tortát ne vágjuk át, és körbe kb. fél cm maradjon a tésztából.
- A mázhoz kb. 5 dkg kristálycukrot karamellizálunk, majd ha szép a színe már akkor hozzáöntjük a tejet óvatosan, mert fröcsög, és kevergetve felolvasztjuk a karamellt.
- Ezután hozzáöntjük a maradék cukrot, és beletesszük az étcsokoládét is. Állandóan kevergetve besűrítjük egy kicsit (kb. 4-5 perc), majd belekeverjük a vajat. Lehúzzuk a tűzről, és egyneművé keverjük. Langyossá hűtjük. (Nekem nem volt elég türelmem, így egy kicsit jobban lefolyt a tortáról.)
- Amíg hűl a karamell, felmelegítjük a lekvárt, és körbekenjük vele a tortákat.
- Ezután rácsra tesszük a tortákat, és ráöntjük-kenjük a mázat. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
- Ha megdermedt a karamell, akkor felverjük a 7 dl tejszínt a porcukorral, vaníliás cukrokkal és a habfixálókkal.
- Óvatosan leemeljük a torták tetejét, és beletöltjük a tejszínhabot úgy, hogy magasabb legyen, mint a torta pereme. Ezután visszahelyezzük a "kalapjukat", és a hűtőbe tesszük rövid időre, majd szeletelve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 6191
- Feltöltés dátuma: 2013. március 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A Férjemmel beszéltünk arról, hogy régen a Keletinél volt az Eszkimó cukrászda, ami sajnos évekkel ezelőtt megszünt. Ott nagyon finom süteményeket lehetett kapni olcsón. Ott voltak ilyen mázzal indiánerek, lekvárral a máz alatt. Nagyon-nagyon finomak voltak. Ez adta az ötletet, hogy ilyen tortát készítsek. Azért készítettem két kis tortácskát is, mert az egyiket az egyik ismerősöm kisfiának sütöttem, aki most lett nyolc éves. Természetesen lehet 26 cm-es tortaformában is sütni, vagy kis halmokat nyomva kis indiánereket sütni. A pihentetési, hűtési időket nem számolom az előkészületi időhöz. A kikapart belsejét gondoltam, hogy lekvárral, tejszínnel és a lefolyt karamellel lerétegezem, de erre már nem volt időm, mert a Férjem egy kevés lekvárral és karamellel addigra megette.