Illatos foszlós kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kaporka2011
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
88g finomliszt319 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
9g vaj63 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
5 kcal
-
41g tej23 kcal
-
0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
Összesen
501
kcal
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
350g finomliszt1274 kcal
-
60g porcukor232 kcal
-
35g vaj251 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
165g tej92 kcal
-
0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
Összesen
2003
kcal
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
51.5g finomliszt187 kcal
-
8.8g porcukor34 kcal
-
5.1g vaj37 kcal
-
5.9g tojássárgája19 kcal
-
2.9g friss élesztő3 kcal
-
24.3g tej14 kcal
-
0.6g vanília kivonat0 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0.4g narancshéj0 kcal
Összesen
294
kcal
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 127 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 322.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 21.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
501
kcal
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 49.5 g
Zsír
-
Összesen 46.1 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 509 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1290.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 314 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 611 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 340 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 86.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 393 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 309 micro
-
Kolin: 378 mg
-
Retinol - A vitamin: 383 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 501 micro
Összesen
2003
kcal
- 9% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 189.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
294
kcal
Hozzávalók
-
35 dkg finomliszt
-
6 dkg porcukor
-
3.5 dkg vaj
-
2 db tojássárgája
-
2 dkg friss élesztő
-
1.7 dl tej
-
1 teáskanál vanília kivonat (ha nincsen vanília kivonatunk, helyette egy vaníliarúd kikapart magja vagy 1 kis zacskó vaníliás cukor is megteszi)
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
0.5 narancsból nyert narancshéj
Elkészítés
- A tejet kézmelegre felmelegítjük. A receptben található cukormennyiségből két teáskanál cukrot belekeverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és az egészre rászórunk egy evőkanál lisztet. Az élesztőt felfuttatjuk.
- A lisztet egy dagasztóedénybe beleszitáljuk, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót, ami a receptben szerepel, és mikor az élesztő felfutott a tejben, ezt is hozzáadjuk.
- A masszát összedolgozzuk és megdagasztjuk. A tészta akkor kezd jó lenni, amikor már elválik az edény falától és szép homogén állagú lesz. (Ilyenkor én még 5 percig dagasztom, hogy jó levegős legyen a tészta.)
- Belisztezett edénybe tesszük, és letakarva, meleg helyen, 40 percig kelesztjük.
- Ezután 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát, és 4 egyenlő nagyságú fonatot sodrunk belőlük. Megfonjuk a kalácsot és sütőedénybe tesszük. Az edényben további 40 percig kelesztjük, majd 180 fokra felmelegített sütőben 20 percig sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2750
- Feltöltés dátuma: 2016. január 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Kaporka2011
12 recept
A receptet a youtube-on találtam meg, amikor kalács fonási technikák után böngésztem. Az eredeti receptet kicsit átalakítottam. Az eredmény pedig egy könnyű, illatos, foszlós kalács lett. Igaz, a kalácsfonási technikámon, amint az a képen is látszik, van még mit fejleszteni. :)