r
Nosalty Logó

Húsvéti fonott kalács

0,0

0 ÉRTÉKELÉS10 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Húsvéti fonott kalács
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

2335
Kalória
57.5g
Fehérje
415.3g
Szénhidrátok
43.7g
Zsír
72g
Víz
7.9g
Koleszterin
14.3g
Rost
33g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2335 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 14009 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 310 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.5 g

Zsír

  • Összesen
    43.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4473 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    270 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    575 mg
  • Nátrium
    3327 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    415.3 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    72 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    273 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    256 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    203 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 2335 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    345.3 g

Zsír

  • Összesen
    262 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    26838 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    1023 mg
  • Kálcium
    1621 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    691 mg
  • Foszfor
    3452 mg
  • Nátrium
    19963 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2491.5 g
  • Cukor
    198 mg
  • Élelmi rost
    86 mg

Víz

  • Összesen
    432.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1638 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    195 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1253 micro
  • Kolin:
    381 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1536 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1220 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    540 micro
Összesen 14009 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    595.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    443 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    9.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 310 kcal

Elkészítés

  1. A kétféle lisztet előmelegített tálba tesszük és jól összekeverjük.
  2. A tejből elveszünk egy fél bögrényit, egy kávéskanál cukrot teszünk bele, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy csipet lisztet szórunk a tetejére.
  3. A lisztet összekeverjük a cukorral, a sóval, beletesszük az olvasztott zsírt (vagy margarint), kevés lisztet szórunk rá, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük. A langyos tejjel elkezdjük kidolgozni. (Amikor már látjuk, hogy közepesen lágy a tészta, de még maradt egy kicsi tej, azt megisszuk, de a tésztához már nem adjuk hozzá!)
  4. Elkezdjük a tésztát szépen kidolgozni, 5 dkg margarinnal körbekenjük a tálat, és a tésztát alulról fölfelé húzva elkezdjük a dagasztást, majd amikor a tálról elfogyott a margarin, megint körbekenjük szintén 5 dkg-mal. Ezt harmadszorra is megismételjük, tehát 15 dkg margarint dolgozunk így bele a kalácsba. (Így tehát marad még 5 dkg margarinunk.)
  5. Amikor a tészta szép hólyagos, pici liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  6. Amíg kel, a gyúródeszkát is megmelegítjük, a nyújtófával együtt.
  7. A tésztát kivesszük a tálból és a következőt csinálhatjuk: vagy három darab szép fonott kalácsot készítünk, ami annyit jelent, hogy 3 x 9 rudat sodrunk, majd hármasával megfonjuk. (Akár hosszúkásan, akár koszorúvá formálva lehet készíteni.)
  8. A másik megoldás pedig, hogy a fele tésztából készítünk egy nagy vagy két kisebb kalácsot. A másik fele tésztát pedig kinyújtjuk, a megmaradt margarin felével megkenjük, összehajtogatjuk, majd nyújtjuk, megkenjük a maradék margarinnal és összehajtogatjuk. Addig, míg pihen, elkészítjük a kalácsokat.
  9. A hajtogatott tésztát kinyújtjuk, téglalap alakúra vágjuk, majd lekvárral megtöltjük. Lehet úgy összefogni, mint a túrós batyut, de lehet úgy is, hogy rombuszra fordítjuk a tésztát és a két csücskét összecsippentjük.
  10. 1 egész tojást és 1 sárgáját 1 evőkanál tejjel kikeverünk és ezzel kenjük meg a kalácsokat és a lekváros tésztácskákat. Mint a kelt tésztát, előmelegített sütőbe sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ezt a tésztát a televizíóban láttam, egy nagyon idős néni készítette és kemencében sütötte. Nekem annyira megtetszett, hogy még aznap elkészítettem. Fergeteges sikere lett, jöttek a lányaim, adtam a szomszédnak, és azóta csak ezt lehet sütni húsvétkor. Nagyon könnyű a tésztája, és ami nem tudom, hogy feltűnt-e, de a kenésen kívül nem kell bele tojás.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

5 étel, amit ne otthon készíts el – Van, amit...

Vannak ételek, amelyeket jobb, ha a profi séfekre bízunk – ezek elkészítése ugyanis olyan szaktudást és összetett technikákat igényelhet, ami túlmutat az otthoni főzés határain. Persze a bevállalósak tehetnek egy próbát, de sokszor nem éri meg a befektetett energia.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!