Húsvéti fonott kalács
- 10% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
333g finomliszt1213 kcal
-
167g rétesliszt607 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
8g só0 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
167g tej93 kcal
-
8g disznózsír75 kcal
-
33g margarin239 kcal
- 10% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
2000g finomliszt7280 kcal
-
1000g rétesliszt3640 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
50g só0 kcal
-
60g élesztő63 kcal
-
1000g tej560 kcal
-
50g disznózsír451 kcal
-
200g margarin1434 kcal
- 10% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
44.3g finomliszt161 kcal
-
22.2g rétesliszt81 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
1.3g élesztő1 kcal
-
22.2g tej12 kcal
-
1.1g disznózsír10 kcal
-
4.4g margarin32 kcal
- 10% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.5 g
Zsír
-
Összesen 43.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4473 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 170 mg
-
Kálcium 270 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 575 mg
-
Nátrium 3327 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 415.3 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 72 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 273 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 209 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 256 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 203 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 10% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 345.3 g
Zsír
-
Összesen 262 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 104 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 67 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 26838 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 1023 mg
-
Kálcium 1621 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 691 mg
-
Foszfor 3452 mg
-
Nátrium 19963 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 21 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2491.5 g
-
Cukor 198 mg
-
Élelmi rost 86 mg
VÍZ
-
Összesen 432.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1638 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 51 micro
-
K vitamin: 195 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 45 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1253 micro
-
Kolin: 381 mg
-
Retinol - A vitamin: 1536 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1220 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 540 micro
- 10% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 595.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 443 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 9.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Hozzávalók
-
200 dkg finomliszt
-
100 dkg rétesliszt
-
15 dkg cukor
-
5 dkg só
-
1 l tej
Elkészítés
- A kétféle lisztet előmelegített tálba tesszük és jól összekeverjük.
- A tejből elveszünk egy fél bögrényit, egy kávéskanál cukrot teszünk bele, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy csipet lisztet szórunk a tetejére.
- A lisztet összekeverjük a cukorral, a sóval, beletesszük az olvasztott zsírt (vagy margarint), kevés lisztet szórunk rá, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük. A langyos tejjel elkezdjük kidolgozni. (Amikor már látjuk, hogy közepesen lágy a tészta, de még maradt egy kicsi tej, azt megisszuk, de a tésztához már nem adjuk hozzá!)
- Elkezdjük a tésztát szépen kidolgozni, 5 dkg margarinnal körbekenjük a tálat, és a tésztát alulról fölfelé húzva elkezdjük a dagasztást, majd amikor a tálról elfogyott a margarin, megint körbekenjük szintén 5 dkg-mal. Ezt harmadszorra is megismételjük, tehát 15 dkg margarint dolgozunk így bele a kalácsba. (Így tehát marad még 5 dkg margarinunk.)
- Amikor a tészta szép hólyagos, pici liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Amíg kel, a gyúródeszkát is megmelegítjük, a nyújtófával együtt.
- A tésztát kivesszük a tálból és a következőt csinálhatjuk: vagy három darab szép fonott kalácsot készítünk, ami annyit jelent, hogy 3 x 9 rudat sodrunk, majd hármasával megfonjuk. (Akár hosszúkásan, akár koszorúvá formálva lehet készíteni.)
- A másik megoldás pedig, hogy a fele tésztából készítünk egy nagy vagy két kisebb kalácsot. A másik fele tésztát pedig kinyújtjuk, a megmaradt margarin felével megkenjük, összehajtogatjuk, majd nyújtjuk, megkenjük a maradék margarinnal és összehajtogatjuk. Addig, míg pihen, elkészítjük a kalácsokat.
- A hajtogatott tésztát kinyújtjuk, téglalap alakúra vágjuk, majd lekvárral megtöltjük. Lehet úgy összefogni, mint a túrós batyut, de lehet úgy is, hogy rombuszra fordítjuk a tésztát és a két csücskét összecsippentjük.
- 1 egész tojást és 1 sárgáját 1 evőkanál tejjel kikeverünk és ezzel kenjük meg a kalácsokat és a lekváros tésztácskákat. Mint a kelt tésztát, előmelegített sütőbe sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 75 perc
- Receptkönyvben: 74
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 21826
- Feltöltés dátuma: 2010. április 01.
Ajánló
Ajánlani csak azt tudom, hogy szívvel-lélekkel dolgozzuk ki, és amit én minden kelt tésztánál teszek, a tepsiben van egy kis lábosom (pici!) amit csak erre használok, és sütés előtt beteszem a vízzel teli (kb. 1 dl) edényt a sütőbe, ezáltal magasabb és könnyebb lesz a kelt tészta. Ha kevesebb cukrot teszünk a tésztájába, kenyérnek is megállja a helyét. Sőt, ha a főtt sonkát, vagy csülköt kihűtjük, feldaraboljuk, belegöngyölhetjük a tésztába, és azzal süthetjük meg. Az asztal körül ülve, mikor felvágom, senki nem tud ellenállni a látványnak és a gyönyörű, finom ételnek. Ha édességnek készítem, egy finom aromás tea, vagy kakaó ilik hozzá, ha hússal töltöm, akkor pedig, valamilyen finom rozé bort tudok elképzelni mellé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Ezt a tésztát a televizíóban láttam, egy nagyon idős néni készítette és kemencében sütötte. Nekem annyira megtetszett, hogy még aznap elkészítettem. Fergeteges sikere lett, jöttek a lányaim, adtam a szomszédnak, és azóta csak ezt lehet sütni húsvétkor. Nagyon könnyű a tésztája, és ami nem tudom, hogy feltűnt-e, de a kenésen kívül nem kell bele tojás.