r
Nosalty Logó

Vaj házilag, tejszínből

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Vaj házilag, tejszínből
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 730 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 292 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    71.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 122 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    77.3 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    429.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    85 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    158.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    698 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    685 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    150 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 730 kcal
  • 2% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    30.9 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    279 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    274 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 292 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű habtejszínt kézi habverővel elkezdjük felverni, pont, mintha habot csinálnánk. A házi vaj esetében azonban pont az a cél, amit tejszínhabkészítésnél próbálunk elkerülni: túl kell verni a tejszínt, amíg szétesik és túrószerű lesz.
  2. Amikor már jól láthatóan kicsapódott a vaj a tejszínből, egy szitán leszűrjük-csöpögtetjük róla az írót. Nem szabad erősen a szitához nyomni a vajat, hiszen nem akarjuk átpasszírozni rajta. A felfogott írót se öntsük ki, remekül használható süteményekbe.
  3. A lecsepegtetett vajat ezután jeges vízbe merítjük, ahol kézzel átgyúrjuk kicsit. Ez azért szükséges, mert így a maradék folyadék is leázik róla, a vaj pedig összeáll és jól formázható lesz.
  4. A házi vajat ezután folpackra tesszük, szorosan hengerré tekerjük, majd pár órára hűtőbe tesszük dermedni.
  5. A házi vajat ezután pont úgy tudjuk használni, ahogyan bolti társait. Ha már belejöttetek a készítésbe, érdemes fűszerezéssel is kísérletezni, vagy csak egyszerűen kicsit megsózni a vajat.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 2909
  • Feltöltés dátuma: 2023. június 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vaj házilag, tejszínből
Rosanics Petra 351 recept

Akár hiszitek, akár nem, házilag vajat készíteni a világ egyik legkönnyebb dolga. Mindössze tejszínre és egy szűk negyed órára van csak hozzá szükség, a végeredmény pedig garantáltan elégedettséggel tölt el mindenkit! Aki vert már túl valaha tejszínhabot, el is jutott féltávig - ilyenkor azonban véletlenül se dobjátok ki az elrontott tejszínt, hiszen pont így készül a házi vaj.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...