Vaj házilag, tejszínből
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 12.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 71.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 26.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
122
kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 77.3 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 429.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 173 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 85 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 158.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 698 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 685 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 150 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
730
kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 30.9 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 171.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 63.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 279 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 274 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
292
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
2.5 dl habtejszín
Elkészítés
- A szobahőmérsékletű habtejszínt kézi habverővel elkezdjük felverni, pont, mintha habot csinálnánk. A házi vaj esetében azonban pont az a cél, amit tejszínhabkészítésnél próbálunk elkerülni: túl kell verni a tejszínt, amíg szétesik és túrószerű lesz.
- Amikor már jól láthatóan kicsapódott a vaj a tejszínből, egy szitán leszűrjük-csöpögtetjük róla az írót. Nem szabad erősen a szitához nyomni a vajat, hiszen nem akarjuk átpasszírozni rajta. A felfogott írót se öntsük ki, remekül használható süteményekbe.
- A lecsepegtetett vajat ezután jeges vízbe merítjük, ahol kézzel átgyúrjuk kicsit. Ez azért szükséges, mert így a maradék folyadék is leázik róla, a vaj pedig összeáll és jól formázható lesz.
- A házi vajat ezután folpackra tesszük, szorosan hengerré tekerjük, majd pár órára hűtőbe tesszük dermedni.
- A házi vajat ezután pont úgy tudjuk használni, ahogyan bolti társait. Ha már belejöttetek a készítésbe, érdemes fűszerezéssel is kísérletezni, vagy csak egyszerűen kicsit megsózni a vajat.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 39
- Össznézettség: 2909
- Feltöltés dátuma: 2023. június 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Akár hiszitek, akár nem, házilag vajat készíteni a világ egyik legkönnyebb dolga. Mindössze tejszínre és egy szűk negyed órára van csak hozzá szükség, a végeredmény pedig garantáltan elégedettséggel tölt el mindenkit! Aki vert már túl valaha tejszínhabot, el is jutott féltávig - ilyenkor azonban véletlenül se dobjátok ki az elrontott tejszínt, hiszen pont így készül a házi vaj.