r
Nosalty Logó

Házi mandulavaj

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Bodon Judit dietetikus
Házi mandulavaj
adag
Előkészítés
perc
  • 23% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 54% Zsír
Összesen 295 kcal
  • 23% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 54% Zsír
Összesen 1180 kcal
  • 23% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 54% Zsír
Összesen 590 kcal
  • 23% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 54% Zsír
  • 4% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    26.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    508.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    241 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    2.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 295 kcal
  • 23% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 54% Zsír
  • 4% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.8 g

Zsír

  • Összesen
    105 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2032.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    472 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    536 mg
  • Foszfor
    962 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    48 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 1180 kcal
  • 23% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 54% Zsír
  • 4% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.4 g

Zsír

  • Összesen
    52.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1016.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    236 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    268 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    4.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 590 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hántolatlan (azaz a barna, belső héjat még viselő) egész mandulákat helyezzük a késes aprítógépbe, és kezdjük el aprítani a mandulát.
  2. A mandulavaj készítésének trükkje a fokozatosság, és a türelem. Ne akarjuk látni rögtön a mandulakrémet, először nyilván a hagyományos aprítás zajlik majd, és egyszer csak, 5-10 perc után lesz krémes állagú az étel. Legyünk türelmesek, 10-30 másodpercnyi aprítás után mindig kapargassuk le az aprítóedény faláról a krémet, majd aprítsunk újra.
  3. 5-10 perc után kárpótolni fog minket a krémes végeredmény, annak látványa, hogy a kemény mandulából, magas (és egészséges) zsírtartalmának köszönhetően miként lesz kenhető krém.
  4. Ez a natúr változat, készíthetjük ugyanezt pirított mandulából, és ízesíthetjük is a krémünket ízlésünk szerint, akár mézzel, akár fűszerekkel, sóval is.
  5. A kész krémet jól záródó edényben felhasználásig a hűtőben tároljuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 48
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 13200
  • Feltöltés dátuma: 2016. július 18.

Receptkategóriák

Házi mandulavaj
Bodon Judit dietetikus 31 recept

Egy mandulavajat igénylő recepthez készítettem el ezt a különlegességet. Amilyen macerásnak hangozhat, hogy készítsünk otthon mandulavajat, igazából annyira egyszerű. Persze kell hozzá egy késes aprítógép és némi (sok) türelem. De ezen kívül más nem nagyon.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...