Házi mandulavaj
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Bodon Judit dietetikus
adag
Előkészítés
perc
- 23% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 54% Zsír
- 4% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 26.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 508.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 118 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 241 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 2.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
295
kcal
- 23% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 54% Zsír
- 4% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.8 g
Zsír
-
Összesen 105 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2032.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 472 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 536 mg
-
Foszfor 962 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 48 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
1180
kcal
- 23% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 54% Zsír
- 4% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.4 g
Zsír
-
Összesen 52.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1016.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 236 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 268 mg
-
Foszfor 481 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 4.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
590
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A hántolatlan (azaz a barna, belső héjat még viselő) egész mandulákat helyezzük a késes aprítógépbe, és kezdjük el aprítani a mandulát.
- A mandulavaj készítésének trükkje a fokozatosság, és a türelem. Ne akarjuk látni rögtön a mandulakrémet, először nyilván a hagyományos aprítás zajlik majd, és egyszer csak, 5-10 perc után lesz krémes állagú az étel. Legyünk türelmesek, 10-30 másodpercnyi aprítás után mindig kapargassuk le az aprítóedény faláról a krémet, majd aprítsunk újra.
- 5-10 perc után kárpótolni fog minket a krémes végeredmény, annak látványa, hogy a kemény mandulából, magas (és egészséges) zsírtartalmának köszönhetően miként lesz kenhető krém.
- Ez a natúr változat, készíthetjük ugyanezt pirított mandulából, és ízesíthetjük is a krémünket ízlésünk szerint, akár mézzel, akár fűszerekkel, sóval is.
- A kész krémet jól záródó edényben felhasználásig a hűtőben tároljuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 48
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 13200
- Feltöltés dátuma: 2016. július 18.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Bodon Judit dietetikus
31 recept
Egy mandulavajat igénylő recepthez készítettem el ezt a különlegességet. Amilyen macerásnak hangozhat, hogy készítsünk otthon mandulavajat, igazából annyira egyszerű. Persze kell hozzá egy késes aprítógép és némi (sok) türelem. De ezen kívül más nem nagyon.