Házi májkrém ahogy vidékikonyha készíti
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 31% Zsír
-
125g csirkemáj149 kcal
-
75g vaj538 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
Összesen
698
kcal
- 10% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 31% Zsír
-
500g csirkemáj595 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
Összesen
2790
kcal
- 10% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 31% Zsír
-
55.6g csirkemáj66 kcal
-
33.4g vaj239 kcal
-
10g vöröshagyma4 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0.3g kakukkfű0 kcal
Összesen
310
kcal
- 10% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.1 g
Zsír
-
Összesen 66.9 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 593 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 648.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 398 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 127.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4635 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 742 micro
-
Kolin: 259 mg
-
Retinol - A vitamin: 4616 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 210 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 50 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
698
kcal
- 10% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 88.6 g
Zsír
-
Összesen 267.6 g
-
Telített zsírsav 159 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 2370 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2593.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 277 mg
-
Kálcium 153 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 1592 mg
-
Nátrium 392 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 508.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18539 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 83 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 102 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 9 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 49 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2966 micro
-
Kolin: 1035 mg
-
Retinol - A vitamin: 18463 micro
-
α-karotin 55 micro
-
β-karotin 841 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 200 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
2790
kcal
- 10% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 29.8 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 264 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 288.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 56.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2062 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 330 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 2054 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 94 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 22 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
310
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg csirkemáj
-
30 dkg vaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A vöröshagymát vágjuk apróra, a kakukkfüvet hideg vízzel öblítsük le, a vajat vágjuk kockákra.A csirkemájat daraboljuk fel 3-4 centis darabokra.
- Egy serpenyőben a hagymáta fokhagymával és a kakukkfűszárral kevés vajon üvegesre pirítjuk, majd egy tányérban félretesszük.
- Ugyanebben a serpenyőben szintén kevés vajon a csirkemájat folytonos kevergetés-rázogatás közben készre pirítjuk - míg teljesen átsül. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy átsült-e, vegyünk ki egy darabot, és vágjuk ketté késsel. Ha már egységes barna, átsült.A májat sütés közben frissen őrölt borssal ízesítjük. Sót egyelőre nem teszünk bele.
- A lepirított hozzávalókat a maradék felkockázott vajjal a turmixgépbe töltjük. Ekkor sóval, és ízlés szerint újra frissen őrölt borssal ízesítjük. Ha a turmixgép nehezen bír a hozzávalókkal, a sütőserpenyőbe engedünk kevés hideg vizet (kb. egy-másfél dl), és a keverőedénybe öntjük. A turmixgépet rázogatással lehet segíteni, hogy mindent szépen bedolgozzon. Ha finom, egységes masszát kaptunk, lekapcsoljuk. Ez néhány percet vesz csak igénybe.
- A kész masszát finom lyukú szűrőn átszűrjük, és kisebb edényekbe töltjük. Az edénykéket a hűtőbe tesszük, hogy a májkrém megdermedjen.
- Másnap óvatosan felolvasztunk kb. 50 gvajatépp csak annyira, hogy ne csapódjon ki, hanem szép krémes maradjon. Az olvasztott vajjal bevonjuk a májkrémes edények felszínét vékony (kb 2 mm-es) rétegben, így légmentesen zárjuk.Újra hűtőbe tesszük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.
- Receptkönyvben: 202
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 25914
- Feltöltés dátuma: 2013. november 08.
Ajánló
Készíthetünk hozzá vékony pirítóst a sütőben. Ehhez a kenyeret előzetesen fagyasszuk le, hogy egészen vékony szeleteket lehessen szelni belőle. A kenyérszeleteket egy tepsibe fektetjük, olívaolajjal meglocsolgatjuk, majd sóval, fokhagymával és friss rozmaringgal ízesítjük. Forró sütőben kb. negyed óra alatt barnára pirítjuk. A meleg pirítóst gazdagon megkenjük a májkrémmel. Ha esetleg némi házi, fűszeres csatni is van kéznél - az ízhatás tökéletes!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A vajjal bevont edényekben a házi májpástétom nagyjából két hétig eláll. Ha megbontottunk egy edényt, mielőbb - néhány napon belül - fogyasszuk el.