r
Nosalty Logó

Házi készítésű sűrített húsleves alaplé

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
RAW
Házi készítésű sűrített húsleves alaplé
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 296 kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1774 kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 51 kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    390.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    202 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    423.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 296 kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    153.5 g

Zsír

  • Összesen
    124.2 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    619 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2344 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    1213 mg
  • Nátrium
    658 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    2542.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    338 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    493 mg
  • Retinol - A vitamin:
    338 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1774 kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    67 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 51 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy mély lábosba helyezzük a húst, a borssal és köménnyel megszórjuk.
  2. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb 10 cm-rel ellepje.
  3. 5-6 órán keresztül mérsékelt tűzön forrni hagyjuk.
  4. Szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. A húst ízlés szerint felhasználjuk más ételekben.
  5. Szedjük le róla a zsírt egészen, aztán tegyük ismét föl, és hagyjuk mindaddig forrni, míg egész sűrűre be nem főtt.
  6. Néha előfordul, hogy több zsír marad rajta a második forralás után is. Ezzel nincs gond, ugyanis nagyon könnyen le lehet szedni a tetejéről.
  7. Ha kihűlt, tegyük tárolóedényekbe, az így kapott kocsonya hűtőszekrényben akár 1 hétig is tárolható, vagy fagyasszuk le, így akár 6 hónapig felhasználható.
  8. Használatkor tegyünk a kocsonyából egy kanálnyit egy csésze forró vízbe, és így épp oly erős, és jó húslevest fogunk nyerni, mint bármilyen friss húsleves.
  • Elkészítettem: 89 alkalommal
  • Receptkönyvben: 76
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 46
  • Össznézettség: 18895
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 24.

Ajánló

Hosszan eltartható házi alaplé, ajánlom mindenkinek!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az eredeti ősi neve ennek a receptnek Útravaló- vagy zseb-húsleves. Régi Magyar recept, egy "öreg" foszladozó szakácskönyvből, Rézi néni konyhájából. Nagyon finom alaplét lehet így készíteni... nem túlzok, ha azt mondom, ilyen finomat sehol nem lehet venni a boltokban. Mivel só nincsen benne, így nyugodtan használhatjuk alapléként bármilyen ételhez, nem kell attól félni, hogy elsózzuk. Valljuk be, sokszor a kockához nyúlunk, mert sem időnk, sem energiánk nem engedi meg, hogy egy igazi levesalapot készítsünk. Ha meg el is készítjük az alaplevet, igen macerás a lefagyasztása, mert sok kell belőle, aztán meg nehéz felolvasztani, ha már fagyasztásra kerül a sor, stb, stb... Ez egy koncentrált, sűrű kocsonya, amit kevés forró vízzel ízletes alaplévé varázsolhatunk. Kevesebb kell belőle, mint az alaplevesből, és még a fagyasztóban sem foglal el annyi helyet. Egyszer egy héten vagy egy hónapban elég elkészíteni, és azonnal használható:) Zöldséget és sót ne tegyünk bele csak húst, csontot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...