Házi fügelekvár
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
132
kcal
- 0% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
1320
kcal
- 0% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 67.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 8 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.2 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
132
kcal
- 0% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 671.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 388 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 341.5 g
-
Cukor 324 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 613.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 421 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
1320
kcal
- 0% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 69.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 8 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.2 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
136
kcal
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
Elkészítés
- A fügéket megmossuk, a végeiket levágjuk, majd felnegyedeljük és egy lábosba tesszük őket.
- Felöntjük hideg vízzel, hozzáadjuk a két fahéjrudat, belekaparjuk a vanília magjait és a vaníliarudat is beledobjuk.
- Felforraljuk az egészet, majd krumplinyomóval kicsit átnyomkodjuk.
- Hozzákeverjük a cukrot, és alacsony lángon tovább főzzük, míg sűrű lesz. Gyakran kevergessük, nehogy odaégjen.
- A vanília- és fahéjrudakat kivesszük a keverékből. Ilyenkor még elég darabos, ezért kézi botmixerrel lepürésítjük, de ha hagyhatjuk így is, ha szeretjük.
- Végül hozzáöntjük a citrom levét, és forraljuk még egy kicsit.
- Akkor jó a lekvár, ha sűrű és ragadós. Előzőleg sterilizált, jól zárható üvegekbe töltögetjük, majd fejre állítjuk kb. 20-30 percre. Letakarva hagyjuk egy napot állni, hogy legyen ideje kihűlni.
- Fogyaszthatjuk sósan és édesen - vajas kalácson vagy sajttál mellé nagyon ütős.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 270
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 61
- Össznézettség: 329360
- Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 22.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi gasztroajándék
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Mint ahogy a legtöbb gyümölcsöt, a fügét is változatosan lehet elkészíteni. Ha sok fügénk van, és már nem tudunk mit kezdeni vele, remek választás egy sűrű-ragacsos fügelekvár, ami sós és édes ételekhez egyaránt remekül passzol. Elsősorban sütikhez, palacsintába, zabkására, kenyérre kenve szoktuk fogyasztani, de sajttál mellé vagy sült húshoz ugyanúgy kitűnő kísérő. Mi most vaníliával és fahéjjal megbolondítva készítettük, de rummal és más karakteres fűszerekkel is pompás édesség lehet. Ráadásul érdemes többet készíteni belőle, mert ajándéknak is igazán különleges.