r
Nosalty Logó

Hagyományos gőzgombóc

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gréti
Hagyományos gőzgombóc
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A gőzgombóchoz

Az öntethez

A szóráshoz

393
Kalória
10.4g
Fehérje
69.6g
Szénhidrátok
6.2g
Zsír
14.3g
Víz
33.6g
Koleszterin
2.1g
Rost
15.6g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gőzgombóchoz

Az öntethez

A szóráshoz

Összesen 393 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gőzgombóchoz

Az öntethez

A szóráshoz

Összesen 2355 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A gőzgombóchoz

Az öntethez

A szóráshoz

Összesen 169 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.6 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 393 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.7 g

Zsír

  • Összesen
    37.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    202 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2477.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    1135 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    140 mg
  • Foszfor
    629 mg
  • Nátrium
    436 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    417.9 g
  • Cukor
    93 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    85.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    146 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    182 mg
  • Retinol - A vitamin:
    145 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    297 micro
Összesen 2355 kcal
  • 10% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    6.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 169 kcal

Elkészítés

A gőzgombóchoz

  1. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy-két kanálka cukrot, amitől még jobban beindulnak a folyamatok.
  2. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, ettől még levegősebb lesz a tészta majd. A közepébe lyukat képezünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, ami lehet olaj is, így kézzel, vagy először géppel, aztán kézzel összedolgozzuk.
  3. Konyharuhával letakarva meleg helyen hagyjuk megkelni.
  4. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, késsel vagy derelyevágóval kb. 10x10-es lapokba vágjuk.
  5. A sűrű 100%-os szilvalekvárból minden lapra teszünk egy-egy kanállal, majd begömbölyítjük a tésztába.
  6. Egy nagy lábasban vizet forralunk, rátesszük a pároló edényt vagy kinyitható szűrőt, és fedő alatt gőzben kb 10-15 perc alatt készre pároljuk. Használhatunk bambuszból készült, kínai párolóedényt is.

Az öntethez

  1. A tojássárgákat a tejjel és a cukorral jól elkeverjük egy közepes fém- vagy hőálló üvegtálban, majd gőz fölött, habverővel folyamatosan fel-le, mintha habot vernénk, finom krémet készítünk belőle. Menet közben adjuk hozzá a vaníliarúdból kikapart magokat is. Amikor szép fényes-krémes vegyük le a gőzről.

A szóráshoz

  1. Amikor elkészült minden, a gombócokat leöntjük szósszal (és/vagy olvasztott vajjal), megszórjuk cukrozott darált mákkal és tálalunk, jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Főzés ideje: 15 perc

Németek, osztrákok, csehek és szlovákok mind magukénak vallják a gőzgombócot. Talán mindegy is ki készítette először, a lényeg, hogy aki kóstolja, szinte kivétel nélkül beleszeret. Ez az egyik legegyszerűbb, és legjobb recept, természetesen szupersűrű szilvalekvárral, próbáljátok ki!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Tejbegrízgombóc

A legegyszerűbb és leggyorsabb gombócok bizony tejbegrízből készülnek: a sűrű masszából gurított labdacsok morzsában, mákban, dióban is megfürödhetnek, tálalásukhoz pedig sodót, ...

Lakos Benedek

Citromisu

Tiramisu, a legismertebb, legjobb olasz sütikülönlegesség, mely citrommal készítve a legüdítőbb változat. Nemcsak nyáron, bármely évszakban elkészíthető!

Gréti

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!