Gyors kelesztésű kenyér
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
75g finomliszt273 kcal
-
83 kcal
-
2g só0 kcal
-
3 kcal
-
75g víz0 kcal
-
3g lenmag13 kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
300g finomliszt1092 kcal
-
332 kcal
-
7g só0 kcal
-
13 kcal
-
300g víz0 kcal
-
10g lenmag53 kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
41.6g finomliszt151 kcal
-
13.9g teljes kiőrlésű liszt46 kcal
-
1g só0 kcal
-
0.6g instant élesztő2 kcal
-
41.6g víz0 kcal
-
1.4g lenmag7 kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 989.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 184 mg
-
Nátrium 685 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 87.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3956.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 117 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 227 mg
-
Foszfor 737 mg
-
Nátrium 2739 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 307.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 348.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 208 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 339 micro
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 548.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 380 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 48.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Hozzávalók
-
300 g finomliszt
-
1 tk só
-
1 kávéskanál instant élesztő
-
300 ml víz
Elkészítés
- A kétféle lisztet a sóval és a száraz élesztővel összekeverjük egy öblös tálban, amely kelesztésre is alkalmas. Érdemes a műveleteket egyetlen tálban a mérlegen végezni, mivel grammban mérjük a víz súlyát is.
- 300 gramm vizet adagolunk a száraz anyagokhoz. Figyeljük a mérleget, ahogy öntjük a vizet, mikor éri el a 300 grammnyi súlynövekedést.
- Néhány perc alatt egy kanál vagy lapát segítségével összekeverjük a tésztát, és a tál közepére rendezzük.
- Folpack-kal vagy a kelesztő tál tetejével lefedjük, és langyos vagy meleg helyre tesszük pihenni. Időnktől függően a tészta 8-10 órát pihenjen, de 1-2 óra kelesztés után is folytatható a munka.
- Félidőnél, vagy a kelesztés vége előtt 1-2 órával egy műanyag, szélesebb lapáttal (a legjobb a krémes süteményeknél használt krémlapát) nyújtjuk a tésztát. Ezt úgy végezzük, hogy a lapátot a tészta egyik oldaláról átlósan húzzuk a másik oldala felé, majd haladunk az óra járása szerint körben, és folyamatosan átlós irányban nyújtjuk a túlsó oldalra a tészta felső részét, kis hidakat képezve a felszínen. Ezt folytatjuk néhány percig, majd pihentetjük a tésztát.
- Addig 220 fokra (szinte a legmagasabb fokozatra) kapcsoljuk a sütőt, amelybe behelyezünk egy fedeles fémedényt, hogy átforrósodjon.
- A forró fémedénybe tesszük a tésztát cipó vagy hosszúkás alakban (kinek mi tetszik), és meghintjük a tetejét kevés liszttel és ízlés szerint magokkal.
- Ezt követően fedővel a sütőbe toljuk fél órára. Az idő leteltével 10-15 percig fedő nélkül sütjük.
- Ha kész, kiborítjuk a rácsra, és hagyjuk kissé hűlni.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 106
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9946
- Feltöltés dátuma: 2012. március 14.
Ajánló
Vigyázzunk, ha régi vágású, erős sütőnk van, ugyanis könnyen megéghet a kenyér alsó fele. Célszerű cserepet helyezni a sütő aljába, hogy eloszlassa a hőt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Mindig megcsodálom a kis, hangulatos pékségeket, az illatok becsalogatnak, és mégha nem is vagyok éhes, muszáj belekóstolnom egy pogácsába, croissant-ba. Különösen, ha külföldre van szerencsém utazni. Számomra egy idegen kultúra mindennapi életének megfigyelésébe beletartozik, hogy lássam, mit esznek, milyenek a piacok és a pékségek. Ez pedig nem megy másképp, mint hogy szó szerint bele kell kóstolni a mindennapokba. Szeretem a friss pékáru illatát, bárhol is legyek. Gondoltam, becsempészem az otthonom falai közé is. Sokan úgy gondolják, kenyeret sütni nehéz munka és sok idő. Ez a recept rácáfol az előítéletekre. Bátran próbálkozzunk vele, igazán sokféleképpen variálható, kedvünk szerint!