Füzéri páránfőtt
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
38g tej21 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
A tetejére
Összesen
896
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.5 g
Zsír
-
Összesen 54.4 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 114 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1153.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 475 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 433 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.8 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 44.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 222 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 99 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 217 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 49 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
896
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 148.3 g
Zsír
-
Összesen 435.1 g
-
Telített zsírsav 149 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 90 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 163 g
-
Koleszterin 908 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9226.6 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 249 mg
-
Kálcium 3801 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 1168 mg
-
Foszfor 3464 mg
-
Nátrium 449 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 24 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 702.7 g
-
Cukor 241 mg
-
Élelmi rost 68 mg
VÍZ
-
Összesen 352.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1773 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 789 micro
-
Kolin: 518 mg
-
Retinol - A vitamin: 1739 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 390 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 603 micro
Összesen
7160
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 22.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 473.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 195 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 178 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 18.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
367
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A vajat habosra keverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót EGYENKÉNT, a tejet csak a végén, nehogy túl sok legyen.
- Alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat. Akkor jó a tészta, ha fánkszerű, lágy, de azért nem folyós-nyúlós. Addig dagasszuk, míg felhólyagosodik, és elválik a kezünktől. Ez az édesség bizony a befektetett munkától lesz igazán finom.
- Ha már jónak tűnik a tészta, liszttel meghintjük, konyharuhát teszünk rá, és kb. háromszorosára kelesztjük. (Ennek ideje sok mindentől függ! A hozzávalók alaphőmérsékletétől, a helység hőmérsékletétől, az élesztő frissességétől, stb... Nekem néha fél óra is elég hozzá, máskor egy óra is kell!)
- Ha szépen megkelt, akkora darabokat tépünk belőle, amekkorákból két tenyerünk közt guszta kis gombócokat tudunk görgetni óvatosan - de az is jó módszer, ha kilisztezett deszkára borítjuk, s bögrével szaggatjuk.
- Eközben a legnagyobb lábasunkban úgy forralunk vizet, hogy annak szájára szorosan rákötünk zsineggel (vagy rágumizunk) egy konyharuhát vagy textilpelenkát.
- Ide, a FESZESEN megkötött konyharuhára rakosgatjuk egymástól tisztes távolságra a tészta labdacsokat, melyeket aztán lefedünk egy nagyobb, mély paraszttállal. A forró gőzben alakul ki a tészta jellegzetes állaga. Bő negyed óra alatt készül el a páránfőtt, ekkor tálra tesszük a gombócokat.
- Még forrón olvasztott vajat csurgatunk rájuk, s rögtön meghempergetjük őket cukrozott mákban, dióban.
- Lehetőleg még forrón tálaljuk, mert frissen az igazi!
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 22
- Össznézettség: 24240
- Feltöltés dátuma: 2011. március 08.
Ajánló
Akácméz, cukrozott - darált dió, mandula, mák, esetleg baracklekvár - de adhatunk mellé vaníliasodót, vagy megtölthetjük szilvalekvárral is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- babakonyha:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ez is egy gyöngyszem Borbás Marcsi receptjei közül. Nagyon szeretem, de csak ritkán durálom neki magam az elkészítésének. (Legalább nem hízom addig sem annyira. :-)) Szerintem igazi Karácsonyi édesség, mézzel megcsurgatva a legfinomabb! Ha már nem friss (pár órával később vagy akár másnap), akkor a mikróhullámú sütőbe téve, pár másodperc alatt új életet lehelhetünk bele.