Fűszeres zabpehely-torta mentás epermártással
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tortához
-
19g zabpehely71 kcal
-
75g tej42 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
6g barna cukor24 kcal
-
4g mazsola11 kcal
-
6g méz19 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
2g vaj13 kcal
-
8 kcal
A mártáshoz
-
63g eper19 kcal
-
6g barna cukor24 kcal
-
4g vaj27 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
-
23g menta16 kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tortához
-
150g zabpehely569 kcal
-
600g tej336 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
50g barna cukor190 kcal
-
30g mazsola90 kcal
-
50g méz152 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g zabpehelyliszt61 kcal
A mártáshoz
-
500g eper150 kcal
-
50g barna cukor190 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
5g balzsamecet4 kcal
-
180g menta126 kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tortához
-
7.9g zabpehely30 kcal
-
31.8g tej18 kcal
-
2.6g vaj19 kcal
-
8.7g tojás11 kcal
-
2.6g barna cukor10 kcal
-
1.6g mazsola5 kcal
-
2.6g méz8 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
0.8g zabpehelyliszt3 kcal
A mártáshoz
-
26.5g eper8 kcal
-
2.6g barna cukor10 kcal
-
1.6g vaj11 kcal
-
0.3g balzsamecet0 kcal
-
9.5g menta7 kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 501.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 187 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 159 mg
-
Nátrium 78 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 91.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 144 micro
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.1 g
Zsír
-
Összesen 116.4 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 742 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4010.8 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 98 mg
-
Kálcium 1493 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 474 mg
-
Foszfor 1273 mg
-
Nátrium 628 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 363.3 g
-
Cukor 208 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 730.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1262 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 335 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 445 micro
-
Kolin: 543 mg
-
Retinol - A vitamin: 863 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 181 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1150 micro
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 212.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tortához
- A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben, vajon megpirítjuk, pár perc múlva hozzáadjuk a cukor felét, ezzel is pirítjuk egy kicsit, amíg a cukor rá karamellizálódik a zabpehelyre, majd felöntjük a forró tejjel, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat és a gyömbért. 10-15 percig kevergetve, főzzük, majd lekapcsoljuk, és fedő alatt hagyjuk hűlni.
- A pitesütőt kivajazzuk, és kiszórjuk zabpehely liszttel. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tojások sárgáját a cukor másik felével, a mézzel és a vaníliával habosra keverjük. Hozzákeverjük a megfőtt zabpehelyhez.
- Majd a tojásfehérjék keménnyé vert habját óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze.
- Majd 190 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A sütőben hagyjuk langyosra hűlni.
- Az epermártáshoz az epreket, ha túl nagy szemek, negyedeljük, a serpenyőbe tesszük a vajat, majd a cukrot, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a gyümölcsöt, átforgatjuk, majd rálocsoljuk a balzsamecetet, és egy-két perc alatt összeforraljuk. Majd tálaláskor megszórjuk friss, apróra vágott mentával.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 27
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 53
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3422
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 25.
Ajánló
A zabpehely rendkívül egészséges, főzött állapotban alacsony a glikémiás index (GI) értéke, így diétázók és diabetikusok számára is nagyszerű, tápláló étel. Kalóriatartalma igen alacsony, viszont rostban gazdag, ami nagyon jót tesz az anyagcserének. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1, B2, B3, B6 és K-vitamint, valamint az ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben. Az eper szintén nagyon egészséges gyümölcs a hosszú téli, vitaminszegény hónapok után feltölti a testet és a lelket. Több mint 300 olyan anyagot tartalmaz, amelyek kedvezően hatnak az egészségre. C-vitamin tartalma meghaladja a citromét és a narancsét: 100 gramm eper fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt. Immunerősítő. Kevés kalóriát tartalmaz: 100 grammonként 37 kcal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Ezt a desszertet az egészség jegyében, zabpehely felhasználásával és a tavasz első gyümölcsével, eperrel készítem. Nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes édesség. A zabpehely nagyon jót tesz a gyomornak, érdemes beilleszteni a mindennapi táplálkozásunkba, mert jó tulajdonságaival hozzájárul szervezetünk egészségének megőrzéséhez. Sokoldalú alapanyag. Készíthetünk belőle tápláló reggelit vagy különböző desszerteket gyümölcsökkel, mézzel, magvakkal, tejtermékekkel, de fogyaszthatjuk sós változatban zöldségekkel, húsfélékkel is. Nagyon jó kiegészítője az eper, amely vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs. Az eper friss édes ízét, nagyszerűen teszi pikánssá a balzsamecet és a menta együttese. Ez a recept a Hamm bekaplak! 2011-es Tavaszi receptversenyén közönségdíjas lett.