r
Nosalty Logó

Fűszeres zabpehely-torta mentás epermártással

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Fűszeres zabpehely-torta mentás epermártással
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tortához

A mártáshoz

Összesen 346 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tortához

A mártáshoz

Összesen 2750 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tortához

A mártáshoz

Összesen 145 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    501.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 346 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.1 g

Zsír

  • Összesen
    116.4 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    742 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4010.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    1493 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    474 mg
  • Foszfor
    1273 mg
  • Nátrium
    628 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    363.3 g
  • Cukor
    208 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    730.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1262 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    335 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    445 micro
  • Kolin:
    543 mg
  • Retinol - A vitamin:
    863 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    181 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1150 micro
Összesen 2750 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    212.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 145 kcal

Hozzávalók

A tortához

A mártáshoz

Elkészítés

A tortához

  1. A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben, vajon megpirítjuk, pár perc múlva hozzáadjuk a cukor felét, ezzel is pirítjuk egy kicsit, amíg a cukor rá karamellizálódik a zabpehelyre, majd felöntjük a forró tejjel, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat és a gyömbért. 10-15 percig kevergetve, főzzük, majd lekapcsoljuk, és fedő alatt hagyjuk hűlni.
  2. A pitesütőt kivajazzuk, és kiszórjuk zabpehely liszttel. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  3. A tojások sárgáját a cukor másik felével, a mézzel és a vaníliával habosra keverjük. Hozzákeverjük a megfőtt zabpehelyhez.
  4. Majd a tojásfehérjék keménnyé vert habját óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze.
  5. Majd 190 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A sütőben hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Az epermártáshoz az epreket, ha túl nagy szemek, negyedeljük, a serpenyőbe tesszük a vajat, majd a cukrot, kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a gyümölcsöt, átforgatjuk, majd rálocsoljuk a balzsamecetet, és egy-két perc alatt összeforraljuk. Majd tálaláskor megszórjuk friss, apróra vágott mentával.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 27
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 53
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3422
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 25.

Ajánló

A zabpehely rendkívül egészséges, főzött állapotban alacsony a glikémiás index (GI) értéke, így diétázók és diabetikusok számára is nagyszerű, tápláló étel. Kalóriatartalma igen alacsony, viszont rostban gazdag, ami nagyon jót tesz az anyagcserének. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1, B2, B3, B6 és K-vitamint, valamint az ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben. Az eper szintén nagyon egészséges gyümölcs a hosszú téli, vitaminszegény hónapok után feltölti a testet és a lelket. Több mint 300 olyan anyagot tartalmaz, amelyek kedvezően hatnak az egészségre. C-vitamin tartalma meghaladja a citromét és a narancsét: 100 gramm eper fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt. Immunerősítő. Kevés kalóriát tartalmaz: 100 grammonként 37 kcal.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a desszertet az egészség jegyében, zabpehely felhasználásával és a tavasz első gyümölcsével, eperrel készítem. Nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes édesség. A zabpehely nagyon jót tesz a gyomornak, érdemes beilleszteni a mindennapi táplálkozásunkba, mert jó tulajdonságaival hozzájárul szervezetünk egészségének megőrzéséhez. Sokoldalú alapanyag. Készíthetünk belőle tápláló reggelit vagy különböző desszerteket gyümölcsökkel, mézzel, magvakkal, tejtermékekkel, de fogyaszthatjuk sós változatban zöldségekkel, húsfélékkel is. Nagyon jó kiegészítője az eper, amely vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs. Az eper friss édes ízét, nagyszerűen teszi pikánssá a balzsamecet és a menta együttese. Ez a recept a Hamm bekaplak! 2011-es Tavaszi receptversenyén közönségdíjas lett.

Hozzávalók

A tortához

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...