Fűszeres-sajtszószos-serpenyős hús
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 14% Zsír
Hús
-
56g csirkemellfilé68 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
63g víz0 kcal
Sajtmártás
-
125g főzőtejszín164 kcal
-
25g trappista sajt88 kcal
-
25g füstölt sajt82 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
25g tej14 kcal
-
14 kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 14% Zsír
Hús
-
225g csirkemellfilé270 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
250g víz0 kcal
Sajtmártás
-
500g főzőtejszín655 kcal
-
100g trappista sajt352 kcal
-
100g füstölt sajt328 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
100g tej56 kcal
-
57 kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 14% Zsír
Hús
-
14g csirkemellfilé17 kcal
-
5.3g napraforgó olaj47 kcal
-
11.2g vöröshagyma4 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
15.5g víz0 kcal
Sajtmártás
-
31g főzőtejszín41 kcal
-
6.2g trappista sajt22 kcal
-
6.2g füstölt sajt20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
2.8g petrezselyem1 kcal
-
6.2g tej3 kcal
-
0.9g étkezési keményítő4 kcal
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 29.7 g
Zsír
-
Összesen 51.3 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1039.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 359 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 352 mg
-
Nátrium 259 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 264.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 252 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 188 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 202 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 604 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 628 micro
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 118.9 g
Zsír
-
Összesen 205.2 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 462 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4157.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 85 mg
-
Kálcium 1437 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 182 mg
-
Foszfor 1406 mg
-
Nátrium 1035 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.5 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 1057.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1010 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 38 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 752 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 153 micro
-
Kolin: 312 mg
-
Retinol - A vitamin: 808 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2415 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2511 micro
- 8% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 257.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 65.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 150 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 156 micro
Hozzávalók
Hús
-
1 dl napraforgó olaj
-
2 közepes db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
2 teáskanál szárnyas fűszerkeverék
Sajtmártás
-
5 dl főzőtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 kávéskanál ételízesítő
Elkészítés
Hús
- A filézett csirkemellet megmossuk, felkockázzuk (tetszés szerinti vékony csíkokra vágjuk), félretesszük.
- Egy magasabb falú serpenyőbe kevés olajat öntünk, 2 fej hagymát apró kockákra vágunk, a felmelegített olajra szórjuk, enyhén sózzuk, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az átnyomott fokhagymákat, s 1-2 percig átfuttatjuk rajta.
- Ezután sült csirke fűszerkeverék felével megszórjuk, kevés vizet öntünk rá, s fedő alatt, lassú tűzön szétfőzzük a hagymákat, közben kevergetjük.
- Körülbelül 20 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, pici vizet öntünk rá, s puhára pároljuk a húst - közben szépen még jobban szétfő a hagyma.
- Ha már puha a hús, gyorsan elkészítjük a sajtszószt.
- Apróra metélt petrezselyemzöldet szórunk bele (fél-1 csokor, nem rontja el, ha több), s az egészet jól összeforraljuk, a húsra öntjük, összekeverjük, összeforraljuk az egészet (körülbelül 15 percig), kevergetve közben.
- Bármilyen főtt tésztával tálaljuk. Nagyon finom!
Sajtmártás
- Egy lábasban 5 dl főzőtejszínt, 10 dkg trappista és 10 dkg füstölt sajtot közepes tűzön melegítjük, amíg a sajtok olvadni nem kezdenek. Ízesítjük sóval (a sajtok sósak, így vigyázni kell a sózással), borssal, kevés ételízesítővel.
- Elkészítettem: 23 alkalommal
- Receptkönyvben: 255
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 13975
- Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 23.
Ajánló
ÖTLET - JAVASLAT: Ha a húst kihagyjuk a "történetből", egy remek sajtmártást kapunk. Aki nem szereti a csirkét, akkor sertéslapockából, sertéscombból is készítheti, illetve még pulykából. Tejszín helyett - ha olcsóbban szeretnénk elkészíteni -, lehet csak tejet használni, ekkor viszont több étkezési keményítőt kell használnunk. A húsok helyett gombát is használhatunk - esetleg egyszer így, egyszer úgy. Ha nem szereti valaki a füstölt sajtot, akkor csak trappistát használjon. Minden mártást érdemes étkezési keményítővel sűríteni, sokkal selymesebb ízt ad, mint a liszt. Ki kell tapasztalni, mennyi kell belőle egy adott mennyiségű mártáshoz. Ezt a mártást különállóan is használhatjuk sültek mellé. Ekkor metélőhagymát is tehetünk bele. Akár csak főtt tésztával is kiváló étel lehet. Sokoldalúan használható, csak a képzelet szab határt e sajtmártás felhasználásának.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hétköznapra is tökéletes, mert gyorsan elkészíthető, ebéd, remek vacsora lehet belőle! Ami még isteni benne, hogy különböző sajtokkal készítve számos módon variálható, nem utolsó sorban nagyon-nagyon finom! Egy jó sajtmártással a tarsolyunkban sokféle ételt készíthetünk. Nyakon önthetünk vele egy adag csirkét, tésztát, zöldségeket, amit aztán a sütőben még összesüthetünk, és még sorolhatnám...