r
Nosalty Logó

Franzbrötchen, a hamburgi fahéjas tekercs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Franzbrötchen, a hamburgi fahéjas tekercs
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír

tészta

töltelék + sütés

Összesen 408 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír

tészta

töltelék + sütés

Összesen 4906 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír

tészta

töltelék + sütés

Összesen 365 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    184.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 408 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.6 g

Zsír

  • Összesen
    226.5 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    991 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2216.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    616 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    1018 mg
  • Nátrium
    186 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    645.6 g
  • Cukor
    213 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    292.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1905 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    431 micro
  • Kolin:
    459 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1866 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    451 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    563 micro
Összesen 4906 kcal
  • 6% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 365 kcal

Hozzávalók

tészta

töltelék + sütés

Elkészítés

tészta

  1. 500g lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót és az instant élesztőt egy nagy keverőtálba szitáljuk.
  2. 70 gramm vajat megolvasztunk és összekeverjük a langyos tejjel, majd a joghurttal együtt hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz.
  3. A tésztát nagyjából 10 perc alatt fényesre gyúrjuk-dagasztjuk. Érdemes konyhai robotgéppel dolgozni, ha van otthon, de akár kézi mixer dagasztófeje is tökéletesen megfelel.
  4. A tésztát eztán lefedjük, és meleg helyen 1.5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Közben a vaj "maradékát" (180g) összekeverjük 50 gramm liszttel, majd két sütőpapír közt kinyújtjuk úgy, hogy nagyjából 25x25 centis legyen. Tegyük hűtőbe, amíg a tésztát pihentetjük.
  6. A megkelt tésztát finoman belisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, majd 50x25 centis négyzetté nyújtjuk.
  7. A tészta felére rátesszük a kihűtött vajréteget, ráhajtjuk a tészta másik felét, majd a kétszeresére kinyújtjuk. Háromba összehajtjuk, majd azt is háromba hajtjuk, és fél órát hűtőbe tesszük pihenni.
  8. 3-4 alkalommal megismételjük a nyújtás-hajtogatás-pihentetés részt.

töltelék + sütés

  1. Az utolsó hűtős pihentetés után még egyszer utoljára kinyújtjuk a tésztát, és alaposan beszórjuk a cukor és a fahéj keverékével.
  2. A megszórt tésztát ezután szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel 4 centi vastag csigákat vágunk belőle. A csigákat akár így is használhatnánk, ahhoz viszont, hogy elnyerjék jellegzetes alakjukat, egy evőpálcával középen, a tekercs "gerincének" felénél benyomjuk a csigákat.
  3. A tekercseket sütőpapíros tepsire tesszük, és negyed órát pihentetjük. Közben a tojássárgákat kikeverjük kevés vízzel, majd ezzel kenjük be a tekercseket.
  4. 180 fokos, légkeveréses sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük a tekercseket. Hagyjuk picit hűlni őket, majd fogyaszthatjuk is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 104
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 35
  • Össznézettség: 5446
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 01.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Franzbrötchen, a hamburgi fahéjas tekercs
Rosanics Petra 351 recept

Hamburg legjellegzetesebb édessége, a franzbrötchen, nem más, mint egy vajas tésztájú, sok-sok fahéjjal fűszerezett tekercs. Az észak-német pékáru a nevét (szó szerint francia zsemlét vagy kenyérként jelent) valószínűleg onnan kapta, hogy hasonlít világhírű francia rokonára, a croissantra, lévén mindkettőt tekerik és vajas tésztából készítik. A franzbrötchen népszerűsége a környező nagyvárosokra is kiterjedt, így nem csak Hamburgban, hanem Brémától Lübeckig számos helyen találkozhatunk vele a pékségek pultjaiban. Mára a fahéj mellett számos más ízben is elterjedt, kimondottan népszerű a csokoládés és a sóskaramellás változat, de akár mazsola vagy magvak is kerülhetnek bele töltelékképp.

Hozzávalók

tészta

töltelék + sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...