Franzbrötchen, a hamburgi fahéjas tekercs
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 18% Zsír
tészta
-
46g finomliszt167 kcal
-
2 kcal
-
5g porcukor21 kcal
-
3 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g joghurt8 kcal
-
8g tej5 kcal
-
21g vaj149 kcal
töltelék + sütés
-
10g cukor40 kcal
-
1g fahéj2 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
3g víz0 kcal
Összesen
408
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 18% Zsír
tészta
-
550g finomliszt2002 kcal
-
29 kcal
-
65g porcukor252 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g joghurt92 kcal
-
100g tej56 kcal
-
250g vaj1793 kcal
töltelék + sütés
-
125g cukor484 kcal
-
12g fahéj30 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
32g víz0 kcal
Összesen
4906
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 18% Zsír
tészta
-
41g finomliszt149 kcal
-
0.7g instant élesztő2 kcal
-
4.8g porcukor19 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
11.2g joghurt7 kcal
-
7.4g tej4 kcal
-
18.6g vaj133 kcal
töltelék + sütés
-
9.3g cukor36 kcal
-
0.9g fahéj2 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
2.4g víz0 kcal
Összesen
365
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 18.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 184.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.8 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
408
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.6 g
Zsír
-
Összesen 226.5 g
-
Telített zsírsav 135 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 991 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2216.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 217 mg
-
Kálcium 616 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 158 mg
-
Foszfor 1018 mg
-
Nátrium 186 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 645.6 g
-
Cukor 213 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 292.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1905 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 90 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 431 micro
-
Kolin: 459 mg
-
Retinol - A vitamin: 1866 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 451 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 563 micro
Összesen
4906
kcal
- 6% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 165.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.1 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 21.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 142 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
365
kcal
Hozzávalók
tészta
-
550 g finomliszt
-
1 tasak instant élesztő
-
65 g porcukor
-
1 ek vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
150 g joghurt
-
1 dl tej
töltelék + sütés
-
125 g cukor
-
4 ek fahéj
-
2 db tojássárgája
-
4 ek víz
Elkészítés
tészta
- 500g lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót és az instant élesztőt egy nagy keverőtálba szitáljuk.
- 70 gramm vajat megolvasztunk és összekeverjük a langyos tejjel, majd a joghurttal együtt hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz.
- A tésztát nagyjából 10 perc alatt fényesre gyúrjuk-dagasztjuk. Érdemes konyhai robotgéppel dolgozni, ha van otthon, de akár kézi mixer dagasztófeje is tökéletesen megfelel.
- A tésztát eztán lefedjük, és meleg helyen 1.5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Közben a vaj "maradékát" (180g) összekeverjük 50 gramm liszttel, majd két sütőpapír közt kinyújtjuk úgy, hogy nagyjából 25x25 centis legyen. Tegyük hűtőbe, amíg a tésztát pihentetjük.
- A megkelt tésztát finoman belisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, majd 50x25 centis négyzetté nyújtjuk.
- A tészta felére rátesszük a kihűtött vajréteget, ráhajtjuk a tészta másik felét, majd a kétszeresére kinyújtjuk. Háromba összehajtjuk, majd azt is háromba hajtjuk, és fél órát hűtőbe tesszük pihenni.
- 3-4 alkalommal megismételjük a nyújtás-hajtogatás-pihentetés részt.
töltelék + sütés
- Az utolsó hűtős pihentetés után még egyszer utoljára kinyújtjuk a tésztát, és alaposan beszórjuk a cukor és a fahéj keverékével.
- A megszórt tésztát ezután szorosan feltekerjük, majd egy éles késsel 4 centi vastag csigákat vágunk belőle. A csigákat akár így is használhatnánk, ahhoz viszont, hogy elnyerjék jellegzetes alakjukat, egy evőpálcával középen, a tekercs "gerincének" felénél benyomjuk a csigákat.
- A tekercseket sütőpapíros tepsire tesszük, és negyed órát pihentetjük. Közben a tojássárgákat kikeverjük kevés vízzel, majd ezzel kenjük be a tekercseket.
- 180 fokos, légkeveréses sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük a tekercseket. Hagyjuk picit hűlni őket, majd fogyaszthatjuk is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 104
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 5517
- Feltöltés dátuma: 2022. március 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
360 recept
Hamburg legjellegzetesebb édessége, a franzbrötchen, nem más, mint egy vajas tésztájú, sok-sok fahéjjal fűszerezett tekercs. Az észak-német pékáru a nevét (szó szerint francia zsemlét vagy kenyérként jelent) valószínűleg onnan kapta, hogy hasonlít világhírű francia rokonára, a croissantra, lévén mindkettőt tekerik és vajas tésztából készítik. A franzbrötchen népszerűsége a környező nagyvárosokra is kiterjedt, így nem csak Hamburgban, hanem Brémától Lübeckig számos helyen találkozhatunk vele a pékségek pultjaiban. Mára a fahéj mellett számos más ízben is elterjedt, kimondottan népszerű a csokoládés és a sóskaramellás változat, de akár mazsola vagy magvak is kerülhetnek bele töltelékképp.