Francia lecsós halfilé (Poisson à la basquaise)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
A lecsós halhoz
-
25 kcal
-
360g paradicsom65 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
33g víz0 kcal
-
8g méz25 kcal
-
4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13g olívaolaj118 kcal
-
5g vaj33 kcal
-
233g tőkehalfilé191 kcal
Összesen
486
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
A lecsós halhoz
-
75 kcal
-
1080g paradicsom194 kcal
-
276g újhagyma53 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
9g kakukkfű9 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
100g víz0 kcal
-
25g méz76 kcal
-
11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
700g tőkehalfilé574 kcal
Összesen
1458
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
A lecsós halhoz
-
16.9g zöld kaliforniai paprika3 kcal
-
39.7g paradicsom7 kcal
-
10.2g újhagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.3g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3.7g víz0 kcal
-
0.9g méz3 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.5g olívaolaj13 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
-
25.8g tőkehalfilé21 kcal
Összesen
53
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.4 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1159.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 148 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 619 mg
-
Nátrium 161 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.1 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 736.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 301 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 169 mg
-
D vitamin: 84 micro
-
K vitamin: 162 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 121 micro
-
Kolin: 189 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 398 micro
-
β-karotin 2650 micro
-
β-crypt 91 micro
-
Likopin 9263 micro
-
Lut-zea 1752 micro
Összesen
486
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 142.2 g
Zsír
-
Összesen 59.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 331 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3479.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 234 mg
-
Kálcium 445 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 439 mg
-
Foszfor 1856 mg
-
Nátrium 482 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 99.3 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 2209.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 904 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 506 mg
-
D vitamin: 252 micro
-
K vitamin: 485 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 362 micro
-
Kolin: 566 mg
-
Retinol - A vitamin: 178 micro
-
α-karotin 1194 micro
-
β-karotin 7950 micro
-
β-crypt 274 micro
-
Likopin 27788 micro
-
Lut-zea 5257 micro
Összesen
1458
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 128.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 81.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 44 micro
-
β-karotin 293 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 1023 micro
-
Lut-zea 193 micro
Összesen
53
kcal
Hozzávalók
A lecsós halhoz
-
6 nagy db paradicsom
-
3 db újhagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 szál kakukkfű
-
2 db babérlevél
-
100 ml víz
-
1 ek méz
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
5 ek olívaolaj
-
1 ek vaj
-
700 g tőkehalfilé
Elkészítés
A lecsós halhoz
- Az újhagymát felkarikázzuk, majd teljesen üvegesre dinszteljük az olajon. Ekkor hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és 1-2 perc alatt lepirítjuk.
- A paprikát vékony csíkokra szeljük, majd hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Fedő alatt puhára pároljuk. Közben a paradicsomokat meghámozzuk (az aljukon bemetszést ejtünk, majd először forró, utána jeges vízbe mártjuk őket), felkockázzuk.
- A paprikához adjuk a paradicsomot, a fűszereket, a mézet és vizet, majd az egész ragut ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, fedő alatt, nagyjából 20-30 perc alatt összefőzzük. Néha átkeverjük, le ne kapjon.
- Ha a zöldségragu már kész, a halfilét három adagra porciózzuk. A filéket alaposan megsózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és 3 evőkanál olívaolajat, majd ha már kellően meleg, megsütjük benne a halfiléket. Közepes lángon, oldalanként nagyjából 3-4 percre lesz szükségük.
- Minden tányérra szedünk a pipérade-ból, majd ráhelyezzük a frissen sült halfilét. Ha szeretnénk, a zöldségragu egy részét teljesen simára turmixolhatjuk, így egyfajta mártást kapunk, ami a tálalásnál használható. A lecsós hal mellé kenyeret vagy rizst kínálhatunk.
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 1794
- Feltöltés dátuma: 2024. május 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Franciahon déli részén gyakori elkészítési mód az "à la basquaise", vagyis a "baszk módra". Ez tulajdonképpen bármilyen halfilére (sőt, csirkére is) alkalmazható, gyakorlatilag pedig annyit tesz, hogy a sült hal mellé paradicsomos-paprikás ragut, azaz pipérade-ot adunk. Az alábbi recept fekete tőkehallal készült, de kiváló választás a fogas/süllő, harcsa, tonhal, kardhal, vagy vajhal is.