Francia citromtorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Veres Mari
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
38g finomliszt137 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
10 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
Krém
-
41g tojás52 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
0g só0 kcal
Tető
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
50g cukor194 kcal
Összesen
938
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
150g finomliszt546 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Krém
-
165g tojás208 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
80g citromlé18 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
0g só0 kcal
Tető
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
200g cukor774 kcal
Összesen
3753
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
Tészta
-
13.1g finomliszt48 kcal
-
8.7g vaj63 kcal
-
4.4g cukor17 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
-
1.7g tojássárgája6 kcal
Krém
-
14.4g tojás18 kcal
-
8.7g vaj63 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
7g citromlé2 kcal
-
8.7g cukor34 kcal
-
0g só0 kcal
Tető
-
13.9g tojásfehérje7 kcal
-
17.4g cukor67 kcal
Összesen
328
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.1 g
Zsír
-
Összesen 45.8 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 297 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 391.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 152 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.2 g
-
Cukor 91 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 98.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 419 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 163 mg
-
Retinol - A vitamin: 412 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 248 micro
Összesen
938
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 56.5 g
Zsír
-
Összesen 183.3 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1187 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1565.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 213 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 607 mg
-
Nátrium 512 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 484.9 g
-
Cukor 364 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 395.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1677 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 651 mg
-
Retinol - A vitamin: 1649 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 335 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 990 micro
Összesen
3753
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 16 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 136.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.3 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 34.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 144 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
328
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
15 dkg finomliszt
-
5 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 db tojássárgája
Krém
-
3 db tojás
-
10 dkg vaj
-
2 citromból nyert citromhéj
-
2 citromból nyert citromlé
-
10 dkg cukor
-
1 csipet só
Tető
-
4 db tojásfehérje
-
20 dkg cukor
Elkészítés
Tészta
- A hozzávalókat összegyúrjuk.
- Kivajazott formába (kb. 23 cm-es) belenyomkodjuk úgy, hogy legyen pereme, mert ebbe öntjük a citromkrémet (kb. 1-1,5 cm a perem).
- Amíg a többi hozzávaló elkészül, mehet a 180 fokos sütőbe enyhe pirulásig.
Krém
- A vajat a lábasban éppen egy kicsit megolvasztjuk, ekkor a többi hozzávalót rögtön beletesszük, de ne a tojással, inkább a citrom levével kezdjük.
- Habverővel folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Meglepően hamar kész van. Ha véletlenül kicsit darabos lesz, nem kell izgulni, a végeredményben nem igazán érezhető. Azért arra vigyázni kell, hogy ne rántottát csináljunk belőle!
- A sütőből kivett tésztába beleöntjük, belekanalazzuk a citromkrémet.
Tető
- A tojásfehérjékből és a cukorból kemény habot verünk.
- A torta tetejére habzsákkal vagy nagykanállal szépen elrendezzük a habot. A sütő hőfokát levesszük kb. 150 fokra, és addig sütjük, amíg az ízlésünknek megfelelő a hab színe. Hagyjuk kihűlni, utána lehet fogyasztani.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 23X23
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 244
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 15325
- Feltöltés dátuma: 2014. június 12.
Ajánló
A tetejére kevesebb tojásfehérjéből is készülhet a hab, a lényeg, hogy 1 tojáshoz 5 dkg cukor dukál. A krémhez kisebb citromok értendők, és ha csökkentjük a mennyiségét, a főzés végén gyümölcsöt is tehetünk hozzá. A legjobb előző este elkészíteni a tortát, és éjszakára a hűtőben hagyni. Hogy ne ragadjon le az alja, vékonyan kivajazhatjuk a formát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Veres Mari
44 recept
Üdítő, kellemesen savanykás, pikáns desszert.