Foszlós, fonott kalács 6. - mézes
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
50g rétesliszt182 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
4g méz12 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
6g élesztő6 kcal
-
40g tej22 kcal
-
12g vaj86 kcal
-
0g só0 kcal
A tetejére a kenéshez
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g rétesliszt910 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
20g méz61 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
200g tej112 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
0g só0 kcal
A tetejére a kenéshez
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 373.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 33.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.2 g
Zsír
-
Összesen 67.5 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 489 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1865.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 390 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 135 mg
-
Foszfor 848 mg
-
Nátrium 269 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 452.6 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 167.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 565 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 413 micro
-
Kolin: 358 mg
-
Retinol - A vitamin: 557 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 577 micro
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 17.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A kalács összetevőit egy nagyobb tálba rakjuk a langyos tej kivételével, vigyázva, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval.
- Ezután a tejet is szakaszosan adjuk hozzá, közben keverjük a robotgép dagasztó spiráljával, és figyeljük az állagát. Ha soknak találjuk a tejet, nem tesszük bele mind, ha kevésnek bizonyul, akkor pótoljuk (liszt függvénye). Nagyjából gyúrjuk össze a tésztát.
- Ezt követően tegyük a kenyérsütő gépbe, és állítsuk a dagasztó programra, dagasztassuk meg, majd a gépben hagyjuk megkelni.
- Ha megkelt a tészta, 3 cipót alakítunk ki belőle és fonjuk be, mint a copftot.
- A fonatot sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy formába emeljük, tojásos tejjel lekenjük a tetejét.
- Ismét egy kb. 30 perces kelesztés következik, majd hideg sütőbe téve, szép aranybarnára sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x5
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 41 alkalommal
- Receptkönyvben: 92
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 13791
- Feltöltés dátuma: 2011. április 16.
Ajánló
Egyébként jó volt házilag főzött kakaóval, lekvárral, de csak úgy üresen is "etette magát".
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Nem vagyok már fiatal, de fonott kalácsot valahogy ezidáig nem készítettem. Ez volt életem első műve. Sok-sok felrakott receptet végignézve erre esett a választásom. Ennek a receptjét Mészárné Gyöngyi konyhatündér barátnőm gyűjteményében láttam, és némi kis módosítással nekiduráltam magam, és megsütöttem. Én úgy éreztem, nem volt elég édes, kevésnek találtam az előírt cukor mennyiséget, még így is, hogy egy kis méz is volt benne. Azóta már többször is sütöttem, mind más és más receptet kipróbálva, de mindegyiknél ügyeltem a cukor mennyiségére. Ez is, mint más, házikészítésű sütemény, sokkal finomabb volt, mint a bolti, hiszen semmilyen állagjavító adalékanyag nem volt benne.