Fermentált ananászos üdítő (Tepache)
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az italhoz
-
194g ananász49 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
38g barna cukor144 kcal
Összesen
193
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az italhoz
-
1940g ananász495 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
500g víz0 kcal
-
380g barna cukor1444 kcal
Összesen
1939
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az italhoz
-
68.8g ananász18 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
17.7g víz0 kcal
-
13.5g barna cukor51 kcal
Összesen
69
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Mangán
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 87.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 9 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.3 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 135.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
193
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Mangán
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 870.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 459 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 158 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 502.6 g
-
Cukor 466 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1355.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 473 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 182 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 346 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1939
kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Mangán
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 30.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 3 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.8 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 48.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
69
kcal
Hozzávalók
Az italhoz
-
1 db fahéjrúd
-
500 ml víz
-
380 g barna cukor
Elkészítés
Az italhoz
- Két alaposan megmosott ananász levágott héját és a kivágott kemény belső részét egy nagy, sterilizált üvegbe tesszük.
- A cukorból, vízből és fahéjból cukroszirupot főzünk: gyöngyözésig forraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
- A héjakat felöntjük a cukorsziruppal, és felhúzzuk annyi vízzel, hogy az teljesen ellepje az ananászt. Egy konyharuhával letakarjuk az üveget, és közvetlen napfénytől védett, meleg helyre tesszük.
- Hagyjuk fermentálódni az italt 2-4 napig, minden nap egyszer megkeverve. Az ital enyhén habos és opálos lesz. Ne ijedjünk meg a buborékoktól, azok jó jelnek számítanak.
- A fermentálás végén szűrjük le az italt, tegyük üvegbe, és tároljuk a hűtőben. Fogyasszuk jéggel, friss ananásszal, esetleg citrommal.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 775
- Feltöltés dátuma: 2022. február 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Mexikóban készítenek egy fűszerekkel dúsított, pár napig fermentált italt, ami tepache névre hallgat. Ez egy kiváló mód az ananász héjának felhasználására.