Felvidéki halászlé másképp
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Turul
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
- 3% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
6g sertészsír54 kcal
-
200g ponty152 kcal
-
20g ponty15 kcal
-
50g keszeg38 kcal
-
50g kárász38 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
20g zöldpaprika3 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
20g burgonya12 kcal
-
7 kcal
-
20g száraz vörösbor16 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
0 kcal
-
2 kcal
-
0g só0 kcal
-
700g víz0 kcal
Összesen
368
kcal
- 3% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
30g sertészsír271 kcal
-
1000g ponty762 kcal
-
100g ponty76 kcal
-
250g keszeg191 kcal
-
250g kárász191 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
100g száraz vörösbor82 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0 kcal
-
12 kcal
-
0g só0 kcal
-
3500g víz0 kcal
Összesen
1843
kcal
- 3% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
0.5g sertészsír5 kcal
-
16.8g ponty13 kcal
-
1.7g ponty1 kcal
-
4.2g keszeg3 kcal
-
4.2g kárász3 kcal
-
5.7g vöröshagyma2 kcal
-
1.7g zöldpaprika0 kcal
-
1.7g paradicsom0 kcal
-
1.7g burgonya1 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
1.7g száraz vörösbor1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
0.9g hegyes erős paprika0 kcal
-
0g só0 kcal
-
58.9g víz0 kcal
Összesen
30
kcal
- 3% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.1 g
Zsír
-
Összesen 17.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1215.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 843 mg
-
Nátrium 130 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 973.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 1903 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 138 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 41 micro
-
β-karotin 769 micro
-
β-crypt 150 micro
-
Likopin 515 micro
-
Lut-zea 539 micro
Összesen
368
kcal
- 3% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 180.5 g
Zsír
-
Összesen 86.2 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 662 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6078.2 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 125 mg
-
Kálcium 640 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 411 mg
-
Foszfor 4217 mg
-
Nátrium 650 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.7 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 4867.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 446 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 15 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 171 mg
-
D vitamin: 9515 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 256 micro
-
Kolin: 689 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 207 micro
-
β-karotin 3845 micro
-
β-crypt 748 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 2696 micro
Összesen
1843
kcal
- 3% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 102.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 81.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 160 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 43 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
30
kcal
Hozzávalók
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
1 közepes db zöldpaprika
-
1 közepes db paradicsom
-
1 közepes db burgonya
-
2 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
3.5 l víz
Elkészítés
- A kb. 2 centis, úszóitól megszabadított pontyszeleteket besózzuk alaposan, és 1 nagy fej hagymából készült vékony hagymakarikák közé helyezzük őket. Eltesszük hűtőbe 1-2 órára, de akár egy éjszakára is.
- Veszünk egy nagy lábast (de bográcsban is készíthetjük), az apróra vágott 1 nagy fej hagymát disznózsíron (napraforgóolaj) üvegesre dinszteljük. Levesszük a tűzről vagy a gázról a hagymát. Rátesszük az apróra vágott zöld paprikát és paradicsomot, besózzuk, hogy levet engedjen, s rászórjuk a másfél evőkanál fűszerpaprikát. Vigyázva, kis lángon kevergetve, hogy le ne égjen újra dinszteljük. Ráöntjük a másfél liter hideg vizet, beletesszük a pácolt halszeletekről a hagymát, a három ujjnyira vágott keszegeket, kárászokat, a pontyfarkat, úszókat, az apró kockákra vágott burgonyát, a karikára vágott 1 db fokhagymát, és sózunk.Megkóstoljuk a bort, hogy jó-e. Amikor felforrt, beleöntjük a bor felét, 1 kk darált erős paprikát is "dobhatunk" bele igény szerint. 45-60 percet (lehet akár 2,5 óra is) nagy lángon főzzük, az elfőtt vizet pótolva. Ahogy időnk engedi, ennyi idő alatt megfől a hal. Mielőtt lekapcsolnánk, még 2 liter vizet öntsünk a halászlevünkbe.
- Tésztaszűrővel mindent kiszedünk a levünkből, és közepes lyukú tésztaszűrőn átpasszírozzuk. Ha nem vagyunk megelégedve halászlevünk tisztaságával, még egyszer leszűrhetjük sűrűbb lyukú szűrőn is. Felforraljuk, mehet bele a bor és fűszerpaprika másik fele, majd törünk bele 1 gerezd fokhagymát, s megnézzük nem sótlan-e. Igény szerint dobhatunk bele akár egy egész Tüzes Piros paprikát is. A forralás mehet még pár percig, majd kis lángon belehelyezzük a halpatkókat (ha van, a belsőségeket is), és főzzük, nem kavargatva 5-10 percig.
- Tűzforrón, kenyérrel, hegyes erős paprikával szoktam tálalni. Van aki házi szélesmetéltet is főz bele. Persze elmaradhatatlan meginni előtte egy fél deci jó házi pálinkát is.
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 12137
- Feltöltés dátuma: 2018. december 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Turul
2 recept
Mondják: "ahány ház, annyi szokás"... Már régóta dolgozom azon, hogy halászlevem minél finomabb legyen. Tudom, sokan legyintenek majd: megint egy bolond, a -"halászléhez nem is kell sertészsír!" - című eposzok és ehhez hasonlók fognak elhangzani. Igen ám... csak az a bökkenő, hogy igenis ízletes, és felénk itt az észak-magyarországi régióban tudtommal bevett szokás, sokan készítik így, vagy hasonlóan. A család, a barátok, ismerősök, sőt akik nem szeretik a halászlevet, azok is szívesen fogyasztják ezt a verziót. Törekszem a friss magyar alapanyagokra, és arra, hogy ne használjak mesterséges ízesítőszereket, ízfokozókat.