r
Nosalty Logó

Felvidéki halászlé másképp

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Turul
Felvidéki halászlé másképp
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 368 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1843 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 30 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1215.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    843 mg
  • Nátrium
    130 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    973.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    1903 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    769 micro
  • β-crypt
    150 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    539 micro
Összesen 368 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    180.5 g

Zsír

  • Összesen
    86.2 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    662 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6078.2 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    640 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    411 mg
  • Foszfor
    4217 mg
  • Nátrium
    650 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    4867.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    446 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    15 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    171 mg
  • D vitamin:
    9515 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    689 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    207 micro
  • β-karotin
    3845 micro
  • β-crypt
    748 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    2696 micro
Összesen 1843 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    102.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    160 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    43 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 30 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kb. 2 centis, úszóitól megszabadított pontyszeleteket besózzuk alaposan, és 1 nagy fej hagymából készült vékony hagymakarikák közé helyezzük őket. Eltesszük hűtőbe 1-2 órára, de akár egy éjszakára is.
  2. Veszünk egy nagy lábast (de bográcsban is készíthetjük), az apróra vágott 1 nagy fej hagymát disznózsíron (napraforgóolaj) üvegesre dinszteljük. Levesszük a tűzről vagy a gázról a hagymát. Rátesszük az apróra vágott zöld paprikát és paradicsomot, besózzuk, hogy levet engedjen, s rászórjuk a másfél evőkanál fűszerpaprikát. Vigyázva, kis lángon kevergetve, hogy le ne égjen újra dinszteljük. Ráöntjük a másfél liter hideg vizet, beletesszük a pácolt halszeletekről a hagymát, a három ujjnyira vágott keszegeket, kárászokat, a pontyfarkat, úszókat, az apró kockákra vágott burgonyát, a karikára vágott 1 db fokhagymát, és sózunk.Megkóstoljuk a bort, hogy jó-e. Amikor felforrt, beleöntjük a bor felét, 1 kk darált erős paprikát is "dobhatunk" bele igény szerint. 45-60 percet (lehet akár 2,5 óra is) nagy lángon főzzük, az elfőtt vizet pótolva. Ahogy időnk engedi, ennyi idő alatt megfől a hal. Mielőtt lekapcsolnánk, még 2 liter vizet öntsünk a halászlevünkbe.
  3. Tésztaszűrővel mindent kiszedünk a levünkből, és közepes lyukú tésztaszűrőn átpasszírozzuk. Ha nem vagyunk megelégedve halászlevünk tisztaságával, még egyszer leszűrhetjük sűrűbb lyukú szűrőn is. Felforraljuk, mehet bele a bor és fűszerpaprika másik fele, majd törünk bele 1 gerezd fokhagymát, s megnézzük nem sótlan-e. Igény szerint dobhatunk bele akár egy egész Tüzes Piros paprikát is. A forralás mehet még pár percig, majd kis lángon belehelyezzük a halpatkókat (ha van, a belsőségeket is), és főzzük, nem kavargatva 5-10 percig.
  4. Tűzforrón, kenyérrel, hegyes erős paprikával szoktam tálalni. Van aki házi szélesmetéltet is főz bele. Persze elmaradhatatlan meginni előtte egy fél deci jó házi pálinkát is.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 12162
  • Feltöltés dátuma: 2018. december 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mondják: "ahány ház, annyi szokás"...  Már régóta dolgozom azon, hogy halászlevem minél finomabb legyen. Tudom, sokan legyintenek majd: megint egy bolond, a -"halászléhez nem is kell sertészsír!" - című eposzok és ehhez hasonlók fognak elhangzani. Igen ám... csak az a bökkenő, hogy igenis ízletes, és felénk itt az észak-magyarországi régióban tudtommal  bevett szokás, sokan készítik így, vagy hasonlóan. A család, a barátok, ismerősök, sőt akik nem szeretik a halászlevet, azok is szívesen fogyasztják ezt a verziót. Törekszem a friss magyar alapanyagokra, és arra, hogy ne használjak mesterséges ízesítőszereket, ízfokozókat.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...